Čínská ekonomika je stále pod tlakem díky nemovitostnímu trhu

Research, 22.7.2024
Čínská ekonomika je stále pod tlakem díky nemovitostnímu trhu. Čísla ukazují, že ani v první polovině letošního roku se situace nezlepšila: prodeje domů a zahájená výstavba bytů se v 1. pololetí snížily o 22 %, resp. 24 %, a překonaly tak poklesy v roce 2023. To má dopady i na veřejné rozpočty, protože příjmy místních vlád spoléhaly na příjmy z prodeje pozemků. Mimo jiné i proto čínská centrální banka snížila svou hlavní krátkodobou úrokovou sazbu z 1,8 na 1,7 %. Tento krok následuje po sjezdu strany věnovaném dlouhodobým ekonomickým reformám.



Regulace nájmů vs. dostupnost bydlení: velká metaanalýza ukazuje, že regulace nájmů snižuje regulované nájmy, ale má mnoho dalších dopadů, které negativně ovlivňují dostupnost bydlení. První, co vás napadne a realita to potvrzuje: rychleji roste nájem v bytech bez regulovaného nájmu. Zvyšuje se nedostatek bytů. Prodlužuje se doba na nalezení bytu. Dále, 2/3 studií ukazují, že regulace nájmů negativně ovlivňuje novou výstavbu. Velká shoda je na to, že se snižuje kvalita bydlení podléhající regulaci.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality