Více než 60 % Čechů nedělá pravidelné kontroly elektroinstalace. Se zraněním zaviněným elektřinou se přitom setkala až třetina lidí

Tisková zpráva, 25.6.2024

Se zraněním způsobeným elektrickým proudem se setkala téměř třetina Čechů. S otravou plynem poté desetina lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet, alternativního dodavatele energií. Až 41 % lidí ani neví, jak poskytnout první pomoc při zásahu elektrickým proudem. Pětina Čechů žijící v domácnosti s dětmi pak dokonce ani nedbá na záslepky v zásuvkách.


Odborníky na revizi elektroinstalace, tedy revizi zásuvek, vodičů, rozvaděčů, jističů nebo vypínačů či spotřebičů si do svých domácností pravidelně nezve více než 60 % Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet, který proběhl v průběhu letošního června. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.


Češi podceňují pravidelné kontroly elektroinstalací

I přes to, že Češi pravidelné kontroly podceňují, s poraněním způsobeným elektrickým proudem se setkalo 31 % lidí. Více než polovina z nich se elektrickým proudem zranila přímo sama. Pokud byl elektrickým proudem zasažen někdo z jejich okolí, tak nejčastěji spolupracovník (42 %), známý (39 %) či někdo z rodiny (22 %). Ke zranění v takovém případě došlo nejčastěji právě v domácnosti či v pracovním prostředí.

„Elektrické instalace, které nejsou správně udržovány, mohou způsobit zkraty nebo přehřátí, což může vést k požárům. K těžkým úrazům elektrickým proudem dochází především nezodpovědností či porušováním základních bezpečnostních pravidel. Jedním z nich je mít pravidelně zajištěnou kontrolu elektroinstalací. Tu má dle našeho průzkumu zajištěnou pouze 18 % Čechů. Další pětina lidí si odborníky zve až ve chvíli, kdy v bytě či domě došlo k rozsáhlejším úpravám elektroinstalace,“ říká Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet, alternativního dodavatele energií, který dodává plyn a elektřinu na český trh již 18 let.

Nejhůře jsou na tom s neopatrností právě malé děti, které rády prozkoumávají i třeba kabely či zásuvky. O to více alarmující je zjištění, že bezmála pětina Čechů, žijící v domácnosti s dětmi, nepoužívá záslepky do zásuvky. Téměř třetina rodičů si poté nedává ani pozor, aby v dosahu dětí nebyla žádná elektrická zařízení. Jak poskytnout první pomoc po zasažení elektrickým proudem přitom neví až 41 % Čechů.

„K úrazům elektrickým proudem, tak otravám plynem či CO dochází téměř vždy v situacích, kdy se podcenila prevence. Při podezření na úraz elektrickým proudem je pak nejdůležitější nejprve vypnout pojistky. I tak je to extrémně nebezpečná situace a jako první vždy nejdříve volejte záchranku. Nezapomeňte, že když nejdříve nezavoláte a sami se také zraníte, nemusí vám už nikdo pomoci,” radí MUDr. Robert Kučera z urgentního příjmu Nemocnice Nymburk.


Otrava plynem není tak častým jevem

S otravou způsobenou vysokou koncentrací oxidu uhličitého v místnosti, tedy otravou plynem, se setkala desetina Čechů. Více než čtvrtina z nich se s otravou plynem setkalo přímo samo. Až 16 % lidí se poté setkalo s požárem způsobeným nepozorností při využívání plynového sporáku. Jakým způsobem a čím uhasit hořící elektrický spotřebič přitom neví více jak 21 % Čechů.

„Otravy plynem jsou mnohem zrádnější. Plyny, a zejména pak CO blokují příjem kyslíku do tkání. Lidé vždy mají v místnostech různé neurologické příznaky, jako únava, bolest hlavy, spavost, ale i třeba pocit bolestí na hrudi či ztrátu koordinace, koncentrace. V prostorách nezůstávejte ani sami, ani s pacientem. Jděte na dobře větrané místo a volejte okamžitě 112,“ doplňuje své zkušenosti MUDr. Robert Kučera z urgentního příjmu Nemocnice Nymburk.

Pravidelnou revizi plynového kotle přitom nemá zajištěnou téměř polovina Čechů. Jednou za rok si odborníka na kontrolu domů pozve 39 % lidí. Jednou za tři roky poté 15 %.

„Plynové kotle, které nejsou pravidelně udržovány, mohou představovat vážná rizika, včetně úniků plynu, které mohou vést k otravě oxidem uhelnatým, nebo dokonce k výbuchům. Češi by proto neměli podceňovat význam pravidelné údržby, která jim může ušetřit nejen peníze, ale také ochránit zdraví blízkých,“ doplňuje na závěr Roman Šmíd.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům