5 vyhlášených chalupářských lokalit. Kterou zvolíte vy?

Že jsou Češi národem chalupářů, je nezpochybnitelný fakt. I když se po pádu komunismu otevřely hranice a Češi dostali možnost trávit dovolené v zahraničí, chalupaření nevymizelo. Naopak, období covidu jej zase nakoplo a kdo mohl, trávil čas mimo město v lůně přírody. Které oblasti jsou pro chalupaření jako dělané? Bezrealitky se podívaly na to, které oblasti jsou mezi rekreanty nejvyhlášenější.

Dolní Berounka

Mikroregion Dolní Berounka je pro chataře a chalupáře doslova stvořený. Lokalita totiž spadá do CHKO Český kras, a kromě nádherného údolí řeky nabízí také řadu lomů nebo jeskyní. Lákadlem je i krátká dojezdová vzdálenost od Prahy a rozmanitost místní krajiny. Rekreanti mohou vyrazit na hrad Karlštejn nebo Tetín, navštívit nádhernou vyhlídku sv. Jana pod Skalou nebo lomy Velká a Malá Amerika.

Není proto divu, že v oblasti najdeme více než 30 chat na kilometr čtvereční a v průměru za ni kupující podle Bezrealitky utratí 3,5 milionu korun. Vždy ale záleží na stavu i vybavenosti chaty. Ty, které nejsou uzpůsobeny k celoročnímu bydlení, lze koupit i za jeden milion korun.

Dolní Sázava

Jihovýchodně od Prahy láká jiná řekaSázava. Údolí nabízí nádherné vyhlídky na meandry řeky, chráněnou lokalitu Medník i staré trampské osady. Kolem řeky vede také posázavská stezka, kterou se dostanete až do Kamenného Přívozu, který p roslavila železniční trať, tzv. Posázavský pacifik . Podle průzkumu Jana Kubeše z JČU v oblasti najdeme více než 13 tisíc chat, přičemž počet nezahrnuje chaty, které slouží zahrádkářským účelům.

Oblast kolem Sázavy je oblíbeným místem pro rekreaci Pražanů a nabízí opravdu širokou škálu rekreačních nemovitostí. Pokud někdo touží po ryzí přírodě, stále tu najde osady bez vody a elektřiny. Na své si ale přijdou i ti, kteří chtějí komfort a místo řeky dají přednost bazénu,“ komentuje Ondřej Strada, e-commerce manažer Bezrealitky.

 

Plzeňské řeky

Další zajímavé chatové oblasti nabízí Plzeňsko kolem řek Mže a Střela. Na Mži je hlavním centrem především okolí nádrže Hracholusky, Střela nabízí rozsáhlé údolí s historickým městečkem Rabštejn nad Střelou na jednom konci a straně na druhé pak Plasy, které s Rabštejnem spojuje stezka Via Czechia kopírující údolí řeky. Na kolik vás tu víkendová chata vyjde?

Rekreační nemovitost na Plzeňsku pořídíte v průměru za 2,3 milionu. Oproti jiným krajům tu tedy nedošlo k takovému poklesu cen,“ uvádí Ondřej Strada.

Nádrže Skalka a Jesenice s lázněmi na dohled

Lokalitou, kde naopak můžete koupit nejlevněji, je Karlovarský kraj. Za poslední čtvrt rok tu ceny chat a chalup šly dolů o 16 %. Vyhledávaná lokalita to ale není jen kvůli nízkým cenám, ale především díky nádržím Skalka a Jesenice a blízkým lázním. Komu nestačí voda v přehradě, má nedaleko Karlovy Vary nebo Františkovy Lázně. Kromě toho je to doslova pár kilometrů do Německa, takže rekreace se nemusí omezit pouze na výlety po západní části Čech, ale je možné vyrazit i do zahraničí.


Brněnská přehrada a okolí

Vyhlášenou lokalitou na Moravě je Brněnská přehrada. Najdeme kolem ní přes 3 300 chat. Po obou stranách je lemována rozsáhlými lesy a nabízí tak příležitost nejenom ke koupání a vodním sportům, ale i k turistice a cykloturistice. Častým cílem výletníků a rekreantů je také hrad Veveří, který se tyčí na skále na pravém jižním břehu v západní části jezera. Přehrada je dostupná brněnskou městskou hromadnou dopravou, takže se k ní dostanou snadno i ti, kteří nemají zrovna po ruce auto. Podle Bezrealitky tu chatku pořídíte v průměru za 2,5 milionu korun.

Bezrealitky

Bezrealitky jsou největší službou nabízející možnost přímého prodeje nebo pronájmu nemovitosti a zároveň jsou jedním z nejnavštěvovanějších českých realitních webů. Na českém realitním trhu se jejich prostřednictvím zrealizuje asi 20 % všech prodejů nebo pronájmů.

Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a v současnosti se jeho prostřednictvím prodá zhruba 600 a pronajme kolem 4000 nemovitostí měsíčně.

Více informaci na: www.bezrealitky.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky