Aktivita na maloobchodním trhu roste, zvláště v sektorech módy, F&B a zboží pro zdraví a krásu

  • V Česku i Evropě meziročně vzrostl počet nájemních transakcí i velikost pronajaté plochy
  • Aktivita na české „high street“ se zdvojnásobila

Nájemní aktivita na českém i evropském retailovém trhu v roce 2023 meziročně výrazně vzrostla, napříč sektory i zeměmi se zvýšil počet transakcí i objem pronajaté plochy. Nejaktivnější bylo u nás i celkově v Evropě módní odvětví a sektor F&B (stravování a nápoje), rychle rostl i segment health and beauty, tedy zboží pro zdraví a krásu. Většinu loňských nájemních transakcí realizovali obchodníci cílící na masové spotřebitele (mass market), aktivita rostla i u prémiových a luxusních značek. Většinou se pronajímaly menší prodejny s rozlohou do 600 metrů čtverečních, zvláště ty pod 200 metrů čtverečních. Informace přinesl průzkum (*) realitněporadenské společnosti Cushman & Wakefield, jedničky na tomto trhu, která analyzovala přes 2 000 maloobchodních nájemních transakcí ve 13 zemích Evropy včetně Česka.

Společnost Cushman & Wakefield na českém maloobchodním trhu loni realizovala 143 nájemních transakcí. Téměř čtvrtinu, 32 z nich uzavřely značky z módního odvětví, dalších 30 pak proběhlo v segmentu F&B, 16 transakcí se odehrálo v odvětví zboží pro zdraví a krásu.

Móda, občerstvení i levné zboží

Zásadním hráčem v maloobchodním sektoru zůstávají módní značky, jež si v celoevropském měřítku loni pronajaly téměř 40 % z celkové pronajaté plochy a realizovaly 30 % transakcí, v Česku šlo o 44 % plochy a 22 % transakcí. Zvláště aktivní byly brandy z italské skupiny Calzedonia (Calzedonia, Intimissimi, Tezenis, Falconeri, Signorvino) či polské LPP (Reserved, Cropp, House, Mohito, Sinsay).

Druhou pozici dlouhodobě zaujímá segment stravování a nápojů (F&B). V Evropě si pronajal 8 % z celkové pronajaté plochy (v Česku 14 %) a odehrálo se v něm 16 % transakcí (v Česku 20 %). Významnou roli hrály stálice jako Burger King či Starbucks, aktivní byl také třeba americký řetězec Popeye’s, který v Česku loni otevřel své první dvě zdejší pobočky.

Nejrychleji rostoucím segmentem byly produkty pro krásu a zdraví (health & beauty). Objem jimi pronajaté plochy se na evropské úrovni loni zdvojnásobil a v Česku vzrostl dokonce o 143 %, počet transakcí se zvýšil o 57 % v Evropě a o 33 % v Česku. Na celkovém objemu plochy se podílel v Evropě 7 % a v Česku 8 %, v počtu evropských transakcí tvořil 10 %, v Česku 11 %. K velmi aktivním značkám patřily Rituals, Rossman či Douglas.

Za pozornost stojí segment „mixed goods“ – prodejny levných designově atraktivních doplňků, dekorací, hraček a domácích či kuchyňských potřeb, jejichž typickým zástupcem na českém trhu je značka Flying Tiger, Action, Pepco či TEDi. Ty si na evropské úrovni loni pronajaly o 35 % více plochy než v roce předchozím. V zahraničí jde zejména o značku Miniso, Normal či Sostrene Gren

Jan Kotrbáček, partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu, Cushman & Wakefield: Nárůst aktivity na maloobchodním trhu je způsoben z mírněním inflace, oživením spotřebitelské aktivity a zlepšením objemu cestovního ruchu. Tento trend se projevil také v sektoru diskontních prodejen a v maloobchodních parcích.“

Masový spotřebitel, menší obchody

Téměř 70 % evropských transakcí dle počtu i objemu realizovaly značky zacílené na masového (mass-market) spotřebitele, v Česku to bylo 75 %. 10% transakcí (v Česku 4 %) se odehrálo v prémiovém segmentu, v luxusním či naopak diskontním odvětví šlo o jednotky procent.

Přes 80 % nájemních transakcí uzavřených loni v Evropě se týkalo menších obchodních ploch do 600 metrů čtverečních, o něž převládal zájem ve všech segmentech. Na objemu pronajaté plochy se podílely více než třetinou. Naopak u velkých ploch nad 2 000 metrů čtverečních byl zaznamenán 30% pokles, který lze přičíst postpandemickému zpomalení v segmentu hobbymarketů a vybavení pro domácnost.

Jan Kotrbáček, partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu, Cushman & Wakefield: „Na českém trhu jsme zaznamenali výrazný nárůst aktivity na high street, tedy hlavních nákupních třídách v centrech měst. Meziročně se zdvojnásobil počet transakcí (nárůst o 106 %) i objem pronajaté plochy (nárůst o 97 %). Je to dáno zejména tím, že řada transakcí byla v předchozích letech zpomalená kvůli nejistým covidovým rokům a došlo k dokončení těchto transakcí až v průběhu let 20222023. Zároveň se na trhu objevilo větší množství příležitostí, které silné společnosti využily. Zajistily si tak unikátní prostory na strategických místech na dalších deset let, které historicky nebyly k dispozici.“

Výhled do budoucna

Spotřebitelská důvěra se v loňském roce zlepšila a společnost Cushman & Wakefield očekává, že tento trend bude pokračovat i v roce 2024. Předpokládá se však, že tempo zlepšování zůstane omezené, protože spotřebitelé pocítí dopad přetrvávajících tlaků na životní náklady, geopolitického napětí a širších ekonomických obav.

Výhled zůstává opatrně optimistický, přičemž se očekává, že růst objemu maloobchodních tržeb se ve druhé polovině roku 2024 zrychlí, i když by měl růst zůstat mírný. Maloobchodníci se budou nadále potýkat s tlakem na marže v krátkodobém horizontu, zejména s dodatečnou výzvou, kterou představuje nedávné zvýšení nákladů.

Jan Kotrbáček, partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu, Cushman & Wakefield: „Zákazníci jsou stále náročnější a očekávají od značek více než jindy. Vícekanálový prodej urychluje potřebu neustálého zlepšování a maloobchodníci, aby se přiblížili těmto požadavkům, se zaměřují na maximální využití svých prodejen. To klade důraz na požadavky na samotné prodejny, a tak se i maloobchodníci stávají náročnější, než kdy předtím.“

(*) www.cushmanwakefield.com/en/insights/european-retail-radar

Cushman & Wakefield

Společnost Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) je předním světovým poskytovatelem realitních služeb pro nájemce i vlastníky nemovitostí. Zaměstnává cca 52 000 lidí ve 400 poboček v 60 zemích světa. V roce 2023 dosáhly příjmy společnosti 9,5 miliardy dolarů, a to díky aktivitám v oblasti správy budov, nemovitostí a projektů, pronájmu, investičních trhů, oceňování nemovitostí a dalších služeb. Získává také četná oborová a byznysová ocenění za svou prvotřídní firemní kulturu a úsilí v rámci DEI (Diversity, Equity and Inclusion), ESG (Environmental, Social and Governance) atd.

Více informaci na: na www.cushmanwakefield.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality