Fotovoltaika může během vaší dovolené vydělávat peníze a řídit energie v domě

Redakce, 22.7.2024

Pokud vlastníte fotovoltaickou elektrárnu (FVE), tak je dobré se před odjezdem na dovolenou zamyslet, co se mezitím děje s energií, kterou váš dům produkuje. Můžete totiž vyrobenou energii efektivně využít i během vaší nepřítomnosti, a to díky chytrému řízení energií Infigy ( www.infigy.cz ).

Řízení přebytků energií nikdy nebylo jednodušší

V letních měsících, kdy slunce svítí intenzivně a fotovoltaika pracuje na plné obrátky, často dochází k přebytkům energie. Tyto přebytky mohou být prodány do sítě, ale současné podmínky na trhu mohou znamenat, že za "prodej" energie dokonce zaplatíte, což je nežádoucí scénář. Problémem je také to, že nemáte přímé spojení s vaší fotovoltaikou a nemůžete reagovat na změny v reálném čase. „Řešení nabízí chytré řízení energie Infigy, se kterým můžete ušetřit až 40 % vyrobené energie a zároveň maximalizovat její využití. Navíc vám umožní mít přehled a kontrolu nad výrobou a spotřebou energie i během vaší nepřítomnosti,“ říká Jiří Šizling, vývojář Infigy a spolumajitel společnosti Středník s.r.o.

Jak Infigy předpovídá výrobu energie?

V Infigy vyvinuli pokročilý datový model, který přesně předpovídá výrobu FVE a spotřebu domácnosti. Díky tomuto řešení dochází k automatickému a efektivnímu plánování využití energie po celý den. „Není třeba vymýšlet vlastní scénáře nebo dávat ručně pokyny komponentám. Přesné odhady Infigy umožní naplánovat den v několika scénářích a postupnou optimalizací dojde k dennímu plánu. Díky tomu lze dosahovat maximálních úspor,“ doplňuje Lukáš Caldr, vývojář Infigy a spolumajitel společnosti Středník s.r.o.

„Tyto vstupy umožňují vytvořit přesný plán na celý den. Díky němu víme, kdy a co nabíjet za nízké ceny na spotovém trhu a které komponenty napájet přímo z vaší FVE.“ dodává Jiří Šizling

Optimalizace řízení s Infigy

Při použití zařízení Infigy je provoz elektrárny a akumulace optimalizován s ohledem na maximalizaci úspor a výnosů. Infigy strategicky řídí výrobu a akumulaci elektřiny, aby byla pokryta aktuální potřeba domácnosti a aby se přebytečná energie prodávala v době nejvyšších cen. Zařízení sleduje ceny elektřiny na spotovém trhu a přizpůsobuje nákup a prodej energie tak, aby se maximalizovaly zisky. Baterie se nabíjí v době nízkých cen, což zajišťuje efektivní využití dostupné kapacity a další úspory. Infigy dokáže na základě matematického modelu a strojového učení určit množství energie pro prodej a vybere ten nejvhodnější čas.

„S Infigy máte vždy přehled o tom, jak se daří vašim technologiím a můžete kdykoliv zasáhnout a upravit priority řízení energie. To znamená, že i když jste na dovolené, vaše domácnost zůstává energeticky efektivní a připravena na různé scénáře,“ uzavírá Lukáš Caldr.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky