8 klíčových otázek před podáním žádosti o hypotéku

Přemýšlíte o hypotéce, ale nejste si jisti, co všechno to obnáší? Před tím, než se zavážete k dlouhodobému finančnímu závazku, je důležité znát odpovědi na několik zásadních otázek. Připravili jsme pro vás přehled toho nejdůležitějšího, co byste měli vědět, než si zažádáte o hypotéku. Díky tomu budete připraveni udělat správné rozhodnutí.

 

1. Na co mohu využít hypotéku?

Hypotéky se dělí na účelové a neúčelové. Účelová hypotéka je určena výhradně na financování bydlení, jako je koupě nemovitosti, její stavba nebo rekonstrukce. Naopak, americká hypotéka, která je neúčelová, umožňuje použití finančních prostředků na cokoli, například nákup auta nebo konsolidaci půjček.

2. Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky?

Vyřízení hypotéky může trvat různě dlouho v závislosti na několika faktorech. V ideálním případě může být hypotéka schválena za týden. Nejvíce záleží na rychlosti, s jakou dodáte bance všechny potřebné dokumenty, a na době zpracování odhadu nemovitosti, což obvykle trvá 5 až 14 pracovních dnů.

3. Co všechno bude banka prověřovat?

Před schválením hypotéky banka prověřuje bonitu žadatele, což znamená jeho schopnost splácet úvěr. To zahrnuje kontrolu výše a stability příjmů, úvěrovou historii a aktuální finanční situaci. Banka se zajímá o to, jak jsou vaše příjmy stabilní a zda nemáte jiné závazky, které by mohly ovlivnit vaši schopnost splácet hypotéku.

4. Jak postupovat, pokud jsem vdaná či ženatý?

Pokud jste v manželství, musíte o hypotéku žádat společně, protože automaticky vzniká společné jmění manželů. Výjimku tvoří situace, kdy máte sepsán notářský zápis o zúžení společného jmění manželů, který určuje, že pořizovaná nemovitost nespadá do společného vlastnictví. V takovém případě může o hypotéku žádat pouze jeden z manželů, obvykle ten s vyšší bonitou.

5. Jaká bude výše měsíčních splátek?

Výše měsíčních splátek závisí na délce splácení a celkové výši hypotéky. Obecně platí, že čím delší dobu splácení si zvolíte, tím nižší budou měsíční splátky, ale tím více také zaplatíte na úrocích. Dle webového portálu Hyperfinance.cz je ideální využít nezávislého srovnání hypoték, díky kterému si můžete spočítat orientační výši měsíčních splátek pro různé scénáře a zjistit, která hypotéka by pro vás byla nejvhodnější.

6. Musím mít naspořeny vlastní finance?

Ano, banky dnes poskytují hypotéky maximálně na 80–90 % hodnoty nemovitosti. Zbylé prostředky musíte doložit z vlastních úspor. Pokud nemáte dostatek vlastních finančních prostředků, můžete zajistit úvěr další nemovitostí, například nemovitostí rodičů.

7. Co dělat, když nemám naspořenou rezervu?

Pokud nemáte dostatek vlastních financí, jedním z řešení je dozajištění úvěru další nemovitostí. Tím můžete získat potřebné prostředky, aniž byste museli mít celou částku naspořenu. Po splacení části hypotéky můžete požádat o vyvázání druhé nemovitosti.

8. Jaký je rozdíl mezi americkou a klasickou hypotékou?

Klasická hypotéka je účelový úvěr určený na financování bydlení. Musíte dokládat, jak byly prostředky využity. Americká hypotéka je naopak neúčelový úvěr, což znamená, že peníze můžete použít na cokoli. Americká hypotéka má obvykle nižší úrokovou sazbu než spotřebitelské úvěry a delší dobu splatnosti.

Tyto otázky a odpovědi vám pomohou lépe se orientovat v procesu získání hypotéky a udělat správné rozhodnutí. Vždy je dobré konzultovat své možnosti s odborníky a pečlivě zvážit všechny aspekty před tím, než se k tak dlouhému finančnímu závazku zavážete.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení