Pokochejte se nejkrásnějšími evropskými výhledy

Redakce, 6.8.2024
Algarve Portugalsko

Ležet týden na pláži u moře nebo se koupat v bazénu hotelového resortu není úplně pro každého. Ve většině cestovatelů dříme dobrodružný duch a jde jen o to, kdo ho jak moc nechává probudit. Evropa nabízí nepřeberné množství nádherných míst, na nichž vás čekají úchvatné a nezapomenutelné výhledy. Spatřit jich můžete i víc najednou. Ideálně, pokud si dovolenou za těmito krásami naplánujete v karavanu.

Cestování v obytných vozech zažívá v posledních letech veliký boom a ruku v ruce s tím se zkvalitňuje i infrastruktura a stoupá počet takzvaných stellplatzů, tedy parkovacích míst pro obytné vozy, kde mohou řidiči dobít elektrickou energii, doplnit či vylít provozní tekutiny a v klidu tam přespat ve voze přes noc. Ne všude je totiž povolené nocovat s karavany "na divoko". Zaparkujete-li někde na volném prostranství, kde nehrozí poničení přírody, nemusíte mít obavy z vysoké pokuty.

„Důležité je se dopředu informovat o tom, jaká jsou pravidla v dané zemi či lokalitě, kterou chcete navštívit. Kempování "na divoko" není ve většině zemí povolené, ale jsou podmínky, které když splníte, nic vám nehrozí. Obzvlášť, přespíte-li na konkrétním místě jednu noc a následující den vyrazíte dál. Důležitá je slušnost a ohleduplnost k ostatním i k přírodě,“ upozorňuje Lukáš Janoušek CEO společnosti Campiri, která na své online platformě nabízí půjčování karavanů i pronájem majitelům obytných vozů.

Bez výraznějších omezení si můžete užít například v Irsku, Rumunsku, celé Skandinávii, Albánii, v Baltských státech. Kempování za dodržování jasně daných podmínek je pro vás k dispozici v Německu, Polsku, Rakousku, Francii, Španělsku, Itálii nebo třeba na britských ostrovech.

Z hnízda přes hory až ke kouzelným jezerům

Celá Evropa je doslova protkaná zajímavými destinacemi s úchvatnými výhledy. Pokud byste jich chtěli navštívit hned několik, přímo se nabízí cesta z německého Orlího hnízda, přes italské Dolomity, až k jedněm z nejkrásnějších jezer na světě, ve Slovinsku a Chorvatsku. Tato zmiňovaná trasa měří necelých 900 kilometrů, ale rozhodně stojí za to si ji v karavanu užít. Ať už sám, s partnerem či partou přátel.

Orlí hnízdo a jezero Königssee (Německo)

Proslulé Orlí hnízdo na vrcholcích německých Alp v Národním parku Berchtesgaden má sice ponurou historii, přesto však patří k velmi vyhledávaným místům mimo jiné i díky dechberoucím výhledům, které nabízí.

 

Na jednom místě se můžete pokochat majestátními vrcholky hor, malebným údolím i krásným jezerem Königssee. Dominantou je zmiňované Orlí hnízdo, budovu, která byla postavena jako dárek k 50. narozeninám Adolfa Hitlera.

V Německu si musíte dát pozor na to, kde budete s karavanem nocovat. Pokud to bude mimo vyhrazené stellplatzy a parkoviště, může vás probudit klepání policisty s připraveným pokutovým blokem. V případě že nemáte u vozu vyndaný nábytek a pouze nocujete, většinou je to v pořádku, ovšem nesmíte tak konat v přírodních rezervacích. V zemi našich západních sousedů je ale běžné, že vás nechají na svém pozemku přenocovat majitelé statků nebo domů.

Dolomity (Itálie)

Dolomity jsou jedním z horských masivů Alp, nacházejících se na severu Itálie. Jde o ráj pro všechny milovníky turistiky, ať už pěšky, na kole, na lyžích či snowboardech, a to po celý rok.

Tato část Alp je doslova protk aná nejrůznějšími turistickými cestami, takzvanými treky. Mezi ty nejvyhledávanější a pro celou oblast nejikoničtější patří Tre Cime di Lavadero. Ale krásných míst najdete v Dolomitech hned několik. Jezero Sorapis, Lago Federa, Passo Giau, Lago di Braies a spousta dalších.

Kempování na divoko je v Itálii zakázané, tudíž je nutností parkovat na místech k tomu jasně určených, ale na Apeninském poloostrově je k dispozici veliké množství stellplatzů, jelikož si Italové uvědomují nárůst obliby turistiky v obytných vozech.

Jezero Bled (Slovinsko)

Toto místo je právem nazýváno "výkladní skříní Slovinska" a je pýchou tohoto menšího evropského státu. Turistům se naskytne opravdu úchvatný pohled na tři dominanty - ostrov s kaplí, Bledský hrad a v pozadí vrcholky Julských Alp. A i pro koupání tu jsou dokonalé podmínky. Jezero je totiž napájeno termálními prameny, takže je voda příjemně teplá i pro méně otužilé cestovatele.

Slovinsko je turisty často neprávem opomíjeno a pro spoustu z nich je jen průjezdem níže do Chorvatska. I díky tomu vás nečekají nekonečné davy lidí. Tato země určitě stojí za to v ní zastavit!

Kromě samotného jezera a hradu je kouzelné také okolí Bledu. Nedaleko leží další nádherné místo, soutěska Vintgar. Téměř dva kilometry dlouhá trasa vede po dřevěných chodníčcích, kocháte se nádhernými výhledy a na konci vás čeká vodopád Šum. A jen sedm kilometrů od Bledu leží středověké městečko Radvoljica, v němž na vás zase dýchne síla historie a vůně perníku, kterým je tato oblast vyhlášená.

Ve Slovinsku nelze parkovat na místech, kde to přímo neumožňuje dopravní značení. Během prázdninových měsíců je vše důkladně kontrolováno a přestupky pokutovány částkou šplhající k tisícovce Eur. Dejte si proto pozor!

Plitvická jezera (Chorvatsko)

Pokud byste si chtěli dělat zálusk na poklad na Stříbrném jezeře, musíte se vydat právě sem. Nejznámější chorvatský národní park Plitvice je od roku 1979 zařazen do světového přírodního bohatství UNESCO a tvoří jej soustava 16 jezer, 140 vodopádů, 5 řek a 20 jeskyň, to vše v rámci jednoho jediného parku!

Stejně jako ve Slovinsku, tak i v Chorvatsku je divoké nocování striktně zakázané a pokutované. Parkování mimo vyhrazená místa vás tak vyjde hodně draho. Na hlavních turistických tazích je ale naprosto běžné, že majitelé pozemků vás za drobný poplatek nechají přenocovat u sebe. V chorvatském vnitrozemí jsou nařízení volnější.

Další tipy

Údolí Glen Coe (Skotsko)

Nejikoničtějším místem pro turisty mířící na sever britského ostrova je Skotská vysočina. Místo je vyhledávané nejen cestovateli, ale i filmaři. Nabízí vám vysoké kopce, skály, na druhou stranu také krásná barevná údolí.

Glen Coe ve Skotsku 

Tím nejzajímavějším je Glen Coe. Toto šestnáct kilometrů dlouhé údolí je často považováno za to úplně nejhezčí údolí v celé Velké Británii.

Moherské útesy (Irsko)

Málokde na vás dýchne tak mocně síla přírody jako právě na Moherských útesech, které najdete na západním pobřeží irského ostrova.

Na tomto místě si uděláte nezapomenutelné fotografie, ale hlavně nebudete moct odtrhnout oči od kombinace vysokých strmých útesů pokrytých zelenou trávou, bílé běsnící zpěněné vlny pod nimi a všudypřítomný křik papuchalků.

Pláže Algarve (Portugalsko)

Pokud se podíváte na nejrůznější cestovatelské žebříčky, prakticky v každém seznamu nejkrásnějších pláží najdete na nejvyšších místech ty v Algarve, v nejjižnější části Portugalska. Pod nohama zlatavý písek, za zády vysoké útesy a krásné skalní útvary, před vámi nádherný výhled na pobřeží a nekonečný oceán.

Pokud dáváte přednost klidnějším plážím před přeplněnými hotelovými rezorty, Algarve je pro vás ideální volbou. Útesy a skály totiž nabízejí izolaci před ruchem okolního světa.

Vodopády a gejzíry (Island)

Islandu se přezdívá Země ohně a ledu a přesto, že turistika na tomto ostrově není zdaleka pro každého, nabídne vám jedny z nejkouzelnějších míst na celé planetě. Druhý největší evropský ostrov je vyhledávaný pro nespočet vodopádů, sopek a gejzírů.

Tím nejznámějším je Geysir, jenž udal terminus technicus pro tento přírodní úkaz. V současnosti už ale není, bohužel, aktivní. Island jich ale nabízí opravdu velké množství.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky