Jak přežít tropické noci: Praktické rady pro klidný spánek

Redakce, 25.7.2024
Francouzské mušelinové povlečení ilustrační

V letních měsících, kdy teploty neklesají ani během noci, je blahodárný spánek častokrát jen zbožné přání. Realita bývá taková, že se neustále převracíme, špatně se nám dýchá a marně v posteli hledáme chladivá místa. Kromě narušení spánkového cyklu mohou vysoké teploty v noci způsobit i dehydrataci a přehřátí. Jak tedy vyzrát nad tropickými podmínkami v našich ložnicích? Klíčem může být vzdušné a lehké povlečení nebo také zatemňovací závěsy!

Spánek. Tak samozřejmý, a přitom tak nezbytný pro naše fyzické, duševní a emocionální zdraví. Když spíme, dochází například k ukládání vzpomínek a informací, regeneraci svalů, obnově a opravě tkání, posílení imunitního systému, regulaci hladiny kortizolu či k podpoře správného fungování mozku. Pokud je však v ložnici více než 20 °C, které jsou odborníky považovány za krajní hranici


doporučené teploty pro usínání, kvalita spánku značně klesá a tělo nemá prostor pro uskutečnění těchto životně důležitých procesů. Z dlouhodobého hlediska může člověk zaznamenat snížení psychické odolnosti, ale také například vyšší náchylnost k nemocem. Negativní dopady spánku v příliš vysokých teplotách se však netýkají pouze vnitřního nastavení těla. Nadměrné pocení během noci může způsobit celou řadu kožních problémů, od nepříjemné vyrážky, až po kvasinkovou infekci.

Lehké a prodyšné materiály jsou základ!

Jako první se ve vaší ložnici zaměřte na ložní prádlo, konkrétně na materiál a gramáž. „Obecně platí, že čím těžší materiál je, tím se více hodí spíše do chladnějších dnů. Tyto látky jsou totiž velmi pevně a hustě utkané, čímž se zvyšuje i jejich hmotnost. V létě proto dejte přednost materiálům, které vám už na první dotek a potěžkání napoví, že se pod nimi nebude zbytečně potit. Zaměřte se nejen na povlečení, ale také na samotné přikrývky. Na trhu již existují varianty vyrobené speciálně do tropických nocí, které napomáhají k ochlazování těla během spánku,“ komentuje Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny . Péřové přikrývky v létě proto vyměňte za jejich lehké alternativy například z dutého vlákna, do kterých se budete moct zachumlat bez nežádoucího pocení i během parných večerů.

Velmi důležitý je také výběr vhodného druhu povlečení. Na mikroplyš či flanel v létě rozhodně zapomeňte! Naopak, co by mělo upoutat vaši pozornost, je například mušelín nebo také krep! Tyto textilie jsou nejen velmi příjemné a jemné na dotek, zároveň také skvěle odvádí nadměrné teploty a nežádoucí vlhkost. Člověk se tedy pod těmito materiály nepotí, a pokud ano, látky si s tím hravě poradí. Mušelín i krep jsou navíc ideální volbou pro praktické hospodyňky, které touží po dokonalém vzhledu bez zbytečné námahy a práce. Materiály není třeba žehlit, proto do nich hned po usušení svou ložnici můžete bez ostychu převléknout! Krok vedle neuděláte ani s evergreenem v podobě všestranné a univerzální bavlny. „Bavlněné povlečení se hodí v podstatě do jakéhokoliv počasí. Bavlna je prodyšná a lehká, zároveň však díky přírodním vláknům umí i zahřát, když je potřeba. Jediná její nevýhoda je nutnost žehlení,“ dodává Kalvoda.

Čím větší tma, tím nižší teplota

 Pokud zrovna nejste šťastlivci, kteří ve své ložnici mají zabudovaný systém klimatizace, nezoufejte. Snížit teplotu v pokoji umí i obyčejné zatemňovací či blackout závěsy. Hustá neprůsvitná textilie totiž dokonale odvrací sluneční světlo, které za normálních okolností teplotu v pokoji značně zvyšuje. Díky této tepelné izolaci nedochází k prolínání teplého venkovního vzduchu s přirozeným chládkem uvnitř domu. Pokud tedy obětujete denní světlo ve své ložnici a necháte závěsy neustále zatažené, večer se budete moct těšit na kvalitní a ničím nerušený odpočinek za ideálních podmínek.


Částečným generátorem nežádoucího tepla mohou být i elektronická zařízení. V případě že chcete být opravdu důslední a co nejvíce minimalizovat příčiny vyšší teploty v ložnici, vypojte všechnu svou elektroniku ze zásuvek a telefon si nechte přes noc nabít ve vedlejším pokoji. Připraveným štěstí přeje, proto i takové banality mohou být v konečném důsledku velmi účinné a užitečné.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky