Ceny rodinných domů stagnují - ukazuje analýza RE/MAX

Analýza realitní kanceláře RE/MAX ukazuje, že ceny rodinných domů v Česku v současné době spíše stagnují než rostou, přestože za posledních dekádu zaznamenaly výrazný růst a průměrná hodnota rodinného domu se téměř ztrojnásobila. Po poklesu cen domů v roce 2022 jejich průměrná cena v prvním pololetí tohoto roku opět šplhá nahoru na částku 6,2 milionu. Zatím ale nedosáhla rekordních hodnoty, která byla na trhu před prudkým zvýšením úrokových sazeb. Regionálně panují v Česku obrovské rozdíly. Nejdražší domy se prodávají v Praze, kde průměrný dům stojí 16,3 milionu korun.

V roce 2012 byla průměrná cena za čtvereční metr plochy rodinného domu 15 tisíc Kč , což odpovídalo průměrné ceně 2,3 milionu za dům . Po deseti letech se v roce 2022 se průměrná cena zvýšila na 42,8 tisíc Kč za čtvereční metr, tedy 6,7 milionu za dům .

V roce 2023, v době vysokých hypotečních úroků ceny klesly na 38,6 tisíc Kč za čtvereční metr nebo 5,8 milionu za dům . Letos ceny opět mírně rostou, v prvním pololetí činila průměrná cena 40,6 tisíc Kč za čtvereční metr nebo 6,2 milionu za dům .


 

Regionální rozdíly

Musíme však vnímat velké regionální rozdíly. Vývoj cen rodinných domů byl ve všech regionech velmi podobný, s malými rozdíly. Ale v Praze a jejím okolí byl vývoj specifický. Ve Středočeském kraji ceny rodinných domů v roce 2023 výrazněji klesly než jinde a v roce 2024 zde nedošlo k nárůstu. V roce 2024 , v prvním pololetí činila průměrná cena 64 tisíc Kč za čtvereční metr nebo 10,1 milionu za dům ,“ vysvětluje Iztok Toplak, analytik a realitní makléř společnosti RE/MAX G8.


„V Praze dosáhly ceny rodinných domů vrcholu již v roce 2021, kdy průměrná cena za čtvereční metr činila 89 tisíc Kč a průměrná cena domu 18,5 milionu . V roce 2022 ceny klesly na 85 tisíc Kč za metr a 15,7 milionu za dům. V roce 2023 došlo k malému nárůstu. V roce 2024 , v prvním pololetí činila průměrná cena 90 tisíc Kč za čtvereční metr nebo 16,3 milionu za dům ,“ doplňuje Iztok Toplak z RE/MAX G8.

Analýza cenového vývoje za poslední tři roky

Analýza vývoje cen rodinných domů za poslední tři roky ukazuje vrchol cen na přelomu prvního a druhého čtvrtletí roku 2022 a následný pokles až do konce druhého čtvrtletí roku 2023. Následně ceny mírně vzrostly na konci minulého roku a v letošním roce je opět patrný pokles cen.



Segmentace rodinných domů podle velikosti

Rodinné domy lze rozdělit do tří segmentů podle velikosti:

  • menší domy do 115 m²
  • střední domy od 115 do 190 m²
  • větší domy nad 190 m²

Menší a střední domy dosáhly cenového vrcholu na začátku roku 2022 a následně zaznamenaly pokles už od třetího čtvrtletí téhož roku. Ceny středních a menších domů se v letošním roce ustálily na přibližně 44 tisíc Kč za metr čtvereční. V segmentu domů větších než 190 m² dosáhly ceny vrcholu v roce 2022, po poklesu v roce 2023 ceny jen mírně vzrostly a jsou na podobné úrovni jako v roce 2021 to je 31,4 tisíc Kč za metr čtvereční.

Porovnání regionů

Porovnání regionů ukazuje, že ceny rodinných dom ů za jednotku spíše stagnují , než rostou.

 


Ceny za čtvereční metr sice mírně rostou , což naznačuje, že kupující pořizují menší domy za o něco vyšší cenu za čtvereční metr. To může být důsledkem omezeného rozpočtu kupujících, kdy malý růst cen znamená reálné snižování cen.


Průměrné ceny rodinných domů po krajích

Tabulka průměrných cen rodinných domů po krajích bez hlavních měst krajů (včetně bez Prahy a okolí Prahy ) ukazuje, že nejvyšší ceny jsou ve Středočeském kraji, kde činí 42 000 za metr čtvereční, následuje Jihomoravský kraj s průměrnou cenou 35 000 za m².

Nejnižší realizované prodejní ceny rodinných domů jsou v Karlovarském kraji, kde průměrná cena činí 21 000 za metr čtvereční, a ve Zlínském kraji, kde je průměrná cena 25 000 za metr čtvereční.


Závěr

„Ceny rodinných domů v České republice za posledních deset let výrazně vzrostly, přičemž v posledních letech došlo k určité stabilizaci a mírnému poklesu cen. Regionální rozdíly jsou patrné zejména v Praze a jejím okolí, kde vývoj cen měl specifický průběh. Celkově lze říci, že kupující mají omezený rozpočet, což ovlivňuje vývoj cen na trhu rodinných domů,“ shrnuje Iztok Toplak.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality