Úmorná vedra zvyšují zájem Čechů o klimatizace. Která kritéria jsou při výběru důležitá a podle čeho se rozhodnout?

Redakce, 24.7.2024
klimatizace ilustrační

Letní dny s sebou již tradičně přináší tropické teploty, které nutí čím dál více českých občanů, aby se rozhodli pro investici do chladících zařízení. Potřebu po ochlazení pociťují především starší lidé a lidé se zdravotními problémy, pro které extrémní projevy počasí představují velké zdravotní riziko. „Kvůli přicházejícím klimatickým změnám už nebude klimatizace luxusem, jako tomu bylo doposud. Zejména pro starší ročníky, které jsou na zátěž vysokých teplot citlivější, se v budoucnu stanou téměř nutností,“ uvádí Martin Mrajca, spolumajitel společnosti 81klima.

Klimatizace prošly za poslední roky velkým technologickým pokrokem. U modernějších modelů je již standardem ovládání pomocí chytrého telefonu a možnost nastavit výkon klimatizace dle vlastní potřeby. Člověk má tedy možnost klimatizaci zapnout ještě před odchodem z práce, aby byla teplota v domě příjemná již při příchodu, a zároveň tak zamezit extrémnímu teplotnímu šoku, pokud by teplota byla až příliš nízká. Vzhledem k větší cenové dostupnosti klimatizace již nejsou výsadou obchodních center a kanceláří. Naopak, instalace klimatizace se stává běžnou záležitostí i pro české domácnosti díky cenové dostupnosti a popularizaci práce z domova.

Je výhodnější přenosná, nebo vestavěná klimatizace?

Při výběru klimatizace se zákazník obvykle rozmýšlí mezi dvěma základními typy – přenosné a zabudované. Je nutné zohlednit, do jakého prostoru chladící zařízení pořizujete a jaký výkon bude na základě velikosti prostoru nutný. Největší benefit přenosné klimatizace spočívá v tom, jak už název napovídá, že je možné umístit ji v místě, kde je to momentálně nejvíce nutné. Zároveň představuje alternativu pro případ, kdy nemáte možnost udělat do bydlení zásah v podobě instalace do stěn. Je však nutné vzít na vědomí, že přenosné klimatizace dokáží ochladit prostor maximálně do 50 m³, jejich funkčnost zároveň omezuje hadice, která vyvádí teplý vzduch z místnosti ven, jelikož se přes otevřené okno v místnosti dostává teplo zpět. Hlučnost a menší výkon patří mezi další vlastnosti, které lze přenosným klimatizacím vyčíst.

Pokud vás, co se instalace týká, nic neomezuje, máte možnost pořídit si účinnější a méně hlučnou variantu v podobě vestavěné klimatizace. Jak uvádí Martin Mrajca, kromě vyššího výkonu lze vestavěnou klimatizaci rovněž využít pro levné vytápění domácnosti a současně pro alergiky funguje jako ochrana proti pylu a prachu. V porovnání s mobilní klimatizací se jedná o dražší variantu, která může vyjít na desítky tisíc korun, výsledný efekt ochlazení je ovšem o poznání větší.

Pořízení nemusí být zásahem do vašich úspor

Jednorázový nákup klimatizace za plnou cenu může pro spoustu běžných lidí představovat citelný zásah do financí, který si nemohou dovolit. Pokud máte omezenější finanční možnosti, nemusíte zoufat. Alternativu pro pořízení chladícího zařízení představuje nákup na splátky, který nabízí například již zmíněná společnost 81klima v rámci své služby Klima za 500, kde za měsíční poplatek získáte kromě klimatizace samotné rovněž veškerý servis včetně montáže.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky