Chcete stavět garáž nebo vykopat studnu? Za povolení zaplatíte mnohonásobně více

EKOSPOL, 1.7.2024

Třiatřicetkrát více. Přesně o tolik ode dneška zdražil správní poplatek za podání žádosti o povolení vybudovat studnu. Úplně stejně se zvýší i poplatek u domovních čističek odpadních vod. Pětkrát více pak zaplatí investor za podání žádosti o postavení garáže. Vyplývá to ze zákona o správních poplatcích, podle kterého od prvního července se některé poplatky citelně zvyšují.

Až dosud člověk za podání žádosti o povolení studny či domovní čističky odpadních vod zaplatil tři stovky, ode dneška ale musí do kapsy sáhnout mnohem hlouběji. Nově tento poplatek vzrostl na deset tisíc korun. Pokud chce stavět běžnou garáž s maximálně třemi parkovacími stáními, zaplatí za podání žádosti pět tisíc místo předchozího jednoho tisíce. Investor si připlatí i v případě, že nezačne stavět včas. Prodloužení platnosti stavebního povolení zdraží na dvojnásobek.

Není proto divu, že se stavební úřady v červnu potýkaly s obrovským náporem investorů. Ti chtěli nejen ušetřit na správních poplatcích, ale hlavně vyhnout se očekávaným komplikacím souvisejících s nabíhající účinností nového stavebního zákona. Ten pro všechny nové stavby platí právě od dnešního dne, tedy od 1. července.

Zavádění nových legislativních pravidel pro novou výstavbu provázely zmatky, když například klíčovou součást změn – digitalizaci – na poslední chvíli zkomplikoval antimonopolní úřad. Sami zástupci stavebních úřadů, se kterými opakovaně komunikujeme, neskrývali obavy, jak bude povolování staveb od července fungovat.

Obávali se i investoři, kteří se snažili dokončit přípravu stavební dokumentace co nejrychleji tak, aby projekt mohli poslat do povolovacího řízení před koncem června. Jen to jim zajistilo, že se bude plánovaná stavba povolovat podle stávajících pravidel, se kterými mají obě strany dlouhé zkušenosti.

Nový stavební zákon účinný od 1. července zavádí správné principy, které v konečném důsledku povolování nových staveb v Česku zjednoduší a hlavně výrazně urychlí. To je v současnosti jedno z nejkomplikovanějších a nejdelších ze všech zemí světa. Opakovaně upozorňujeme na to, že zbytečná byrokracie a průtahy při získávání povolení stavět podle našich výpočtů prodražují nové byty v průměru o deset procent. U bytu za sedm milionů korun si tak kupující za pomalou práci úředníků připlatí nemalých sedm set tisíc korun. Jakmile se nový stavební zákon zaběhne, stavební řízení se reálně zkrátí. Obávám se ale, že to bude trvat ještě poměrně dlouho.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality