Pojištění domácího mazlíčka se vyplatí

Banky.cz, 25.7.2024
  • Pojistit lze často zvířata pouze do 5 měsíců od narození
  • Pojistka se vztahuje většinou na psy a kočky
  • Při nemoci ušetříte tisíce korun

Desetitisíce korun za léčbu úrazu nebo nemoci a víc než milion korun v případě, že vaše zvíře poškodí cizí majetek. I takové krytí může nabídnout pojištění domácích zvířat. Stačí jen najít tu pravou pojistku. Hned na začátku je důležité zmínit, že pojištění domácích zvířat se netýká všech mazlíčků, obvykle se vztahuje jen na psy, případně i na kočky. Pokud si tedy chcete pojistit křečky nebo třeba papoušky, musíte sáhnout po pojištění domácnosti či pojištění exotických zvířat.

Jaké jsou druhy pojištění psů a koček?

Pojišťovny obvykle nabízejí balíčky s pojištěním zvířat, které kombinuji různé zdravotní balíčky. Z těchto balíčků si pak vybíráte. U některých poskytovatelů si ale můžete konkrétní rizika zvolit přímo.

Už v základní variantě pojistky pak máte na výběr ze:

Zdravotní pojištění pro mazlíčky

Zdravotní pojištění pro mazlíčky je známé také jako úrazové pojištění pro mazlíčky nebo jako pojištění veterinárních nákladů. Pomůže vám totiž uhradit náklady, které souvisejí s ošetřením zvířete a léčbou úrazů a nemocí. Právě tato pojistka je základem každého pojištění domácích zvířat. Za nezbytné lékařské zákroky díky ní ušetříte i desítky tisíc korun,“ říká finanční analytik Petr Jermář z Banky.cz.

Limit zdravotního (úrazového) pojištění pro mazlíčky se u jednotlivých poskytovatelů liší, obvykle je ale maximální pojistná částka 120 000 korun.

Pojištění uhynutí nebo utracení

Tato pojistka někdy bývá součástí zdravotního pojištění pro mazlíčky, setkáte se s ní ale také samostatně. Týká se případů, kdy zvíře zemře dříve, než bývá běžné. Ať už následkem úrazu, nebo onemocnění. V takovém případě vám pojišťovna vyplatí pojistné plnění. Obvykle je ve výši pořizovací ceny vašeho psa nebo kočky.

Odpovědnostní pojištění pro mazlíčky

Pokud váš pes pokouše pošťáka nebo vběhne pod auto sousedovi, který kvůli tomu narazí do stromu, můžou se škody vyšplhat velmi vysoko. A pokud je nechcete platit ze svého, potřebujete pojištění odpovědnosti. Proto se s ním setkáte také u pojištění domácích mazlíčků. Limit pojistného plnění u něj bývá až 2 000 000 korun. Ovšem pozor, pokud už máte samostatné pojištění odpovědnosti z občanského života (často bývá součástí pojištění domácnosti), odpovědnostní pojištění pro mazlíčky dost možná nepotřebujete. Případné škody často vyřeší vaše stávající pojistka.

Pojištění domácích mazlíčků a připojištění

Kromě zmíněných druhů pojištění psů a koček máte na výběr i z řady připojištění. Patří mezi ně:

Podmínky pojištění domácích mazlíčků

Předem si projděte také podmínky pojištění. Díky nim zjistíte, jestli vybraný poskytovatel vašeho mazlíčka vůbec pojistí.

Obvykle je potřeba, aby zvíře mělo:

  • předepsaná očkování – jejich seznam se u jednotlivých pojišťoven liší,
  • čip nebo tetování (mají ho zvířata s průkazem původu)
  • a splňovalo věkový limit.
  • U věkového limitu pojišťovny uvádějí nejen maximální hranici, ale i tu minimální. U většiny poskytovatelů se pohybuje od 50 dnů do 5 měsíců. Maximální věk pak bývá 8 let.

Pokud se vaše zvíře do předepsaného rozmezí nevejde, pojistku nezíská.

Na trhu sice najdete i pojišťovny, které s věkovým limitem nepracují, je jich ale minimum.

Výhody pojištění domácích mazlíčků Hlavní předností pojištění domácích zvířat je fakt, že vám ušetří spoustu peněz za veterinární péči.

Náklady na ošetření psa nebo kočky jsou přitom velmi vysoké. Například za: odstranění podkožního nádoru zaplatíte kolem 5 000 korun, operaci žaludku poté, co se psovi ve střevech vzpříčí kost, dáte přes 10 000 korun a léčba zlomeniny vás vyjde i na víc než 40 000 korun.

Díky takzvanému „mazlíčkovému pojištění“ zaplatíte z vlastní kapsy jen několik set korun. Zbytek uhradí pojišťovna. A díky odpovědnostnímu pojištění pro mazlíčky můžete být v klidu, i když vaše zvíře způsobí škodu

„Důležité také je, co všechno má pojistka krýt. Pokud se spokojíte jen s náhradou výdajů za veterináře, případně odškodným pro případ uhynutí, zaplatíte méně, než když do pojistné smlouvy zahrnete také pojištění odpovědnosti nebo náklady na hledání ztraceného zvířete,“ upřesňuje Petr Jermář z Banky.cz

Výše krytí

Základní rovnice je opět jednoduchá. Vyšší pojistná částka = vyšší cena pojištění pro mazlíčky. Proto dobře zvažte, co se může vašemu zvířeti přihodit a kolik jste ochotni zaplatit za lékařské zákroky ze svého. Podle toho nastavte vhodnou pojistnou částku.

Jaké jsou možnosti spoluúčasti

Cenu pojištění pro mazlíčky ovlivníte také pomocí spoluúčasti, Ta říká, jakou částkou se na řešení pojistné události podílíte vy. Bývá:

  • procentuální – při pojistné události zaplatíte například 10 % z požadovaného pojistného plnění (tedy z nákladů na ošetření a podobně),
  • pevná – obvykle 500 nebo 1 000 korun,
  • případně kombinuje obě varianty – 10 % z pojistného plnění a zároveň minimálně 1 000 korun.

Čím vyšší spoluúčast zvolíte, tím levnější bude pojištění. O to víc ale zaplatíte ze svého.

Výluky z pojištění pro psy a kočky

Speciální zmínku si zaslouží zejména výluky. Určují totiž případy, ve kterých vám pojišťovna škodu nezaplatí. U pojištění zvířat mezi nimi nejčastěji najdete:

Chronická onemocnění – jejich léčbu pojišťovna proplatí pouze u prvního vzplanutí nemoci, pokud ale při podpisu pojistné smlouvy o chorobě víte, musíte její léčbu hradit ze svého;

Dědičná onemocnění, kosmetické zákroky, očkování, kastrace, porod, léčba zubů nebo například hospitalizace.

Opět ale platí, že u jednotlivých pojišťoven se výluky liší. Proto si je předem prostudujte.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky