Za moravským a českým vínem podle abecedy (A-K)

Redakce, 14.6.2024

Letní výpravy po republice za vinařskou turistikou jsou pro mnohé každoroční tradicí, a proto je třeba stále hledat inspiraci a nové úhly pohledu, jak krásu vína a vinorodé krajiny poznávat. Další cestu by tedy stálo za to pojmout trochu netradičně, třeba podle abecedy. Lákavých turistických cílů je u nás víc než dost a jen jedna abeceda na ně určitě stačit nebude.

Písmeno A skvěle reprezentuje architekturu, tedy samozřejmě tu vinařskou. V poslední době začali vinaři často podle plánů špičkových architektů stavět moderní vinařské stavby, které posouvají vnímání vinařství u nás zase o úroveň výše. Světová vína si přece zaslouží světovou architekturu. Příkladem je třeba vinařství Sonberk, Gotberg, Lahofer, Thaya, Volařík, Starý vrch, Obelisk, Annovino a mnohé další.

Lahofer 

Město Bzenec, jedno z hlavních center Slovácké vinařské podoblasti. Na místním zámku má své sídlo Zámecké vinařství Bzenec, které jako nejúspěšnější ze všech získalo hned osm titulů absolutního šampiona Salonu vín. Každoročně se zde konají různé slavnosti vína a vinobraní.

U céčka si trochu pomůžeme diakritikou, a tak můžeme zařadit Čejkovice. Vinařská obec v okrese Hodonín, na samém okraji Velkopavlovické vinařské podoblasti. Známá je také zejména svým historickým spojením s řádem Templářů, na jejichž odkaz více méně navazuje spousta místních větší i menších skvělých vinařů.

 

Touha propojit vinaře, kteří čerpají z jedinečného terroir okolních dunajovských vrchů, a zprostředkovat návštěvníkům obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice plnohodnotné zážitky a komplexní služby dala vzniknout spolku vinařů Dunajovské kopce. Ochutnat jejich výborná vína, zúčastnit se nějaké jejich zajímavé akce nebo za nimi přijet do sklepa je záruka nevšedního zážitku pro každého milovníka vína.

 

Za moderním způsobem degustace vín vyrazme do Enotéky, která se nachází v historickém centru města Znojma. Prostřednictvím automatů, tzv. „by the glass“, zde můžeme ochutnat vždy alespoň 100 vín ze Znojemska.

Na moravských a českých vinicích sice roste mnoho modrých odrůd révy vinné, jejich tradiční královnou je ale Frankovka. U nás se pěstuje prakticky jen na Moravě, nejrozšířenější je pak na Velkopavlovicku a Slovácku, vynikající jsou ovšem také Frankovky z Mikulovska.

Ve spodní části pražských Havlíčkových sadů se nachází vinice Grébovka, s romantickým viničním altánem s nádherným výhledem. V září se zde pak koná také slavné vinobraní.

Hnanice jsou vinařská obec nedaleko Znojma. V jejich těsné blízkosti se ale nachází vinice Šobes, jedna z nejstarších a nejznámějších vinic v naší republice. Hnanice jsou tak ideálním výchozím bodem pro výlety po regionu.

 

Zůstaneme ještě chvíli na Znojemsku, kde můžeme navštívit vinařské obce Chvalovice, Ivančice a Jaroslavice. A to třeba u příležitosti otevřených sklepů nebo zavítat do sklepa na skleničku k nějakému místnímu vinaři.

Zvláštním druhem sklepů jsou tzv. křížové. Byly stavěny na půdorysu ve tvaru kříže a unikátní jsou zejména svými rozměry. Dva takové sklepy, které se řadí i k největším v Evropě, se pak nacházejí na jižní Moravě. Jeden na dohled Znojma v Příměticích a druhý ve Valticích.

Tak co, kolik písmen vinařské abecedy si již můžete odškrtnout? Zbytek (L-Z) se dozvíte v dalším článku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky