Kalendář rekonstrukcí: Na jaře přípravné práce, přes prázdniny topení a začátkem zimy je hotovo

Redakce, 1.8.2024
ilustrační foto

Jednotlivé fáze rekonstrukce domu či bytu je potřeba pečlivě naplánovat. Každá etapa má svá specifika, která je vhodné zohlednit tak, aby byly opravy efektivní jak časově, tak i po finanční stránce. S přípravnými pracemi se doporučuje začít přibližně v březnu, poté následuje rekonstrukce elektroinstalace. Topení se mění během teplých prázdninových dní. Na podzim lze postupně dokončovat, aby bylo možné se se začátkem zimy těšit z nového obydlí.

Fáze 1: Přípravné práce

Nejlepším obdobím pro započetí rekonstrukcí bydlení je s ohledem na tuzemské podnebí jaro. Právě březen či duben zpravidla přinášejí stabilnější počasí, což je výhodné zejména v případě, že se rekonstrukce započíná venkovními stavebními úpravami. Mezi ty patří odstranění starých podlah, obkladů, příček, ale i nepotřebného zařízení. Odpad bude následně třeba zlikvidovat a vyklizený prostor připravit pro nové instalace.

Potřebujete-li k rekonstrukci stavební povolení nebo konzultaci architekta či designera, začněte s přípravami o něco dříve. Stejně jako v mnoha dalších oborech, i ve stavebnictví se projevují personální nedostatky. Je tak možné, že si člověk na služby odborníka bude muset počkat.

Fáze 2: Vodoinstalace a elektroinstalace

V další fázi je na místě revize a případná rekonstrukce vodovodních systémů a kanalizace a následovat by měla také kontrola a rekonstrukce rozvodů elektrických. Jde o etapu, která je nezbytná nejen z důvodu bezpečnosti, ale také úspor. „Zavedení nové vodoinstalace i elektroinstalace umožňuje také zavedení energeticky úsporných zařízení, jako jsou moderní topné systémy,“ podotýká Luboš Rydlo ze společnosti KORADO s odkazem na další fázi rekonstrukce.

I proto by se měla oprava rozvodů odehrát v průběhu května a června, kdy je pro tuto činnost nejen příznivé počasí, ale také to umožní hladký přechod k další fázi rekonstrukce – práci na otopných systémech domu.

Fáze 3: Rekonstrukce topení

Opravy topení je ideální provádět v létě, kdy už jsou teplé nejen dny, ale i noci. „Mimo topnou sezónu je výhodou také menší vytížení topenářů haváriemi a akutními opravami, jako je tomu v zimě. To zároveň znamená jejich lepší dostupnost,“ komentuje Luboš Rydlo.

A na co brát při rekonstrukci topení zřetel? „Je třeba se zaměřit zejména na výběr nejvhodnějšího produktu právě pro vaše potřeby, jeho kvalitu, dostupnost, dále na cenu tepelného zdroje a jeho návratnost i životnost, na ekologickou zátěž a také na kompatibilitu se stávající otopnou soustavou,“ vysvětluje produktový specialista společnosti KORADO. „Samozřejmě si ověřte aktuální i plánovanou legislativu a dotační možnosti, které stát nabízí,“ dodává.

Fáze 4: Dokončovací stavební práce

Posledními stavebními pracemi při rekonstrukci domu či bytu je stavba příček a sádrokartonových stěn. Jakmile jsou tyto hotové, lze se pustit do omítání a malování stěn i pokládky obkladů a kachliček v koupelně či kuchyni. V neposlední řadě je součástí této fáze také instalace nových podlahových krytin.

Čtvrtá etapa vychází na podzimní měsíce, kdy mírnější teploty a relativně nízká vlhkost umožní rovnoměrné proschnutí maleb i pokládky.

Fáze 5: Čas na vybavení domácnosti

Závěrem rekonstrukce přichází instalace vnitřního vybavení a nábytku. Patří sem nejen montáž kuchyňské linky a spotřebičů, ale také umístění nábytku v obývacích a ložnicových prostorách. Rozmístění nábytku musí být nejen estetické, ale i funkční. Drobné detaily, jako jsou dekorace, textilie či například barevné a profilované čelní stěny radiátorů, pak dodají interiéru osobitý charakter a pocit útulnosti.

Vliv počasí v této fázi není tak zásadní a domácnost lze začít zařizovat plynule v návaznosti na dokončovací práce. V případě kvalitního rozplánování a dodržení harmonogramu si tak lze zimu užít v novém domově.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky