Užít si moře a u toho si vydělat na brigádě. Chorvatsko se stává cílem letních brigád

Redakce, 16.7.2024

Odjet na dovolenou do Chorvatska a během ní si na jadranském pobřeží domluvit letní brigádu – to láká stále více hlavně mladých lidí z Česka a Slovenska. Pobyt u moře si prodlouží na celé prázdniny, užijí si naplno pláží a místní atmosféry, zlepší se v cizích jazycích, naučí se samostatnosti a u toho si vydělají zajímavé peníze. Brigáda v Chorvatsku ale není jen doménou studentů, často sem za letní prací do penzionů a hotelů jezdí i starší lidé.

Chorvatsko jako člen Evropské unie umožňuje Čechům či Slovákům bez problémů a bez zbytečné administrativy nastoupit na brigádu v rozsahu 90 dnů. Podobně jednoduše, jako kdyby šli na brigádu doma,“ říká Lenka Laus, produktová manažerka cestovní kanceláře Travel Family. Chorvatsko stále trápí nedostatek pracovních sil, zejména v přímořských letoviscích během letní sezóny.„Stále se hledají číšníci, pomocní pracovníci do kuchyní, pokojské, uklízeči a uklízečky. Dá se říct, že de facto každá druhá restaurace či hotel uvítá přes léto brigádníky, kteří jim pomohou se zvládnutím náporu turistů. A Češi a Slováci mají dveře otevřené,“ doplňuje Lenka Laus.

Je třeba se zeptat přímo v hotelích, barech či restauracích v turistických letoviscích a v blízkosti pláží. U pozic, jako jsou číšníci či práce v kuchyni, se platy pohybují kolem 1000 – 1200 EUR čistého měsíčně, v případě pozic uklízeče či uklízečky je to kolem 800 – 900 EUR čistého za měsíc. „Řada hotelů zároveň nabízí brigádníkům možnost ubytování a například jedno hlavní jídlo zdarma. Vždy je třeba si všechny tyto podmínky domluvit hned na začátku a nebát se na vše zeptat,“ radí Lenka Laus.

Letní sezóna trvá v Chorvatsku od začátku června do konce září a ten, kdo se rozhodne strávit celé léto u moře a u toho si vydělat peníze na brigádě, má v Chorvatsku rozhodně možnost.

Beach Office – trend doby

Kromě brigádnické práce v Chorvatsku je dalším trendem tzv. Beach Office – vzdálený model práce přímo z pláže. Řada manažerů, ale i dalších zaměstnanců, kteří mohou pracovat vzdáleně a běžně využívají Home Office, dává v létě přednost práci například z pláží v Chorvatsku. Hotely a bary na pláži mívají většinou bezplatný neomezený přístup k wifi, a je tedy možné být připojen přes internet k firemním sítím a plnit své pracovní povinnosti stejně efektivně, jako během Home Office v Česku.

„Vidíme, že zaměstnanci často po dohodě se zaměstnavatelem realizují tento hybridní druh práce. Tam, kde je to možné, splní si veškeré pracovní povinnosti, nečerpají dovolenou a současně jsou v prostřední nádherných pláží a moře. Pro řadu lidí to může paradoxně být motivace k ještě vyšším pracovním výkonům a kreativitě a současně důležitý benefit ze strany zaměstnavatele,“ říká Lenka Laus z cestovní kanceláře Travel Family.

Na práci z pláže a pro připojení je vhodná místní datová SIM karta

Pro ty, kdo potřebují být on-line a nechtějí být vázáni na dostupnost wifi, se rozhodně vyplatí pořídit si chorvatskou datovou kartu. Cena datové SIM karty je velmi příznivá. Stojí většinou necelých 10 EUR, nabízí stovky GB datového připojení a nevyžaduje žádnou registraci. Dá se jednoduše pořídit v novinovém stánku a stačí ji pouze dát do mobilního zařízení, například jako druhou SIM kartu do mobilního telefonu, a de facto ihned si užívat takřka neomezeného přístupu k internetu kdekoli, tedy i na pláži.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky