Nenechte si zkazit dovolenou poruchou auta. Co před cestou na dovolenou zkontrolovat?

Redakce, 11.6.2024
rodina, cestování, dovolená

Pro mnoho z nás jsou již skoro za dveřmi vysněné týdny dovolené. Čas, kdy můžeme zapomenout na všechny starosti všedních dnů a oddávat se příjemnému nicnedělání. Určitě ale nechceme mít dovolenou pokaženou. Pokud se chystáte vyrazit vlastním autem, určitě se vyplatí jej před cestami, které často navíc vedou do zahraničí, zkontrolovat.

Povinná výbava

Základem jsou lékárnička, reflexní vesta pro všechny členy posádky, výstražný trojúhelník a sada na opravu pneumatiky, případně pak rezervní pneumatika. „Ne všude jsou ale pravidla totožná, proto si nezapomeňte zkontrolovat podmínky nejen vaší cílové destinace, ale i států, přes které vaše cesta povede. Mějte na paměti také na to, že v zahraničí může být řešení problémů o něco složitější. Vyplatí se tedy zvážit pořízení další výbavy, která sice nepatří mezi povinnou, ale může se hodit. Například hasicí přístroj, tažné lano nebo startovací kabely,“ doporučuje Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Pneumatiky

Pokud jste ještě nestihli vyměnit zimní pneumatiky, určitě si udělejte před dovolenou čas na jejich výměnu. Při té příležitosti zároveň zkontrolujte stav všech pneumatik včetně té rezervní. U vozidel do 3,5 tuny je u letních pneumatik i celoročních pneumatik předepsaná minimální hloubka dezénových drážek 1,6 mm. Příliš „sjetými“ pneumatikami riskujete nejen horší jízdní vlastnosti, například jízdu či brždění v deštivém počasí, ale také pokutu při policejní kontrole. Pokud by při jízdě na takových pneumatikách došlo k nehodě, pojišťovna má právo odmítnout pojistné plnění. Stejně tak se vyplatí zkontrolovat, zda máte všechny pneumatiky správně nahuštěny.

ilustrační výměna pneumatik 

Klimatizace

Dlouhé cesty v horkých letních dnech bývají poněkud úmorné. Klimatizace v autě tak může být skutečnou záchranou. Ovšem jen tehdy, když funguje, jak má. To je proto další věc, kterou se před cestou vyplatí zkontrolovat. Je dobré klimatizaci vyčistit a doplnit chladicí médium. Zajistíte tak nejen její plnou funkčnost, ale vyhnete se i nepříjemnému zápachu.

Světla a stěrače

Ani dobrý stav světel a stěračů není radno podceňovat. Vyplatí se to jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska potenciální pokuty. Světlomety před cestou umyjte a vyzkoušejte jejich plnou funkčnost. Nezapomeňte ani na blinkry nebo brzdová a couvací světla, funkční musí být i osvětlení SPZ.

Kdy jste naposledy měnili stěrače? Pokud je to již delší čas, budou mít pravděpodobně zpuchřelé gumičky. To pak znamená mnohem horší funkční vlastnosti, takové stěrače zkrátka příliš dobře nestírají. V tomto případě je před cestou ideální výměna, aby vás na dovolené ani silnější déšť nepřekvapil.

Chladicí kapalina a směs do ostřikovačů

Úplně nejjistější je, když si auto necháte prohlédnout v servisu. Zde kromě provozních kapalin rovnou zkontrolují i potrubí, čepy, tlumiče nebo třeba brzdové destičky. Pokud už ale servis nezvládnete navštívit, zkontrolujte alespoň hladiny brzdové a chladicí kapaliny. Chybět by neměla ani voda do ostřikovačů, která se vám hlavně při rychlejší jízdě po dálnici nebo při průjezdech prašnými úseky bude hodit.

Pojištění, asistenční služby

Povinné ručení musí mít uzavřené každý majitel auta. Pokud se chystáte do zahraničí, určitě se vám vyplatí vědět, že se můžete v nouzi spolehnout na pomoc díky asistenčním službám, které jsou většinou součástí povinného ručení. Jde ale o základní limity, vyplatí se objednat takovou asistenci, která lépe pokryje možné životní situace. Pokud v kalkulačce srovnáte ceny povinného ručení, pak získáte nabídku pojištění pro vaše auto od různých pojišťoven. Nabídka se liší nejenom cenou a limity povinného ručení, ale také rozsahem asistenčních služeb a připojištění.

„Asistenční služby využijete, pokud vám ve vozidle dojde benzín, vybije se baterie, zjistíte závadu, nebo pokud přeceníte své řidičské schopnosti a z místa nedokážete vyjet. Před odjezdem na dovolenou si tedy zjistěte, na jaké asistenční služby máte nárok a v jakém limitu. Odtah vozidla je někdy limitován počtem kilometrů nebo maximální částkou za odtah. Do mobilu si uložte číslo na asistenční služby vaší pojišťovny. Zde vám vždy sdělí, na jaké služby a v jakém rozsahu máte nárok,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Abyste si svou dovolenou užili skutečně naplno a bez starostí, nezapomeňte také na cestovní pojištění. S evropskou kartičkou pojištěnce sice máte v členských zemí EU nárok na stejnou péči, jakou mají místní obyvatelé, ne vždy je to ale výhodné či pohodlné. Někdy bude nejblíže soukromý lékař či ambulance, kde si budete muset sice vyšetření zaplatit, ale následně vám jej proplatí vaše pojišťovna. Kvalitní cestovní pojištění zahrnuje i pojištění odpovědnosti, ochranu osobních věcí a další položky, které se na dovolené mohou hodit. Za pár korun jste chráněni před výdaji, které v případě úrazů nebo škod na cizím zdraví a majetku mnohdy šplhají do statisícových částek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky