Německá ekonomika chřadne z nedostatku levného ruského plynu. Odebírají jej už roku 1973, vypěstovali si závislost…

Německo si neumí poradit bez levného ruského plynu. Jeho ekonomika bez něj klopýtá, ba upadá, jak dokládá celá sada nejnovějších makroekonomických ukazatelů.

Není se moc co divit. Vždyť Západní Německo odebíralo ruský, vlastně sovětský, plyn už od roku 1973. Vypěstovalo si závislost.

Paradoxní. Mezi tehdejším Československem a Západním Německem byl na hranicích natažený ostnatý drát. Pohraničníci pálili do těch, kterým se zachtělo života na Západě... Ale plyn na rozdíl od nich do Západního Německa přes ty samé hranice, přes železnou oponu, hladce proudil. A Kreml inkasoval devizy.

A nejen devizy. Západoněmečtí dokonce socialistickému táboru poskytli trubky, z nichž se příslušný plynovod stavěl. Říkalo se tomu "roury za plyn". Tak moc Západním Němcům na sovětském plynu záleželo, že si na "nepřátelském" území vlastně postavili plynovod, jímž k nim proudil.

Tak moc Západním Němcům na sovětském plynu – a i sovětské ropě – záleželo, že nakonec také hodili do koše třeba i Kennedyho embargo na dovoz ropy ze SSSR právě k nim. Postavili si hlavu, i když v 80. letech zase Reaganova administrativa naléhala, ať se sovětských energií vzdají.

Konečně, po půl století, se Spojeným státům podařilo Němce zbavit jejich závislosti. A ti jsou z toho teď celí nesví...

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie