Počet škod kvůli extrémnímu počasí je zatím nejvyšší za poslední 3 roky

Redakce, 11.7.2024
bouřka ilustrační

Počasí si v první polovině roku 2024 s Čechy pohrávalo. Podle statistiky Direct pojišťovny bylo letošní jaro a začátek léta v tomto ohledu nejhorší za poslední tři roky co do počtu případů.

Specialisté Directu museli od dubna do června letos řešit celkem 635 škod, což je o 384 případů víc než loni a o 155 více než předloni. Pojišťovna letošní škody odhadla na 16,2 milionu korun, přičemž částka zahrnuje peníze už poslané lidem a rezervu na očekávané platby. „Je to o 12 milionů korun více než loni a 4,6 milionu více než předloni,“ doplňuje mluvčí pojišťovny Nela Maťašeje. Dodává, že nejčastěji škody způsobovala vichřice (219 případů), následně krupobití (187 případů) a pak voda zateklá při prudkých deštích (139 případů). Povodeň škodila pětkrát.

Většina škod pak je na vozidlech, domácnostech a nemovitostech. „Je nám jasné, že v této situaci platí známé přísloví: kdo rychle dává, dvakrát dává. Proto se snažíme se vše řešit, co nejrychleji. V některých případech obratem přímo s klientem na telefonu. Pokud škodu nemůžeme kvůli něčemu uzavřít, snažíme se posílat alespoň zálohu, aby mohl klient začít s opravami co nejdříve,“ ujišťuje mluvčí Directu.

Aby člověk měl jistotu, že v případě, kdy jej potrápí počasí dostane náplast v podobě náhrady škody, měl by uvažovat o několika druzích pojištění. „Pokud jde o auta, je to havarijní pojištění a riziko přírodní nebezpečí, případně připojištění skel. V případě majetku se jedná o pojištění nemovitosti a domácnosti. Tady jsou přírodní živly pojištěné automaticky už v základu. Jen je ale velmi důležité mít vše pojištěné na správnou a aktuální hodnotu a nebýt podpojištěný,“ radí mluvčí Maťašeje.

Pozor na spotřebiče

Na co lidé v moderní době zapomínají, je zranitelnost elektrických spotřebičů během bouřky. Stačí přitom, aby blesk udeřil do elektrického vedení a následný přepěťový impulz zvládne poškodit či zcela zničit spotřebiče s elektrickými obvody na kilometry daleko. Hromosvod na domě nebo jističe jsou jen falešná jistota. „Samotný hromosvod, který je většinou konstruován především na ochranu budovy před poškozením bleskem a před vznikem požáru od blesku, nám v ochraně domácích elektrospotřebičů příliš nepomůže. Tavné pojistky a jističe jsou proti úderu blesku téměř bezpomocné,“ uvádějí hasiči.

Před příchodem bouřky proto doporučují odpojit od sítě veškeré spotřebiče, které nemusí být zapojeny, a stejně tak odpojit antény či telefonní linky. Protože ale přibývá přístrojů, které musejí být zapojené pořád, radí také po konzultaci s odborníky vybavit dům vhodnou přepěťovou ochranou.

Pro případy, kdy člověk zapomene či nemůže potřebná opatření udělat, je možné se také pojistit a sjednat si pojištění poškození spotřebičů zkratem. „Vztahuje se na poškození či zničení spotřebičů nahodilým zkratem, přepětím či podpětím,“ podotýká mluvčí Directu Maťašeje. Pojištění podle ní platí například i na poškození způsobené náhlým poklesem napětí či vniknutím vody do přívodních vodičů i vodičů uvnitř spotřebiče.

Pojistit se mohou také gurmáni, kteří v lednici třeba uchovávají drahé jihoamerické hovězí či ušlechtilé nápoje a obávají se, že případný výpadek proudu a vypnutí chlazení jim je může znehodnotit a způsobit nemalé škody. „I na to je možné se pojistit v rámci Zkažení jídla. Pokud dojde k poruše nebo dlouhodobému výpadku proudu u ledničky nebo mrazničky, do sjednaného limitu zaplatíme hodnotu zkaženého jídla,“ ujišťuje Maťašeje.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky