Pět realitních fíglů, na které byste si měli dát při prohlídkách pozor

Redakce, 17.7.2024
předání klíčů ilustrační

Vybíráte nový dům nebo byt? Pak vás pravděpodobně čeká kolečko prohlídek s realitním makléřem. A i když si myslíte, že jste připraveni odhalit všechny záludnosti a skryté vady, opak může být pravdou. Makléři se totiž často nezdráhají využít nejrůznější „fígle“, díky kterým působí nemovitost na prohlídce lépe než v každodenní realitě. Co by pro vás mělo být varovným signálem?

Prohlídky podkrovního bytu v zimě

Podkrovní byt může na první pohled působit velmi romanticky. Zvlášť když si ho prohlížíte na podzim či v zimě, kdy slunce není v plné síle. V létě se ale může proměnit ve žhavou past, ve které se nevyspíte a kterou ani nevyvětráte.

Při prohlídce bytu v podkroví si proto vždy ověřte, zda je v něm klimatizace či řízené větrání. Zkontrolujte umístění místností vůči světovým stranám a dostatečný přístup denního světla. Pozor si dejte na střešní okna – moderní byty už nabízí automatické zavírání při dešti a zatmívání, ale u starších oken hrozí netěsnosti. Problémem může být i ztížený přístup k větrání a omezené výhledy, které mohou po čase vyvolávat pocity stísněnosti.

Rozsvícená světla

Potkali jste se s makléřem v bytě, kde je všude rozsvíceno? Zpozorněte. Možná jde o pokus odvést vaši pozornost od faktu, že byt je vlastně velmi tmavý. Tím spíš, pokud makléř směruje všechny termíny prohlídek na večer, kdy už se bez světla neobejdete.

Řešení? Trvejte na prohlídce v jinou denní dobu, kdy není nutné svítit. Okamžitě zjistíte, zda si nechcete koupit či pronajmout tmavou „kobku“, kde budete muset svítit nepřetržitě.

„Nedostatek denního světla je typickým problémem přízemních bytů, které se i kvůli tomu většinou prodávají za příznivější cenu. Pak musíme zvážit, zda pozitiva bytu dokáží vyvážit to, že přirozeného světla v něm bude poskrovnu,“ dodává Lucie Starovičová z portálu Bezrealitky.

Dojezdová vzdálenost mimo špičku

Plánujete koupi domu nebo bytu mimo centrum? Pak bude hrát velkou roli dojezdová vzdálenost – ať už autem nebo MHD. Právě s tou si ale makléři často „vyhrají“ a zpravidla ji určovat podle provozu mimo špičku.

Pokud máte sraz na prohlídku vždy v hodinách, kdy je provoz minimální, buďte obezřetní. Zkuste si k bytu dojet v ranní špičce nebo odpoledne a reálně si ověřte, kolik vám zabere cesta do práce a s dětmi do školy. U MHD si prověřte i frekvenci spojů a možné výluky či plánovaná dopravní omezení. Nenechte se ukolébat sliby jako „Do dvou let tu bude nová zastávka.“

Prohlídky v málo vytíženou dobu

Byty v centru nebo jeho blízkosti jsou samozřejmě horkým zbožím. Než ale nadšeně podepíšete smlouvu, měli byste si byt, a hlavně jeho nejbližší okolí „zažít“ i jindy než v dopoledních hodinách, kdy vám makléř nabízí prohlídky. A kdy je pravděpodobně všude dost volných míst k zaparkování a turistický ruch je minimální.

Domluvte si prohlídku v odpolední špičce a ve všední den. Možná vás překvapí, jak moc se okolí bytu změní, a ověříte si, zda míru hluku dlouhodobě zvládnete.

„Při prohlídce bytu bychom měli získat co nejlepší představu i o ruchu v domě. A to samozřejmě nezjistíme v deset dopoledne, kdy je drtivá většina obyvatel v práci a ve škole. Mnoho zájemců je pak nemile překvapeno panelákovou realitou,“ upozorňuje Lucie Starovičová a dodává „Nebojte se proto oslovit sousedy a zeptat se jich, jak se jim v domě bydlí.“

Home staging

Pod termínem home staging se ukrývá příprava domu nebo bytu na prodej. Byty jím často procházejí už v rámci focení na realitní weby. Důvod je zřejmý – dobrá prezentace je polovina úspěchu. Načančaný interiér by vás ale neměl odvést od skutečné podoby bytu i možných nedostatků.

Pamatujte, že home staging hraje spíše na efekt. Nevyřeší špatnou orientaci místností, nedostatek denního světla ani vlhnoucí zdi. Představte si byt i bez stylových doplňků a osvětlení – takový ho totiž budete kupovat.

Malý realitní slovníček

Romantická chata – chata bez vody a elektřiny se suchým záchodem

Byt v rozvíjející se čtvrti – deset let budete trpět stavební hluk a kolem domu vám budou jezdit bagry

Blízko centru – dřív než za 30 minut v centru nebudete

Bydlení venkovského charakteru novostavba v poli odříznutá od jakékoliv infrastruktury

Útulný byt – 1+kk, kam se vám nevejde ani skříň a budete muset každý večer rozkládat gauč

Netradiční dispozice – do koupelny jdete přes tři místnosti

Po rekonstrukci – předchozí majitelé vyměnili okna za plastová a nevkusně vymalovali

Nemovitost s potenciálem dům na spadnutí vyžadující desítky milionů v kapse

Zajímavé architektonické řešení – obloukové zárubně a na balkoně kuželková balustráda

Genius loci byt ve staré čtvrti bez jakékoliv vybavenosti, kde se večer bojíte vyjít ven



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky