Jeden klíč, všechny zámky - systém hlavního a generálního klíče vám ušetří čas i peníze

Redakce, 18.7.2024
zámek ilustrační

Klíč od domu, chalupy, vrat, sklepa… Jde vám už z počtu klíčů, které potřebujete, hlava kolem? Pokud si chcete domácí zabezpečení výrazně ulehčit, a zároveň ušetřit za výměny klíčů v případě ztráty, zkuste využít systém hlavního a generálního klíče. Na první pohled složitý název totiž naopak vše zjednoduší.

Celý systém hlavního a generálního klíče (SHGK) je velmi jednoduchý. A ačkoliv se využívá především ve firmách, je skvělým řešením i pro domácnosti. Díky sjednocení uzávěrů a řízení přístupových práv s ním totiž uzamknete všechny dveře jedním klíčem, a zároveň můžete nastavit členům své domácnosti přístupy podle potřeby.

Kde využít SHGK?

Lepší přehled o domácím zabezpečení se vyplatí, ať už máte doma zapomnětlivého seniora nebo zvědavé dítě. Jednoduše jim nastavíte práva tak, aby si potomek pohodlně odemkl branku, vchodové dveře nebo třeba garáž, ale nedostal se na půdu, do uzamčené bedny s nebezpečnými předměty nebo látkami a neodemkl si třeba kryt na zajištěném bazénu. U hůře pohyblivého, ale svéhlavého seniora zase můžete zabezpečit dveře do sklepa, abyste zamezili možným úrazům.

„Jeden klíč v systému funguje vždy jako generální, a lze s ním otevřít všechny dveře se sjednocenými zámky. Hodí se ho mít po ruce pro případ požáru nebo ve chvíli, kdy si někdo zabouchne dveře,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Klíč na chatu i ke garáži

Na jeden uzávěr nemusíte sjednocovat jen zámky v domě nebo bytě. Systém oceníte i ve chvíli, kdy dojíždíte třeba za rodiči na vesnici, a nemusíte tak hlídat, abyste měli správný klíč po ruce. A už vůbec nemluvíme o situaci, kdy po dvouhodinové cestě na chalupu zjistíte, že jste sáhli po špatném svazku… Se SHGK si odemknete chalupu stejným klíčem, kterým jste doma zamknuli při odjezdu.

Jak vybrat?

Na jeden uzávěr můžete sjednotit všechny zámky, které mají stejný profil klíče – ideálně jsou ze stejné produktové řady od konkrétního výrobce. Při výběru se nebojte požádat o pomoc odborníka. Vyhněte se levným bezejmenným řešením, které vám mohou zabezpečení spíše zkomplikovat.

„Zámky v systému SHGK by měly být minimálně v 3. bezpečnostní třídě od prověřených českých výrobců. Naše produktové řady TOKOZ PRO a TECH umožňují kromě běžných zámků zapojit do systému jednoho klíče i přídavné mechanismy a uzamykatelné závory nebo systém X Box určený pro zabezpečení volně stojících předmětů, jako je zahradní technika, kola, ale i sezónní pneumatiky a další,“ dodává Petr Neuvirt.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky