Recept: Připravte si mátový sirup, s nímž vykouzlíte tu nejlepší domácí mátovou limonádu

Se svou charakteristickou chutí i zdravotními účinky patří máta mezi bylinky, které si našly své místo na zahrádce nejednoho zahradníka. A jak ji můžete využít, pokud se vám rozrostla a máte jí nadbytek? Uvařte si z ní chutný sirup, který oceníte na přípravu svěží domácí limonády.


Máta peprná patří mezi velmi rozšířené byliny. Díky vysokému obsahu mentolu si získala svou charakteristickou chuť i vůni. Kromě výrazné chuti a vůně, jež se využívá v potravinářství, má však i spoustu zdraví prospěšných účinků, které mají svůj význam v léčitelství, a to jak ve farmacii, tak i v aromaterapii. Při jejím vnitřním užití dokáže pomoci s trávením a s problémy s trávicím traktem, vhodná je také při nachlazení, kdy se může používat i k inhalaci. Při bolestech hlavy lze lokálně mazat pokožku mátovým olejem, který se rovněž i díky vyvolávajícímu pocitu chladu a znecitlivění může využít ke snížení bolesti svalů, kloubů či zmírnění otoků a svědění pokožky. Opomenout se nesmí také její antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky. V aromaterapii si našla své místo i v boji proti únavě a stresu a ke zvýšení pozornosti. Díky svým vlastnostem ji však můžete nalézt i v zubních pastách nebo ústních vodách.

 

Ačkoliv nejznámějším druhem máty je máta peprná, pěstovat můžete i další druhy, které se liší nejen svým vzhledem, ale i chutí. Patří mezi ně například máta marocká, máta vodní, máta čokoládová, máta citronová, jahodová nebo zázvorová a spousta dalších. Je jen na vás, které druhy si oblíbíte.

Máta se na zahrádce ráda rozrůstá, proto si dejte pozor, aby vám neutlačovala další rostlinky v jejím okolí.

Pokud jí máte dostatek, můžete si z máty uvařit sirup. Budete na něj potřebovat asi 30 stonků máty, nicméně množství je jen přibližné. Čím více máty použijete, tím bude její chuť v sirupu výraznější. Mátu sbírejte ještě před květem. Případně pokud vám jde do květu, můžete ji zastřihnout a počkat, až se opět rozroste.









 

Co budete potřebovat na výrobu mátového sirupu?


Jak na jeho přípravu?

Mátu pořádně propláchněte ve vodě, abyste ji zbavili veškerých nečistot ze zahrádky. Poté ji dejte do hrnce, přidejte šťávu z jednoho citronu a zalijte vodou. Nyní můžete obsah v hrnci lehce rozbít pomocí tyčového mixéru. Listy máty se díky tomu naruší a lépe se vyluhují. Ke směsi ještě přidejte kyselinu citronovou, která poslouží jako konzervant, a druhý citron, který jen očistěte a nakrájejte na plátky. Vše promíchejte a nechejte v chladu luhovat po dobu 24 hodin.

Následující den celou směs přeceďte přes plátýnko. Výluh přelijte do hrnce a pomalu přiveďte k varu. Přidejte cukr a míchejte, dokud se veškerý cukr nerozpustí.

Hotový sirup ještě vroucí přelijte do čistých skleněných lahví. Na takto připraveném sirupu si můžete pochutnat po celý rok. Jakmile však lahev otevřete, bude potřeba ji skladovat v lednici.

*Tip: Sirup můžete připravit i bez citronů, jen z máty. Citrony však zajistí hotové šťávě větší svěžest, kterou přivítáte nejen v horkých letních dnech. Pokud byste však chtěli více posílit chuť máty, můžete při přípravě použít místo dvou citronů jen jeden.


Jak připravit domácí mátovou limonádu?

Domácí mátovou limonádu si zamilujete nejen pro její chuť, ale také pro její svěžest, kterou vám v letních měsících zaručí.

Pro její přípravu bude stačit, když do džbánku nalijete trochu domácího mátového sirupu, přidáte plátky citronu, čerstvé lístky máty, pár kostek ledu a celé zalijete sodovkou. Dozdobit ji můžete také různými jinými bylinkami, jako například lístky meduňky nebo květy sedmikrásek.

Tereza Stolářová
Studentka zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření