Bankovní rada ČNB snížila 2T repo sazbu o 0,25 procentního bodu na 4,5 % - komentář

hypotéka ilustrační

Česká národní banka pokračuje ve snižování úrokových sazeb. Tentokrát sice snížila repo sazbu o "pouhého" čtvrt procentního bodu, ale to není až tak zásadní. Důležité je, že snižování úrokových sazeb pokračuje, byť v trochu volnějším tempu. Připomínám, že dnešní snížení repo sazby je již šestým v řadě a že jsme se tak od listopadu loňského roku dostali z úrovně 7 % na současných 4,5 %.

Ovšem pokud díky tomu čekáte "teď hned" levnější hypotéky, nenechte se mýlit. Vliv úrokových sazeb vyhlašovaných ČNB nemá na hypotéky bezprostřední dopad. Sazby vyhlašované ČNB jsou krátkodobé. Sazby hypoték se však odvozují z dlouhodobých úrokových sazeb, což je dost odlišná kategorie.

A přece se dnešní rozhodnutí ČNB trefilo právě do okamžiku, kdy na trhu skutečně došlo v této oblasti k výrazné změně. Dlouhodobé úrokové sazby šly během července postupně dolů a jedna z menších bank se odhodlala nastavit své sazby tak, aby byly "již od" 3,99 % p.a. Ne že by na tyto podmínky dosáhl každý, ale pro část klientů jsou dosažitelné.

Jestliže bych tedy ještě před týdnem řekl, že banky se podobají běžcům, kteří jsou zakleklí ve startovních blocích, pak dnes bych sazbu 3,99 % p.a. ve spojení s dalším snížením repo sazby označil za startovní výstřel. Možná se ukáže, že zazněl trochu předčasně, ale ty pohotovější banky ho mohou vyslyšet a vyběhnout na trať.

Autor komentáře David Eima, místopředseda představenstva Gepard Finance



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy