Otevírá se nová expozice o životě a smrti ve středověké Třebíči (video)

Komnata života a smrti je název nové, stálé expozice v městské věži, která je dominantou přilehlého Martinského náměstí. Právě v tomhle prostoru proběhl při roční rekonstrukci rozsáhlý archeologický výzkum. Ten přinesl v mnoha směrech zcela nová zjištění o dávné historii města. Expozice bude otevřena od 10. července 2024.
komnata života a smrti
 

 
 

„Tušil snad někdo, že v Třebíči stávalo kromě kláštera i opevněné sídlo rané šlechty? Že gotická fáze kostela sv. Martina měla patrně ještě staršího předchůdce? Jak vypadala dnes již navždy ztracená brána, ze které vycházely kamenné cesty na Znojmo a Vídeň? A kdo vůbec byli středověcí lidé, pohřbeni na zdejším hřbitově, jak vypadali, žili a umírali? Na některé z těchto otázek se pokusí odpovědět úvodní část expozice, vyprávějící o životě a smrti ve středověké Třebíči,“ uvedl hlavní archeolog Aleš Hoch z archeologického oddělení Muzea Vysočiny Jihlava.

Komnata života a smrti bude přístupná v otevírací době městské věže, tedy v květnu a říjnu o víkendech a svátcích a v hlavní sezóně od června do září denně. Vždy v čase 10:00 - 12:00, 12:30 - 17:00. Vstupné bude zahrnovat vstup do komnaty a zároveň i výstup na věž. Plné vstupné je 50 korun, snížené 30 korun. Slavnostní otevření nové expozice bude ve středu 10. července 2024 v 15 hodin.

„Archeologický výzkum byl součástí opravy širšího centra města, tedy Martinského náměstí a ulic Hasskovy a Kotlářské, která zahrnovala výměnu vodovodu, kanalizace, veřejného osvětlení a metropolitní sítě, a také obnovu povrchů komunikací a chodníků, sadové úpravy i nový mobiliář a byla dokončena v polovině června letošního roku. Už při nedávné rekonstrukci přilehlého Karlova náměstí zjistili archeologové spoustu nových informací a tento výzkum na ně hezky navázal. Přiblíží lidem tehdejší městskou populaci i podobu a vývoj dnešního Martinského náměstí v čase,“ řekl starosta Třebíče Pavel Pacal.


Komnata života a smrti

 
Zodpovídá: Tiskové oddělení
Vytvořeno / změněno: 3.7.2024 / 3.7.2024



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky