Teplá voda na chatě, dohřátí bazénu, není problém

Solární fototermické kolektory jsou z hlediska investic a náročnosti instalace to nejjednodušší řešení. I v tomto případě jde o řešení podporované státem, a lze na něj získat dotaci.


Solární kolektor, nazývaný též sluneční kolektor, je zařízení složené z plochých panelů nebo souboru trubic, které pohlcují sluneční záření a přeměňují ho na tepelnou energii. Teplo se předává teplonosné kapalině, jež proudí uvnitř sběrače kolektoru. Následně je kapalina, kterou tvoří nemrznoucí směs, za pomoci oběhového čerpadla vedena do výměníku v zásobníku na vodu. Jde o řešení používané primárně pro ohřev vody, ale je možné ho využít i pro přitápění. V nabídce Schlieger je solární systém zastoupen solárními vakuovými trubicovými kolektory s moderní technologií Heat Pipe, které právě díky vakuu dosahují vysoké účinnosti i v zimním období hluboko pod bodem mrazu, a proto se hodí pro ohřev vody i přitápění po celý rok. Tyto kolektory v podstatě využívají izolační princip, který známe například z termosek.

„Solární kolektory představují další z možností, jak si zajistit teplou vodu levně. Jde o ideální řešení tam, kde nepočítáte například s připojením do sítě nebo náklady na teplou vodu představují většinu výdajů. Kolektory dosahují vysoké účinnosti i za zhoršených podmínek, protože pohlcují nejen přímé sluneční paprsky, ale rovněž difuzní záření a jejich výkon nesníží ani mráz. Lze je použít i na střechy s nižším sklonem nebo horší orientací ke slunci. Systémy se solárními kolektory také majitele nezatěžují nároky na obsluhu – nemusíte dodávat palivo, platit každoroční revize a neřešíte obsluhu. Údržba je také velmi snadná. Jednou za čas jen doplníte nemrznoucí směs při poklesu tlaku v solární soustavě. Třeba díky kulatému tvaru trubic se na kolektorech nedrží sníh.  A stačí, když ho jednou za dva roky necháte zkontrolovat,“ vypočítává výhody Pavel Matějovič, provozní ředitel české společnosti Schlieger.

Solární kolektory mají rovněž dlouhou životnost. Schlieger na ně nabízí záruku 15 let. Životnost se ovšem počítá na desítky let. A i když by i přes jejich extrémní odolnost (vydrží například krupobití), došlo k jejich poškození, je jejich výměna jednoduše možná.

Pavel Matějovič

provozní ředitel společnosti Schlieger

Pavel své první manažerské zkušenosti nasbíral ve společnosti Geus Okna. Kromě vedení lidí ho zaujala možnost budování nových projektů, respektive vytváření nových příležitostí. Od roku 2019 nabyté zkušenosti plně využívá ve společnosti Schlieger. Prošel zde řadou manažerských pozic, vybudoval 5 interních oddělení a aktuálně zastává pozici provozního ředitele. Když zrovna nezdolává překážky v práci, leze po stěně, hraje fotbal nebo lyžuje. Mezi jeho velké vášně patří cestování a technologie. Baví ho zkoumat novinky především v oboru energetiky a je velkým fanouškem 3D tisku.



SCHLIEGER

Česká společnost SCHLIEGER působí v ČR i zahraničí již 13 let. Specializuje se výhradně na obnovitelné zdroje energie – fotovoltaické elektrárny, tepelná čerpadla a solární ohřev vody. Na kontě má přes 16 000 dokončených instalací, fotovoltaické elektrárny a tepelná čerpadla sama vyvíjí, zatímco výroba probíhá v zahraničí. Všechny produkty jsou A. I. Ready, připravené na komunikaci s umělou inteligencí. Pracovníci společnosti mají dlouholeté zkušenosti s poradenstvím, navrhováním i samotnou realizací těchto systémů. Ty šetří peníze již tisícům zákazníků po celé ČR i v dalších státech Evropy.

Více informací na https://schlieger.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení