Cestovatelské tipy nejen pro knihomoly

Redakce, 18.7.2024
Le Procope Paris

Kniha na dovolené je klasika, bez níž si pobyt u moře, na horách nebo na chalupě už ani nedokážeme představit. Knihy ale mohou být i dobrým vodítkem, jak poznat zajímavá a netradiční místa. Chystáte se na cesty po Evropě? Tady je pár tipů nejen na nejkrásnější knihovny, knihkupectví, ale i další místa, která se budou líbit nejen vášnivým čtenářům.

PORTUGALSKO

Míříte na jih Evropy? Pak byste v Lisabonu neměli vynechat Livraria Bertrand – nejstarší knihkupectví na světě, zapsané dokonce v Guinessově knize rekordů. Minout byste ale neměli ani Livraria Lello v Portu, které zase vyniká svou krásou. Jeho dominantou je dřevěné schodiště, které se díky své kouzelné atmosféře stalo předmětem mýtů o tom, že údajně inspirovalo autorku slavné ságy o Harry Potterovi J. K. Rowlingovou. V Portu totiž spisovatelka na počátku 90. let žila, nicméně sama několikrát zmínila, že knihkupectví nikdy nenavštívila. I navzdory tomu sem proudí davy.

ITÁLIE

Pokud budete mít cestu do Benátek, neměli byste vynechat slavný antikvariát Libreria Acqua Alta . Knihy jsou doslova od podlahy po strop, a dokonce i vyskládány v gondolách.

Připravit byste se ale měli na frontu před i v obchodě. Bohužel se z útulného antikvariátu stalo spíše instagramové místo a je tedy třeba počítat s tím, že tu není žádný prostor ani klid na výběr knih,“ komentuje Barbora Votavová, brand manažerka Knihobotu.

FRANCIE

Při návštěvě Paříže určitě zajděte na kávu do Le Procope. Funguje už od roku 1686 a je tak nejstarší kavárnou v Paříži. Scházeli se v ní spisovatelé a filozofové už v období osvícenství, jako např. Denis Diderot, Benjamin Franklin, Jean-Jacques Rousseau nebo Voltaire. A vynechat byste neměli ani knihkupectví Shakespeare & Company. Od otevření v roce 1951 je místem setkávání anglofonních spisovatelů a čtenářů. Mezi jeho návštěvníky patřili Allen Ginsberg, William Styron, Henry Miller, William Saroyan, James Jones nebo James Baldwin.

BELGIE

Restaurace a knihkupectví v jednom? Ano, stačí zajet do Bruselu v Belgii. V Cook & Book si užijete knihy i jídlo a moderní interiér.

NIZOZEMÍ

Velmi netradiční knihkupectví najdete v Maastrichtu. Uprostřed města v gotickém kostele tu sídlí knihkupectví Selexyz Dominicanen. Místo má velmi barvitou historii, od konce 18. století sloužil kostel jako stáj francouzské kavalerie, městský sklad, koncertní síň, autosalon, jatka, boxerská aréna, úschovna kol nebo místo pro dětské karnevaly. Dnešní knihkupectví tedy konečně nabízí důstojné využití místa.

Naopak moderním architektonicky zajímavým prostorem je Book Mountain, skleněná budova veřejné knihovny v Spijkenisse.

ANGLIE

Častým turistickým cílem v Londýně je plovoucí knihkupectví Word on the Water, které je umístěné na lodi a najdete ho Regent's Canal. Nabízí jedinečnou šanci nakoupit si knihy přímo na vodě. Svými prostory vás také nadchne knihkupectví Daunt Books, zaměřující se především na cestovatelskou literaturu. Pobočka Marylebone sídlí v bývalém edwardiánském knihkupectví s dlouhými dubovými galeriemi. A pokud vás spíš než cestování zajímá vaření, pak zamiřte do Books for Cooks , kde se specializují na kuchařky.

Londýn knihovna na vodě 

NĚMECKO

Při návštěvě Berlína určitě nevynechejte Bebelplatz. Najdete tu památník nazývaný Prázdná knihovna věnovaný památce nacistického pálení knih, ke kterému došlo právě v těchto místech. Památník je zasazen do dlažebních kostek náměstí a má podobu pod úroveň ulice pohřbené knihovny.

Prázdná knihovna Berlín ilustrační 

V knižním světě je Berlín považován za mekku nezávislých knihkupectví. Najdete tu knihkupectví specializované na gamebooky, feministické knihkupectví nebo knihkupectví specializující se na časopisy o umění. A samozřejmě vyhlášené bleší trhy, kde ani o knihy není nouze ,“ komentuje Barbora Votavová z Knihobotu.

FINSKO

A na závěr tip ze severu, který zaujme nejen knihomoly, ale také fanoušky architektury. Knihovna Oodi je moderní stavba, která má svým vzhledem odkazovat k hodnotám otevřenosti a pokroku. Asymetrická konstrukce ze skla a oceli je obložena dřevem a má podobu mostu. Nám ale připomíná spíše tvar vlny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky