Vyrážíte na roadtrip nebo vás čeká dlouhá cesta na dovolenou? Tipy co by vám v autě nemělo chybět

Redakce, 2.8.2024
řidička ilustrační

Věděli jste, že téměř 40 % Čechů vyráží na zahraniční dovolenou autem? Také roadtripy už dávno nejsou pouze americkou kratochvílí, ale jejich popularita narůstá i v Česku. Ať už je pro vás cesta autem zároveň cíl v případě roadtripu, nebo ji vnímáte jen jako způsob přepravy do dovolenkové destinace, počet hodin strávených na silnici může občas hraničit s naším komfortem. Jak se na tak dlouhou jízdu připravit, abychom si ji užili v pohodlí a bez problémů?

S doklady nebo bez

Začněme tím nejdůležitějším, a to doklady. V České republice nově platí od roku 2024 změna týkající se povinných dokladů v autě a řidiči je nemusí vozit s sebou. Stačí mít pouze platný občanský průkaz, na základě kterého si policisté při kontrole vyhledají potřebné doklady v online evidenci. Pokud ale vyrazíte do zahraničí, doklady si určitě nezapomeňte vzít s sebou. Neměl by vám chybět řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla (malý techničák) a zelená karta. Také v případě dopravní nehody, kde není nutná přítomnost policie, je lepší mít doklady u sebe.

První pomoc

Ještě chvíli zůstaneme u cestovních nezbytností. Nechceme malovat čerta na zeď, ale je lepší být připraven než překvapen. Proto byste neměli vyrazit na cestu bez vybavené autolékárničky. Pokud se dostanete do dopravní nehody nebo budete jejím svědkem, je dobré mít po ruce první pomoc. Povinná výbava autolékárničky se každý rok mění, a navíc se liší podle druhu vozidla. Při policejních kontrolách je lékárnička nejčastěji kontrolována, proto nezapomeňte před cestou prohlédnout její obsah a případně doplnit, co chybí. A co musí tedy lékárnička do auta v roce 2024 obsahovat?

· Hotový obvaz s polštářkem

· Hotový obvaz se 2 polštářky

· Cívka hladké náplasti

· Škrticí obinadlo (pryžové)

· Pryžové (latexové) rukavice

· Izometrická fólie

· Nůžky - zahnuté (se sklonem), se zaoblenými hroty a délkou minimálně 14 cm

Oči – nejdůležitější výbava řidiče

A teď už k pohodné cestě. Každý řidič by měl „mít oči na stopkách“, proto je důležité oči chránit. Klimatizace v autě naše oči vysouší a způsobuje tak snazší odpařování vodné vrstvy slzného filmu, což bývá častou příčinou pocitu suchých očí. V létě se bez ní, ale málokdo obejdeme, proto je dobré na cestu přibalit zvlhčující oční kapky. Doporučujeme vsadit na umělé slzy s obsahem kyseliny hyaluronové a bez konzervačních látek. Oční kapky značky HYLO mají dokonce patentovaný systém COMOD, který zaručuje sterilitu a přesné dávkování, kdy při každém stisknutí vykápne jedna kapka stejné velikosti.

cesta autem ilustrační 

Přenosný kávovar

Jedním z moderních a originálních doplňků pro pohodlné a bezpečné cestování je přenosný kávovar. Tento šikovný přístroj ocení zejména řidiči, kteří tráví dlouhé hodiny za volantem a potřebují si udržet energii. Přenosné kávovary jsou kompaktní, snadno použitelné a často připojitelné do autozapalovače, což umožňuje přípravu čerstvé kávy přímo na cestě. Mnohdy dokážou být opravdovým zachráncem. Například ve chvíli, kdy čekáte na benzinku, která stále nepřichází. U nás v Česku jsou pumpy na každém rohu, v zahraničí tomu tak ovšem zdaleka není.

Šťastné děti, šťastní rodiče

Pokud cestujete s dětmi, může to být někdy pěkně náročné, vždyť to znáte. Chvíli chtějí svačinu, chvíli pití a potom zase nějakou hračku. Pro klid celé posádky se vyplatí tohle všechno mít na jednom místě a po ruce. Jednou z možností může být organizér na sedadlo, který se připevňuje na zadní stranu předních sedadel. Dejte do něj všechny oblíbené věci vašich dětí – zaručeně je na nějakou chvíli zabavíte a vzájemně si zpříjemníte dlouhé cesty.

Zdroje: HYLO - pruduktový tip, Garaz, Top-pojištění



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky