5 důvodů, proč neřešit hypotéku po vlastní ose

Mnozí Češi se během svého života dostanou do situace, kdy budou muset řešit financování vlastního bydlení hypotékou. Jedním z prvních rozhodnutí, které je v tomto okamžiku čeká, je volba mezi sjednáním úvěru u stávající banky, nezávislého zprostředkovatele nebo takzvaně po vlastní ose.

Na první pohled se může zdát nejjednodušší jít do své hlavní banky, kde už jste klientem a máte vybudovaný určitý vztah. Avšak tato cesta nemusí být vždy nejvýhodnější. „Podrobným srovnáním hypoték dostupných na trhu můžete ušetřit. I při drobném rozdílu v úrokových sazbách můžete na dlouhém horizontu ušetřit zajímavou částku. Srovnat je třeba i výši souvisejících poplatků a další podmínky hypotéky. Ne každá banka je také vhodná pro všechny. Třeba OSVČ musí pečlivě zvážit, kterou banku s žádostí o úvěr osloví. Metodika bank se liší a ne vždy žadatel o úvěr uspěje. Hypoteční nabídky si dnes snadno srovnáte online, není to nijak složité a zabere vám to jen minimum času,“ ubezpečuje Miroslav Majer, CEO fintech startupu hyponamíru.cz.

Výhody řešení hypotéky po vlastní ose

· Větší pocit kontroly a odpovědnosti

· Přímá komunikace s bankou

· Není nutné hledat nezávislého poradce

Nevýhody řešení hypotéky po vlastní ose

· Časová náročnost

· Jsou nutné znalosti a zkušenosti

· Vyšší riziko chyby

· Horší vyjednávací pozice (pozn. oproti zavedeným zprostředkovatelům)

 

Proč je dobré neřešit hypotéku po vlastní ose?

Poradce má větší zkušenosti a přehled

Hypoteční trh je velmi dynamický, neustále se vyvíjí a mění. Pro laika je prakticky nemožné sledovat všechny legislativní změny, aktuální úrokové sazby hypoték či trendy na nemovitostním trhu. Nezávislý hypoteční zprostředkovatel má nejen přehled o aktuálních nabídkách různých bank, ale také zná specifické požadavky jednotlivých poskytovatelů úvěrů. Díky tomu dokáže vybrat hypotéku přesně na míru vašim individuálním potřebám. Poradce zároveň pomůže s výběrem vhodného typu úvěru, zajistí nejvýhodnější podmínky hypotéky po celou dobu splácení nebo dohlíží na hladký průběh sjednání hypotéky.

Individuální přístup a řešení

Každý zájemce o hypotéku je v jiné finanční situaci a rozdílné jsou i požadavky na úvěr. Hypoteční poradce dokáže nabídnout individuální přístup a přizpůsobit řešení na míru vašim specifickým požadavkům. Zkušený poradce nejdříve provede analýzu vaší finanční situace a potřeb. „Na základě analýzy finanční situace poradce navrhne řešení, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Oproti standardizovaným nabídkám bank má nezávislý poradce více možností výběru. Má totiž přístup k širokému spektru nabídek od různých poskytovatelů a má tedy i lepší přehled o dostupných možnostech,“ říká hypoteční odborník Miroslav Majer z hyponamiru.cz.

Přístup k exkluzivním nabídkám

Hypoteční poradci spolupracují s různými bankami a mají s nimi vybudované dlouhodobé vztahy. Díky těmto kontaktům mají přístup i ke speciálním nabídkám, které nejsou obvykle běžným klientům dostupné. Nezávislý zprostředkovatel může s konkrétním poskytovatelem hypotéky vyjednávat o lepších podmínkách, které byste sami nemuseli získat. Může vám zajistit například výhodnější úrokovou sazbu nebo zajímavé slevy na poplatcích. Výhodou také je, že se jako první dozví o připravovaných akčních nabídkách.

Úspora času a energie

Poradce vám ušetří spoustu času a starostí nejen při hledání a porovnávání nabídek hypoték od jednotlivých bank, ale také při samotném sjednávání úvěru. Hned na začátku vám řekne, jaké dokumenty je třeba bance dodat a pomůže vám také s vyplněním potřebných žádostí a formulářů. Spoustu času vám také ušetří také tím, že převezme komunikaci s bankou a vyřídí vše potřebné. 

„V našem hypotečním bankovnictví jsou veškeré dokumenty a doklady předávány online. Přehledně vidíte, v jaké fázi schvalovacího procesu se nacházíte. Hyponamíru už více než 10 let investuje miliony korun ročně do vývoje nástrojů, které mají usnadnit cestu k hypotéce. U nás je také velkou přidanou hodnotou to, že dokážeme převzít komunikaci s realitními kancelářemi či právníky, aby vše proběhlo hladce. V mnohých případech tuto možnost lidé využívají,“ doplňuje Miroslav Majer.

Právní jistota a bezpečí

Hypoteční poradce detailně zná proces schvalování hypotéky, a díky jeho pomoci se vyhnete mnoha problémům. Možnosti financování se vyplatí nezávazně probrat ještě předtím, než začnete hledat nemovitost. Aby vám neunikly zajímavé nabídky, můžete si zajistit také takzvanou předschválenou hypotéku (pozn. někdy označovaná jako hypotéka bez nemovitosti).

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky