Venkovní truhlík jako nový? Dopřejte mu ochranný nátěr

Redakce, 13.6.2024
ilustrační nátěr květináče

Máte dojem, že vaše venkovní kovové truhlíky už dělají více ostudy než parády? Neutrácejte zbytečně za nové. Jejich zašlou slávu pomůže obnovit multifunkční nátěr Balakryl Metal 2v1, který plní funkci základní i vrchní barvy a navíc ochrání kovové povrchy před korozí.

Pusťte se do renovace

Pod vrchní barvu na kov je zpravidla potřeba použít ještě základní nátěr, který povrchu dodá potřebnou ochranu. Nátěr Balakryl Metal 2v1 však spojuje vlastnosti základní i vrchní barvy, takže si během renovace pohodlně vystačíte jen s jedním produktem. Dále budete potřebovat brusnou houbu, ochranné rukavice, míchátko na barvu a plochý štětec (směs syntetických a přírodních štětin).

Čistota je půl úspěchu

„Nezapomeňte, že kvalita a životnost nátěru vždy závisí na tom, jak důkladně byl povrch před natíráním očištěn. Všechny původní nesoudržné nátěry proto důkladně odstraňte pomocí hrubé brusné houby. Prach vzniklý broušením omeťte a celý truhlík omyjte vodou se saponátem. Na závěr ho ještě opláchněte čistou vodou,“ radí Radek Kříž, technický poradce značky Balakryl.

Použijte antikorozní nátěr

Na takto připravený a suchý povrch nanášejte akrylátový vodou ředitelný nátěr Balakryl Metal 2v1. „Tato jednosložková barva na podklad krásně přilne a vytvoří hedvábně matnou, vysoce pružnou vrstvu, která je mimořádně odolná vůči povětrnostním vlivům. Kovové povrchy navíc chrání před vznikem rzi a prodlouží tak jejich životnost,“ vysvětluje Radek Kříž. Obsah plechovky před aplikací důkladně rozmíchejte. Dbejte přitom na to, abyste do barvy nevmíchali vzduchové bubliny. Nátěr aplikujte neředěný pomocí plochého štětce, a to ve 2–3 vrstvách s odstupem cca 4 hodiny.

Produktový TIP: Akrylátový vodou ředitelný nátěr Balakryl Metal 2v1 je určen na všechny druhy kovů, plechů, dřevo, beton a další povrchy bez použití základní barvy. Tato multifunkční jednosložková barva výborně kryje, ochrání před korozí a je mimořádně odolná vůči povětrnostním vlivům. Dostupná je v 9 základních odstínech nebo si ji můžete nechat natónovat až do dalších 20 000 barev.

Ozdoba domu i balkonu

Po úplném zaschnutí barvy truhlík naplňte zeminou a zasaďte do něj květiny. Kromě tradičních muškátů či levandule jsou oblíbené například petúnie, begonie, lobelky nebo zahradní sedmikrásky. Truhlík pak postavte na okenní parapet, zavěste na balkon nebo umístěte ke vchodovým dveřím či na zahradu. Uvidíte, že rostliny v nově natřeném květníku krásně vyniknou a budou vám ozdobou i potěšením až do podzimu.

Výhody vodou ředitelných barev

1. Rychle schnou: Během dne zvládnete klidně i dva nátěry a ještě tentýž den je povrch suchý.

2. Jednoduše se aplikují: Barvu pouze promícháte, neředíte a hned natíráte.

3. Jsou bez zápachu: Při aplikaci ani po ní barvy nezapáchají.

4. Jsou zdravotně nezávadné: Mají atesty na dětské hračky a pro styk s potravinami za sucha.

5. Jsou trvanlivé: Odolávají popraskání vlivem tepelné roztažnosti podkladu v interiéru i exteriéru.

6. Neškodí prostředí: Prázdné obaly je možné likvidovat jako běžný odpad.

7. Nežloutnou: Nátěr nežloutne v tmavých prostorech ani na radiátorech.

8. Jsou bezpečné: Nevyžadují speciální skladování, nehrozí požár ani výbuch.

9. Neničí pomůcky: Štětce po natírání jednoduše umyjete vodou a můžete je opakovaně použít

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky