Alternativa k tepelným čerpadlům. Klimatizace může v pasivních domech sehrát důležitou roli, tvrdí odborník

Redakce, 23.7.2024
Ilustrační foto

Namísto tepelného čerpadla klimatizace. K tomuto řešení se v současnosti mohou uchýlit uživatelé především nízkoenergetických, ale i starších zateplených domů. Podle odborníků se klimatizace u těchto staveb vyplatí v případě, kdy budova disponuje elektrickým podlahovým vytápěním. Při splnění tohoto bodu jsou provozní náklady v porovnání s tepelným čerpadlem minimálně srovnatelné, a to za mnohonásobně nižší počáteční investici. Využití klimatizačních jednotek v průběhu kalendářního roku je univerzální, při správném používání má navíc pozitivní vliv na lidské zdraví z hlediska filtrace vzduchu.

Zástupci Evropské unie na přelomu loňského kalendářního roku schválili směrnici, která si klade za cíl dosáhnout nulových emisí u všech budov do roku 2050. Dokumenty obsahují několik závazných opatření, jako například snížení průměrné spotřeby energie v následujících deseti letech až o pětinu nebo konec dotací na instalaci samostatných kotlů na fosilní paliva. A nízkoenergetické domy by měly být jedním z hlavních nástrojů, jak tohoto cíle dosáhnout. Podle aktuálního znění by měly být všechny budovy bezemisní už od roku 2030, stavby spadající pod veřejný sektor už dokonce o dva roky dříve.

Při rozhodování o způsobu vytápění v nízkoenergetických domech je jednou z nejčastějších voleb podlahové topení. Využívá elektřinu a představuje významný prvek energetické efektivity v těchto budovách. Systém rovnoměrně rozvádí teplo po celé podlahové ploše s cílem udržet příjemné a stabilní teplo v celém domě. „Elektrické podlahové vytápění se v řadě nízkoenergetických domů vhodně kombinuje s klimatizací. Ta přitom slouží jako dostupnější a k životnímu prostředí šetrnější alternativa oproti tepelnému čerpadlu,“ vysvětluje Karel Kincl, produktový manažer společnosti Enbra, která se mimo jiné zabývá řešením v oblasti otopné techniky.

Kombinace vytváří samostatný topný okruh

Klimatizace může být v nízkoenergetických domech alternativou k tepelným čerpadlům hned v několika faktorech. Kromě ochlazování interiéru v horkých letních měsících funguje i jako zdroj, kterým se dá v tomto typu budovy topit. „Klimatizace pomáhá v kombinaci s elektrickým podlahovým vytápěním vytvořit plnohodnotný topný systém, který umožňuje individuální nastavení teploty v jednotlivých místnostech,“ vysvětluje Kincl. Zarytí odpůrci klimatizačních jednotek mohou namítnout, že provoz zařízení je příliš nákladný, podle odborníka se ale tento rozdíl postupem času stírá.

„V nízkoenergetických domech, a především v přechodném období, se dá elektřina použít k vytápění velmi efektivně. V režimu chlazení pak při významném podílu tvořeném zelenou elektřinou, která může být vyrobena ideálně ve vlastní fotovoltaické elektrárně, se tento systém jeví jako ekonomicky perspektivní řešení,“ tvrdí Kincl.

Stejně jako tepelné čerpadlo, i klimatizační jednotky využívají ke své činnosti energii z okolí, tedy vzduchu. „V nízkoenergetických domech má své místo a může být právě k tepelným čerpadlům efektivní alternativou, a to jak po stránce energetické úspory, jelikož se jedná o menší zařízení s menšími nároky na příkon elektrické energie, tak z hlediska optimálního komfortu pro bydlení. Z pohledu sezónní účinnosti se pohybují její hodnoty v rozmezí od 4-5, tedy podobně nebo i lépe než u některých typů tepelných čerpadel,“ vysvětluje Kincl a dodává, že je důležité vybrat kvalitní zařízení, a především jej správně instalovat v souvislosti s technickou specifikací budovy. Klimatizaci lze podle něj snadno použít také během přechodných ročních období, kdy není potřeba pouštět elektrické podlahové topení a také v některých případech i jako hlavní tepelný zdroj během topné sezóny.

Regulace teploty i ochrana alergiků

Klimatizace a tepelná čerpadla jsou důležitými prvky pro regulaci teploty v interiéru. V letních měsících, kdy mohou teploty vystoupat na nepříjemně vysoké hodnoty, zajišťuje klimatizace příjemné prostředí, aniž by bylo nutné otevírat okna a zvyšovat tak riziko pronikání tepla. V kombinaci s efektivní izolací nízkoenergetického domu to znamená, že klimatizace nemusí pracovat na plný výkon, což šetří energii a snižuje provozní náklady.

„Současné klimatizační jednotky vracejí do interiéru čistý a odvlhčený vzduch. Jejich použití je tedy zároveň prevencí proti plísním,“ vysvětluje Kincl. Moderní systémy jsou vybaveny filtry, které odstraňují prach, alergeny a další nečistoty z ovzduší, což je nejvíce přínosné pro osoby trpící alergiemi nebo respiračními problémy. Moderní a kvalitní klimatizační jednotka navíc není ani hlučná a neruší při práci. V neposlední řadě je třeba zmínit i ekonomické aspekty. Instalace klimatizačního systému představuje až desetkrát menší počáteční investici než v případě tepelného čerpadla. „Nízkoenergetické domy s klimatizací mohou být atraktivnější taky pro potenciální kupce, kteří hledají moderní a energeticky efektivní bydlení,“ tvrdí Kincl.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky