Jak vyzrát na pořádek v koupelně? Tipy na rozvržení úložných prostor a volba vhodných řešení

Redakce, 4.7.2024
ilustrační koupelna


Správné rozvržení úložných prostor v koupelně i volba vhodných řešení jsou klíčové pro udržení pořádku a harmonické vyznění interiéru. Obzvlášť proto, že většina koupelen místem zrovna neoplývá.

Při volbě úložných prostor do koupelny máme na výběr ze dvou kategorií řešení, které je ideální kombinovat. První je koupelnový nábytek , jako jsou umyvadlové skříňky, regály a závěsné úložné systémy. Druhou jsou pak doplňková řešení , jako jsou nejrůznější stojany, koše a boxy, jimiž můžeme prostor „nafouknout“, eventuálně mu dodat přehlednost či uklizený dojem.

  • Základem je koupelnový nábytek

Nejčastějším řešením úložných prostor bývají umyvadlové skříňky a zrcadlové nástěnné skříňky. Současná nabídka je však mnohem širší, zahrnuje především užší skříně v nízkém i vysokém provedení a rozmanité typy otevřených regálů. Nejen do malých koupelen je vhodné volit nábytek závěsný, který zbytečně neubírá centimetry na podlaze a navíc výrazně usnadňuje úklid. Co se týče kombinace otevřených a uzavřených úložných řešení, je to věcí individuálního vkusu i zvyků. Otevřené prostory (nástěnné police, volně stojící regály) jsou náročnější na udržení pořádku. Dodávají však prostoru dynamiku a útulnější nádech. Zejména v menších dispozicích bychom jimi ale měli šetřit, aby opticky nezahlcovaly prostor.

  • Doplňky s úložnou funkcí

Pro oživení prostoru, ale i ve chvílích, kdy je potřeba stávající úložné možnosti rozšířit, saháme zpravidla po doplňcích, jako jsou nejrůznější stojany, držáky či žebříky na ručníky, úložné koše, látkové vaky či boxy, krabičky a organizéry. Ty logicky hrají roli nejen praktickou, ale i estetickou. Svým vzhledem podtrhnou zvolený styl, koupelnu zútulní a dodají ji osobitost, navíc zjednoduší orientaci a vnesou do uložených věcí řád.

  • Zaostřeno na vzhled

Trendy velí jasně, současným koupelnovým interiérům vládne přírodní styl. Na nábytku jsou IN dřevodekory a zemité tóny, pro milovníky čistoty a vzdušnější atmosféry tu však stále zůstává nesmrtelná bílá. Nicméně získává lehký retro šmrnc díky prvkům, jako jsou přírodní výplety nebo výraznější struktura dvířek. U doplňků pak vládnou materiály, jako je dřevo a zejména bambus, koše jsou nejčastěji pletené z mořské trávy, juty či vodního hyacintu. Tam, kde je vlhčí klima, je ovšem praktičtější nahradit je imitací z umělých vláken. Stydět se nemusíme ani za praktické organizéry z plastu – dokonale odolají vlhkému prostředí koupelny.

 

Zdroj: Moebelix



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky