Jaký vybrat radiátor při rekonstrukci koupelny? Deskový poslouží jako rychlá náhrada, chytrá řešení zase ušetří energie

Redakce, 11.6.2024
koupelna, radiátor ilustrační

Koupelna patří v bytě mezi místnosti s největší náročností na vytápění. Zpravidla sice jde o poměrně malý prostor, často se v něm ale topí ještě v době, kdy už si se zbytkem bydlení přirozeně poradí vyšší venkovní teploty. Koupelnu lze vytápět hned několika způsoby, mezi nejoblíbenější se řadí radiátorová řešení. Podle čeho si je při rekonstrukci této části bytu zvolit?

Málokomu je příjemné z rozehřáté sprchy či vany vystoupit do studené místnosti. Takové teplotní změny neprospívají ani zdraví, zejména malé děti je často odstůňou. Pokud je tak například v bytě miminko, přitápí se v koupelně, která je kvůli studeným kachlíkům sama o sobě chladnou místností, často i v průběhu celého roku. Komfortní teplota se zde pohybuje okolo 24 stupňů, což je výrazně více než ve zbytku bytu. Mezi osvědčené způsoby, jak příjemné teploty v koupelně dosáhnout, patří vytápění radiátorem.

Staré článkové radiátory lze snadno nahradit

Zejména ve starších domech se lze setkat s radiátory klasickými. Ty jsou sice v posledních letech na ústupu, avšak díky svému rozšíření v minulosti jsou stále k nalezení v koupelnách celé řady českých domácností. „V případě, že se koupelna nechystá k rozsáhlejší rekonstrukci, případně svými dispozicemi zkrátka neumožňuje jiný postup, máme v nabídce radiátory RADIK KLASIK-R. Ty slouží jako rychlá, spolehlivá, a přitom moderní náhrada článkových litinových nebo ocelových radiátorů napojených na otopné soustavy s nuceným nebo samotížným oběhem,“ vysvětluje Luboš Rydlo, produktový specialista společnosti KORADO, která patří mezi přední české dodavatele řešení pro vytápění.

Klasické radiátory však v domácnostech postupně nahrazují radiátorové žebříky, které jsou pro koupelny speciálně navrženy. „Otopná žebříková tělesa zabírají v porovnání s klasickým radiátorem méně místa. Navíc je lze skvěle využít k nahřívání, sušení či případně i jen odkládání ručníků a županů,“ komentuje Luboš Rydlo.

Žebříky zabírají málo místa, navíc dobře vypadají

Otopná žebříková tělesa se rozdělují podle zdroje zahřívání. Teplovodní radiátory jsou napojeny na otopnou soustavu, elektrické hřejí pouhým připojením na elektřinu. Ideální může být těleso kombinované, které díky elektrickému napájení funguje i nezávisle na otopné soustavě, k níž je připojeno. Lze si jím tak přitápět i v době, kdy otopná soustava není v provozu, tedy například v letních měsících. Během topné sezóny pak šetří náklady na elektřinu.

Na šetrném fungování koupelen se podepisuje také trend chytrých domácností. „Vybrané modely řad KORALUX a KORATHERM z naší nabídky disponují též automatickým a adaptivním programováním. To se naučí rozpoznávat návyky domácnosti a přizpůsobí se jim tak, aby minimalizovalo spotřebu energie, čímž šetří i peněženku,“ upřesňuje Luboš Rydlo a dodává: „Díky funkci Super Boost, kterou zabezpečí nezávislá elektrická teplovzdušná jednotka osazená na otopné těleso, je navíc kdykoli možné dosáhnout rychlého nárůstu teploty a vyhřát tak celou místnost ve velmi krátkém čase.“

Designové a vizuálně propracované kusy mohou v koupelně sloužit také jako zajímavý estetický prvek. „V našem sortimentu lze nalézt například žebříky v rovném i prohnutém provedení či s plochým profilem pro úzké prostory. Vizuálně zajímavá jsou jednostranná tělesa KORALUX NEO. Zákazník si navíc může vybrat z nepřeberného množství barev podle vzorníku RAL tak, aby žebřík přesně ladil se zbytkem místnosti,“ uzavírá Luboš Rydlo.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky