US - ceny domů v dubnu rostly meziročně o 6,3%. Od roku 2020 se zvýšily už o 47%

Podle S&P CoreLogic Case-Shiller National Home Price Indexu ceny domů v USA v dubnu vykázaly meziroční růst o 6,3%. Meziměsíční růst dosáhl téměř 1,2 %. V březnu tempo meziročního růstu dosahovalo 6,3%.

Růst cen domů přišel nehledě na růst průměrného úročení klíčových 30letých hypoték ve stejném měsíci z 6,9 na 7,5%.

Ceny domů od roku 2020 stouply o 47 %. Průměrná prodejní cena aktuálně 5násobně převyšuje hodnotu průměrného ročního příjmu americké domácnosti.
Ceny nájmů se zvýšily za stejnou dobu o 26 %. Polovině všech nájemců, což odpovídá cca 22 milionům domácností, utratí za bydlení více jak 30 % svých příjmů. Z toho plných 20 milionů utratí za bydlení více jak polovinu svých příjmů.

Ceny rostou především díky přetrvávající nerovnováze mezi nabídkou a poptávkou. Počty nově stavěných domů a bytů byly nízké už před covidovou krizí, protože trh se ještě zcela nevzpamatoval z dopadů poslední finanční krize v roce 2008. Po odeznění covidu se začala realizovat odložená poptávka probíhající souběžně s neschopností stavitelů navýšit svou produkci. Počty nově stavěných domů se začínají zvyšovat. Meziměsíční růst dosáhl úrovně 11 %, meziročně pak cca 16 %. Zásoba domů k prodeji se zvýšila meziročně o 18 %.

Podíl cenových nabídek se slevou se zvýšil v dubnu na 22,4 % a jen a šestiměsíčním maximu. Před rokem tento podíl dosahoval úrovně 17,2 %. Prodej správně naceněných domů v dubnu dosahoval úrovně 13 dnů oproti 10 dnům před rokem.

Zásoba domů na prodej na trhu se v květnu zvýšila na 3,7 měsíce. Zásoba na 6 měsíců je přitom brána jako rovnovážný stav mezi nabídkou a poptávkou.

Ceny pojištění domů také rostou. v letech 2022 a 2023 bylo tempo růstu na úrovni 21%. Růst zaznamenávají také nemovitostní daně.
Vladimír Urbánek
V oboru investic se pohybuje více než 25 let. Po několikaleté zkušenosti s obchodováním s cennými papíry se věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů. Za důležité považuje především zkušenosti a sledování dlouhodobého ekonomického vývoje na českých i zahraničních kapitálových trzích.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality