Co s ojetými pneumatikami? Vyrobte si z nich venkovní posezení

Redakce, 26.7.2024
taburet z pneumatiky ilustrační

Nashromáždily se vám v garáži vyřazené pneumatiky? Najděte pro ně nové netradiční využití a proměňte je v moderní taburet, který skvěle poslouží k sezení nebo jako odkládací stolek a zpříjemní vám odpočinek či posezení s přáteli na zahradě. Elegantní vzhled mu pak dodají křídové spreje Primalex.

Když pneumatika dojezdí

Většina z nás by je asi odevzdala do sběrného dvora. Staré pneumatiky se ale dají ještě zužitkovat. Otvory stačí vyplnit, kolo omotat provázkem a praktický puf je na světě! Na výrobu jednoho kusu budete potřebovat pneumatiku, 2 kulaté MDF desky a jutové lano (šířka 1–1,5 cm) dle velikosti pneumatiky, tavnou pistoli, nůž, ochranné rukavice, krycí pásku a Primalex barvu ve spreji.

Volba správné velikosti

Plánujete-li taburet používat primárně na sezení, doporučujeme zvolit pneumatiku co nejmenšího průměru a největší šířky. V případě, že ho využijete také místo odkládacího stolku či na servírování pokrmů, oceníte i větší průměr. V každém případě povrch pneumatiky omyjte od prachu, mazu a všech nečistot. Po jejím vnitřním obvodu naneste pomocí tavné pistole lepidlo a do otvoru zasaďte MDF desku. Stejným způsobem otvor zakryjte i z druhé strany. Kulaté desky jsou k dostání o různých průměrech, nebo si je můžete nechat na míru vyříznout v obchodě či dílně pro kutily.

taburet z pneumatiky výroba ilustrační 

Hlavně se nezamotat

Následně je potřeba pneumatiku ze všech stran omotat jutovým provazem. Začněte uprostřed desky, kam tavnou pistolí přilepte jeden konec lana. Postupně ho stáčejte dokola a současně lepidlem připevňujte k desce. Mezi jednotlivými vrstvami provazu nesmějí vzniknout mezery. Až budete mít zakrytou celou plochu desky, pokračujte po bocích pneumatiky až na druhou stranu, kde plynule obtočte i druhou z desek. Motání zakončete opět v jejím středu a konec lana dle potřeby zkraťte.

NÁŠ TIP: Chcete-li si ušetřit práci a netrváte na tom, aby byl puf oboustranný, můžete pneumatiku deskou zakrýt jen z jedné strany a spodní část nechat dutou. V tom případě lano zakončete už na boční straně.

Puf rozjasněte barvou

Jednolitý vzhled taburetu oživte barvou. Pomocí krycí pásky ho rozdělte vodorovně na dvě poloviny – první můžete nechat v přírodní barvě lana, druhou nastříkat Primalex křídovým sprejem (například v šedofialovém odstínu). Sprej před použitím protřepejte, dokud nebude slyšet volný pohyb kuličky v nádobě. Barvu nanášejte rovnoměrně ze vzdálenosti 20–30 cm v ucelených pásech a tenké vrstvě. Další vrstvu pak aplikujte kolmo na předchozí směr nástřiku. Nechte zaschnout přibližně 5–10 minut, pak sloupněte krycí pásku.

NÁŠ TIP: Na ozdobení taburetu můžete použít i více barev a vytvořit vzor dle vlastní fantazie. Primalex dekorativní barvy ve spreji s křídovým efektem jsou dostupné ve 14 elegantních matných vintage odstínech. Navíc výborně přilnou na různé druhy povrchů, snadno se aplikují a rychle schnou. Jsou vhodné do interiéru i exteriéru a vytvářejí povrch odolný vůči mechanickému poškození i vnějším povětrnostním vlivům.

Uspořádejte garden party

Své nové venkovní posezení z pneumatik nezapomeňte při nejbližší příležitosti otestovat. Překvapte své blízké například snídaní na čerstvém vzduchu nebo odpoledním piknikem s deskovými hrami. Tento vlastnoručně vyrobený taburet ale najde své uplatnění také jako doplněk do interiéru.

Zdroj: Primalex.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky