Klání o Strom roku začalo. Jeden sázel králův šašek, druhý odolal orkánu, další připomíná německý odsun

Lípy Wohlamanův kříž ilustrační

Odstartovalo hlasování v dalším ročníku populární ankety Strom roku, kterou pořádá Nadace Partnerství. Pro desítku finalistů lze hlasovat zdarma a online na www.stromroku.cz. Podpořit svého favorita nebo favoritku lze z jednoho emailu pro jeden strom. Současně s letním hlasováním probíhá darovací kampaň, za podpory generálního partnera ankety minerální vody Ondrášovka. Ta každý dar zaslaný na péči o vzrostlé stromy zdvojnásobí. Vítěz postoupí do zimního evropského kola a na první tři stromy čeká odborné ošetření od partnerů soutěže PROSTROM Bohemia a Groown.


Stromy se nám postupně budou představovat v krátkých video spotech s moderátorem Vladimírem Kořenem, které najdete na YouTube kanálu Minerální vody Ondrášovka. Jejich profily i příběh lze zhlédnout na webu www.stromroku.cz/hlasovani. Letos se do finálové desítky probojovalo několik lip, jako nezlomné Lípy u Wohlmannova kříže na dohled od Ještědu, jejichž pařezy obrazily navzdory pokácení.

Dalším národním stromem v soutěži je Památná lípa u Roštína na Kroměřížsku. S úctyhodným stářím na 450 let a mohutným kmenem s dutinou uprostřed připomíná bránu do jiného světa. Další lípa byla vysazena v Bousíně na Prostějovsku jako poválečná Lípa svobody. Připomíná dramatickou historii Drahanské vrchoviny. Poslední lipkou je Pivoňská lípa přátelství z Domažlicka. Kdysi průvodce poutníků nyní stojí uprostřed lánu. Místní ale plánují polní cestu ke stromu i díky anketě obnovit.

Nejstarším soutěžícím je Lukavický dub. Mohutnému 800letému kmetovi hrozilo zničení a odolal i orkánu Kyrill. Dalším statným dubem je 400letý Dub u Palečkova mlýna z Třebíče. Pověst praví, že za jeho dvojitý kmen může šavle uherského krále Matyáše Korvína. Sázet jej měl dvorní šašek Jiřího z Poděbrad. Nejmladším aspirantem na prestižní titul je Zámecký jerlín. Navzdory svému věku – mezi 80 a 90 lety – je nepřehlédnutelnou dominantou zámeckého parku Višňové.

Dalším exotickým druhem ze zámku je jinan dvoulaločný ze Ždánic na Hodonínsku přezdívaný Strom lásky. Traduje se o něm, že je také stromem rodinného štěstí. Svého zástupce v anketě mají i Středočeši v podobě Odlochovického kaštanu. Plody jírovce maďalu místní sbírají pro jejich údajné blahodárné účinky na zdraví. Posledním jmenovaným soutěžícím je javor klen. Ten je poslední živoucí připomínkou zaniklé vsi Újezd v Karlovarském kraji: ta padla za oběť německému odsunu.

Spustili jsme hlasování v anketě Strom roku, které je zcela zdarma. Od nejzápadnějšího bodu Česka až po Buchlovské kopce stojí 10 finalistů, kteří letos bojují o vaši přízeň. Letošní finálové stromy provázejí radostné příběhy i složité osudy. Jsou pestré stejně jako je pestrý život sám, a proto věříme, že mezi nimi najdete svého favorita," komentuje koordinátorka soutěže Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství.

Hlasování začíná v pondělí 22. července v 8 hodin ráno a potrvá až do 6. října 23:59. V posledním hlasovacím týdnu (od 30. září do 6. října) nastane "tajné superfinále", ve kterém budou moci hlasující podpořit už jen 5 stromů, kterým se v předchozích týdnech dařilo nejlépe. Vítěz bude slavnostně vyhlášen 22. října 2024 již tradičně na brněnské Hvězdárně a planetáriu.

„S minerální vodou Ondrášovkou jsme partnery ankety již třetím rokem, a také letos máme mezi nominanty celou řadu krásných příběhů. Osobně mne nejvíce zaujal Strom lásky, u kterého se lidé nechávají oddávat a je symbolem lásky a rodinného štěstí - to je nám s Ondrášovkou jako rodinnou značkou blízké. Držíme ale palce všem stromům a těšíme se na vaše hlasy!“ říká Karolína Jendřejková, manažerka značky Ondrášovka, která je generálním partnerem soutěže. 

Anketu Strom roku pořádá Nadace Partnerství pod záštitou ministra životního prostředí a za podpory Státního fondu životního prostředí. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy