Chaty a chalupy už příliš netáhnou. Češi spíš hledají rekreační objekty k pronájmu

chata ilustrační

Zájem Čechů o rekreační nemovitosti od období pandemie klesá. Podle serveru Sreality.cz je meziroční pokles poptávky po chatách a chalupách až 8,4 %. Propad se týká především méně atraktivních lokalit, zatímco v žádaných oblastech ceny stále rostou. Mění se i motivace kupujících – chaty jsou často pořizovány jako investice s cílem krátkodobého pronájmu. Vysoké ceny v oblíbených českých lokalitách vedou k rostoucímu zájmu o nemovitosti v zahraničí, zejména v přímořských destinacích. Experti očekávají další růst cen u atraktivních rekreačních objektů, zatímco trh s běžnými chatami a chalupami spíše stagnuje.

Koronavirová pandemie přinesla enormní zájem Čechů o rekreační nemovitostí. Chaty, chalupy nebo apartmány pro ně představovaly únik z velkých měst a možnost vyžití v blízkosti přírody. Od té doby ale zájem o nákup těchto nemovitostí klesá a drží se i pod úrovní loňského roku. „Propad poptávky se projevil především v méně atraktivních lokalitách, jako je Ústecko, Vysočina a další oblasti mimo hlavní turistická centra. Na Děčínsku a Ústecku najdeme i příklady, kde je cena chaty třikrát nižší než v období covidu. Tento cenový propad se ale netýká tradičně žádaných lokalit, jako jsou Špindlerův mlýn, Pec pod Sněžkou, Klínovec, Lipno, nebo také Orlické Záhoří,“ komentuje realitní makléř Century 21 Jan Štěpánek.

Také realitní server Sreality.cz eviduje meziroční snížení zájmu o rekreační nemovitosti v kategorii „Chaty a chalupy“ přibližně o 7 %, ve srovnání v období od ledna do května se proti loňskému roku jedná o pokles zájmu o 8,4 %. S úpadkem zájmu a rostoucí nabídkou v některých lokalitách klesají i ceny. „Nejvýraznější snížení nastalo v Libereckém kraji, kde průměrná cena za metr čtvereční klesla o 11,5 % na 46 800 . Naopak ve Středočeském kraji, který je s květnovou nabídkou 598 chat a chalup ve velmi dobrém stavu suverénním lídrem z hlediska dostupných nemovitostí mezi všemi regiony, došlo k meziročnímu nárůstu průměrné ceny o 3,7 % na 52 700 Kč/m2,” komentuje Pavel Chmelík, datový analytik Sreality.cz. Nejdražší průměrnou cenu za metr čtvereční chalupy najdeme podle analýzy portálu Sreality.cz v Praze na úrovni 66 000 Kč/m2, nejlevněji jde naopak chatu pořídit v Karlovarském kraji s průměrnou cenou 33 200 Kč/m2.

Proměňují se i důvody, proč si Češi chaty kupují. Rekreační nemovitosti jim neslouží pouze jako místo, kde strávit klidný víkend, ale kupují je také se záměrem investovat. „Poměrně silným trendem jsou dnes rekonstrukce starých chatek nebo jejich kompletní zbourání a nahrazení moderními chatami pro komerční využití a krátkodobé pronájmy přes platformy jako Airbnb,“ uvádí Štěpánek. Čas na chatě potom její majitelé sice tráví, ale důležitější jsou pro ně příjmy z pronájmů. Zrekonstruované chalupy a novostavby proto lákají Čechy víc než starší roubenky, které vyžadují neustálou péči a další čas.

Na poptávku po moderních rekreačních nemovitostech reagují i developerské společnosti. Například na vltavských Slapech se aktuálně dokončuje projekt chat a apartmánů Lakeside Resort Slapy od EVROPA development group. Rekreační nemovitosti u vody a horské resorty u sjezdovek jsou v Česku stále velice žádané, jejich cena tak bude spíš stoupat. „Tím že podobných resortů přímo u vody nebude přibývat mnoho, očekávám nárůst cen až o zhruba 10 procent. I když chaty a chalupy spíše stagnují, u rekreačních objektů na výjimečných místech budou ceny stoupat pořád,” uvedl Lukáš Bůva z Realitní kanceláře EVROPA.

Vysoké ceny chalup v oblíbených lokalitách vedou kupce a investory k další možnosti – pořízení rekreační nemovitosti v zahraničí, především pak v lokalitách oblíbených na letní dovolené u moře. „V posledních letech vidíme velký zájem Čechů o nemovitosti v Chorvatsku, Španělsku nebo Portugalsku. Cena rekreačních objektů v zahraničí je srovnatelná s cenami chalup v Česku a do vyššího zájmu o nemovitosti v zahraničí se propisuje i fakt, že Španělsko i další zahraniční země mohou být pro investice stabilnější,“ dodává Tomáš Jelínek.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy