Za stavbu rodinného domu si letos připlatíte, růst cen stavebních prací stále nekončí

Staré české přísloví říká, že kdo si počká, ten se dočká. V případě, že chce někdo čekat se zahájením stavby rodinného domu, dočká se jen vyšších nákladů. Růst cen stavebních prací totiž ne a ne zastavit. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavební práce v červnu meziročně vzrostly o 2,2 procenta, zdražování tak oproti květnovému růstu o 0,2 procenta výrazně zrychlilo. Nepatrně se dá ušetřit na stavebním materiálu, který podle statistiků v šestém měsíci letošního roku meziročně zlevnil o 1,1 procenta. Za celý loňský rok zdražily stavební práce meziročně o šest procent, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 3,8 procenta. Ještě o rok dříve v roce 2022 ceny ve stavebnictví rostly dokonce dvojciferným tempem (stavební práce o 12,4 procenta a materiál o 20,7 procenta).

Každé odložení stavby nového bydlení o jediný měsíc znamená její prodražení o desítky až stovky tisíc korun. Náklady na vybudování průměrného rodinného domu za poslední tři roky vzrostly o rovný milion korun. Velké infrastrukturní stavby jsou pak dražší o stovky milionů korun.

Drobný investor s tím většinou nic nenadělá a nezbyde mu nic jiného, než akceptovat vyšší ceny. Pouze u rozsáhlejší výstavby lze nyní dosáhnout určitých slev z rozsahu, investor však musí mít silnou vyjednávací pozici.

Několikaletý růst cen je jedním z hlavních faktorů zhoršující se dostupnosti vlastního bydlení a nekončící krize celého sektoru stavebnictví. Stavební produkce se měsíc za měsícem neustále propadá, a dokud nedojde k zásadnímu zlevnění, ani nová legislativa k zastavení tohoto trendu nepomůže. Do té doby se bude stavět stále méně za stále více peněz. I když se proinvestuje stejně peněz jako dříve, postavíme toho za ně mnohem méně. Vyroste méně nových bytů, postaví se méně kilometrů nových silnic a vznikne méně veřejných budov.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy