Komáři přináší do Evropy tropické nemoci. Mezi nejúčinnější prevenci patří sítě proti hmyzu

Tisková zpráva, 25.6.2024

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) varuje před prudkým nárůstem tropických chorob v Evropě. Počet případů horečky dengue nebo západonilské horečky se meziročně více než ztrojnásobil, mezi hlavní přenašeče patří komáři. Evropští epidemiologové předpovídají, že v roce 2025 se tyto nemoci mohou běžně vyskytovat i ve střední Evropě, včetně několika regionů v Česku. Lidé podle odborníků podceňují základy prevence pro pobyt v přírodě, zároveň se mohou zaměřit i na interiér.


Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hlásí strmý nárůst případů horečky dengue. Loni statistici registrovali bezmála pět tisíc importovaných případů této tropické nemoci, v roce 2022 to bylo přitom pouze něco málo přes patnáct set. Hlavním přenašečem těchto chorob jsou podle epidemiologů komáři – jejich bodnutí může kromě horečky dengue způsobit přenos viru zika nebo přenést na člověka západonilskou horečku.


Běžný výskyt chorob hrozí ve střední Evropě už v příštím roce

Kromě importovaných případů začíná přibývat také počtů lokální nákazy. V prvních měsících letošního hlásilo několik zemí výrazný nárůst počtu importovaných případů horečky dengue, což by mohlo naznačovat, že v roce 2024 mohou být počty ještě vyšší než v nedávných letech. „V Evropě už teď můžeme pozorovat, jak změna klimatu vytváří příznivější podmínky pro invazivní komáry, kteří se šíří do dříve nezasažených oblastí a infikují více lidí nemocemi, jako je například horečka dengue. Četnější mezinárodní cestování ze zemí s výskytem této choroby rovněž zvýší riziko importovaných případů a nevyhnutelně také počet lokálních ohnisek,“ říká Andrea Ammonová, ředitelka ECDC.

Čísla rostou také v případě západonilské horečky – nemoc se tak nezadržitelně blíží do míst, kde v minulosti nikdy předtím nebyla. Podle predikce ECDC by se v roce 2025 mohla tato choroba běžně vyskytovat v některých oblastech jižních Čech nebo jižní Moravy a také na Slovensku. Evropské úřady zaznamenaly vloni 67 úmrtí, nejvíce ohrožená je věková skupina nad šedesát let věku.


Prevence? Repelent, vhodné oblečení nebo sítě do oken a dveří

K hlavním preventivním opatřením pro pobyt v přírodě patří nošení oblečení zakrývající většinu těla nebo použití moskytiéry, doplněné o aplikaci kvalitního repelentu proti komárům. „Prvořadý význam mají osobní ochranná opatření, včasné odhalení případů, dohled a osvětová činnost,“ tvrdí Ammonová. Veřejnost podle šéfky střediska tyto informace buď nemá, nebo opatření nevyužívá, protože potenciální hrozbu nemocí přenášených komáry podceňuje.

Bodavý hmyz není radno podceňovat ani ve venkovním prostředí, ani v interiéru. Pro vnitřní prostory doporučuje ECDC používání okenních a dveřních sítí proti hmyzu. Kromě hrozby tropické nemoci a zdravotních rizik pro alergiky může komár, vosa nebo pouhá moucha narušit například i spánek. Nejúčinnějším způsobem, jak se před nezvanou návštěvou chránit, je podle odborníků síť do oken a dveří. „U sítí do oken nebo posuvných dveří lidé nemusí řešit denní dobu, nebo jestli mají uvnitř rozsvíceno. Oproti lahvičkám do chemických odpuzovačů, které vydrží funkční maximálně čtvrt roku, mají mnohonásobně vyšší životnost a jejich provoz nic nestojí,“ popisuje Petr Přichystal ze společnosti Lomax.


Plisovaná síť jako ideální volba pro pěstitele květin

Hmyz v letním období typicky přitahují květiny umístěné na zimní zahradu, terasu nebo do bezprostřední blízkosti francouzského okna. Pro milovníky flóry odborníci doporučují plisovanou dveřní síť. „Dvě odsuvné vrstvy jsou skládané proti sobě a vytváří nepropustnou oponu. Je to ideální varianta v případě, že je v domě potřeba bezbariérový přístup, drážky jsou totiž zapuštěné do země,“ vysvětluje Přichystal Nevýhodou posuvných sítí může v některých případech být skutečnost, že k instalaci a bezproblémovému chodu potřebují zcela rovnou plochu.

Ochranné sítě proti hmyzu by měly plnit především praktickou funkci. Stejně jako v případě venkovních žaluzií či venkovních rolet je přitom potřeba při jejich výběru brát ohled na to, kam je umístit. A to i z estetického hlediska. „Jejich rámy jsou většinou vizuálně neutrální a poměrně snadno se dají spárovat s okny nebo balkonovými dveřmi. Například rolovací síť svinete k zemi tak, že není vidět vůbec, nebo je integrovaná přímo do venkovních rolet. Na zimu tak není potřeba sundávat celý rám,“ uzavírá Přichystal.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům