Think-tank Fakta o klimatu: Pro ČR by byla ideální dostavba 1-2 nových jaderných bloků

Research, 12.6.2024
ČEZ: Studie think-tanku Fakta o klimatu dospěla k závěru, že pro Českou republiku by bylo ideální postavit jeden až dva nové jaderné bloky (nikoliv až čtyři, jak uvažuje vláda). Podle článku v HN (my jsme ještě neměli možnost studii projít) studie uvádí, že při použití nízkého WACC do 4,0 % a tzv. overnigh nákladů na blok ve výši 185 mld. mohou nové bloky snížit cenu elektřiny z 85 EUR/MWh o 8-10 EUR/MWh v případě, že budou postaveny včas nebo s maximálně tříletým zpožděním. V případě rychlosti výstavby jako u posledních projektů EdF by cena elektřiny byla o 12 EUR/MWh vyšší. (HN)

Souhlasíme s tím, že výstavba dvou nových bloků by byla obezřetnější než výstavba čtyř bloků a dávala by menší prostor pro utopené náklady z titulu například rychlého rozvoje obnovitelných zdrojů či pomalejší než odhadované budoucí elektrifikace ekonomiky. Uváděná cena nižší o 8-10 EUR/MWh pravděpodobně má indikovat výši potřebné garantované výkupní ceny z nových bloků asi 75 EUR/MWh ve stálých cenách (předpokládáme budoucí indexaci CPI). To by velmi zhruba odpovídalo našim odhadům (jakékoliv odhady jsou velmi citlivé na WACC, skutečný CAPEX, atd.) a indikovalo, že je pro ČR jako celek ekonomicky v pořádku tyto bloky postavit. V případě výstavby jednoho či maximálně dvou bloků by pravděpodobně nebyla třeba výraznější vlastnická restrukturalizace ČEZ, stačilo by např. SPV pro druhý stavěný blok vlastnicky přesunout plně na stát. ČEZ by pak fungoval jako dodavatel a provozovatel bloku. Upozorňujeme, že ČEZ by měl do konce června zaslat vládě vyhodnocení nabídek v tendru na první blok.

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie