Psí lázně: Pedikúru nebo masáž jim můžete dopřát v pohodlí domova - Tip jak na to

Redakce, 20.6.2024

Čtyřnozí mazlíčci jsou neodmyslitelnými členy domácnosti, kteří si za svoji lásku zaslouží péči. Psí wellness se těší čím dál větší oblibě, ale mnohdy bývá dostupné pouze ve větších městech a za nemalé peníze. Proč si to nezjednodušit a nepřipravit si takové lázně u sebe doma? Možná byste se divili, ale domácí procedura může být příjemnou očistou i pro lidské osazenstvo domácnosti, jelikož interakce s pejsky má doložené terapeutické účinky. Mazlení, dovádění a péče o něj může snižovat hladinu stresu a úzkosti.

Lázně začínají pořádnou koupelí

Ještě, než s celou procedurou začnete, vytáhněte svého pejska na pořádnou procházku nebo výcvik. Tím ho unavíte a podpoříte jeho fyzickou kondici i mysl. Potom už můžete otevřít brány domácího wellness, které by mělo začít v koupelně! Pejsci si na tekoucí vodu musí nejprve zvyknout, proto doporučujeme je na sprchu učit už od štěněte a po koupeli je odměnit nějakým pamlskem.

Při výběru šamponu se vyvarujte příliš voňavým produktům s chemickými látkami. Dejte přednost hypoalergenním šamponům na přírodní bázi, které srst budou hydratovat. Je dobré používat kosmetiku určenou pro psy. Vybírat lze i z konkrétních produktů například na bílou srst, dlouhou srst, pro lesklou srst a podobně. V případě štěňátek a mladých psů vsaďte na speciální šampony pro štěňata, které jsou šetrnější k jejich kůži. Najdou se tací, kteří do psí kosmetiky tolik peněž investovat nechtějí. Pak se vyplatí vybírat dětské šampony a mýdla, které nejsou tak agresivní jako běžné šampony pro dospělé.

Není osuška jako osuška

Po „koupeli“ pejska pořádně osušte, abyste předešli případnému zápachu srsti nebo možným kožním problémům. Navíc zamezíte mokré podlaze po celém domě. Ty nejlepší ručníky pro zvířecí srst jsou z mikrovlákna. „Jejich měkký materiál vodu rychle vstřebá a zároveň rychle uschne. Speciální vaflová struktura jemně odstraní nečistoty z tlapek i srsti,“ vysvětluje Adina Skálová z Viledy.

Osuškou pejska jemně promačkávejte, tlapky a ouška si nechte nakonec. Pokud máte dlouhosrstého chlupáče, ještě ho dosušte fénem. I na něj však pejska postupně zvykejte. Některá plemena mohou být plachá, a tak jejich hrdinství vždy odměňte drobným pamlskem. Ty skutečně dlouhosrstá plemena, jako je maltézáček či afgánský chrt, je potřeba při fénování zároveň česat, aby se jejich srst nezacuchala. I v tomto případě se vyplatí investovat do speciální psí kosmetiky. Sáhněte po kondicionérech určených pro dlouhou srst. Nejen, že se snáze rozčeše, ale používání těchto produktů zároveň pomáhá předcházet plstnatění.

PET ručník vyrábí například VILEDA. Je z mikrovlákna a dá se prát na 60 stupňů.

Srst je perfektně připravena na zastřižení

Ve chvíli, kdy je pejsek vykoupaný a vysušený, je ideální příležitost ho rovnou i ostříhat, jelikož srst nebude zacuchaná, a tudíž nutně nebudete potřebovat nůžky. Strojkem začněte stříhat na hlavě, od líček, směrem k čumáku. Držte ho směrem k lebce a postupujte pomalu a pečlivě, čímž vytvoříte hezkou linii. Pokračujte ke krku, tělu, packám, a nakonec upravte ocas. U pacek nezapomeňte i na prostor mezi polštářky. A stejně jako tomu je u kadeřníka, i vy byste měli srst hned po stříhání uklidit, abyste si nepořádek zbytečně neroztahali. Vsadit můžete například na speciální smeták s gumovými štětinami, které přitahují a shromažďují chlupy díky elektrostatické síle.

Jednu pedikúru, prosím!

Venkovní pejsci, kteří tráví mimo domov hodně času, s přerůstáním drápků problémy nemývají. Zvlášť ve městě, kde se pohybují na tvrdém povrchu, který působí jako brusný materiál. Jestli však máte doma tu druhou skupinu milující teplo domova a především pohovky, je čas na důkladnou pedikúru! Se zastřihováním je nejlepší začít už u štěněte, jelikož si na to pejsek zvykne a bude mu to připadat jako běžná procedura. Na začátku je dobré dát přednost pilníku před nůžkami, aby si na kontakt s drápkem zvykl. A nezapomínejte na pravidelnost, jakmile totiž necháte drápky přerůst, prodlouží se i jejich živá část a dostat se zpátky k pacce bude o to těžší. Při pravidelném stříhání doma doporučujeme zkracovat maximálně pár milimetrů.

Masáž třešničkou na dortu

Na závěr můžete svého mazlíčka potěšit krátkou masáží. Začněte hlazením zad a na místech, kde to má rád. Tak ho celkově uklidníte. Špičkami prstů pak krouživými pohyby jemně masírujte svaly kolem páteře od místa nad lopatkami až k ocasu a zpět. Obdobně pokračujte v oblasti krku. Masáž zakončete hlazením, které jste prováděli v úvodu. Celou proceduru můžete zároveň spojit s péčí o srst pomocí masážního kartáče a po skončení mu ještě dopřát pamlsek.

Masáž určitě nebude pro každého! Ne všichni pejsci mají rádi takové dotyky. Vždy je důležité napojit se na pocity vašeho chlupáče. Pokud uvidíte, že vykazuje známky nepohody, s masáží raději přestaňte. Vy ho přeci znáte nejlíp, tak mu dopřejte jenom to, co má skutečně rád.

Zdroje: VILEDA, Spokojený mazlíček, Svět psů



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky