Léto žene vzhůru nejen teploty, ale také hypoteční úroky. Hypotéky v červenci paradoxně zdražovaly

EKOSPOL, 13.8.2024

Zájem o hypoték nepolevil ani v prvním prázdninovém měsíci. Banky a stavební spořitelny v červenci poskytly hypoteční úvěry za celkem 23,8 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 110 procent. Hypoteční trh v letošním roce tak pokračuje v oživování a objemy poskytnutých hypoték se v posledních měsících již dostaly nad úrovně roku 2020. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA). Za první polovinu letošního roku vzrostl objem poskytnutých hypoték meziročně o 80 procent na 117 miliard. Za celý loňský rok banky a stavební spořitelny poskytly 65 985 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 150 miliard korun, což bylo nejméně za posledních dvacet let.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červenci dosáhl 19,6 miliardy korun, to je po červnových 20,2 miliardy mírný pokles. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak byl 3,3 miliardy korun.

Počet nově poskytnutých hypoték v červenci činil 5204, což je o 199 méně než v červnu. Průměrný měsíční počet nových hypoték se v loňském roce pohyboval mírně pod hranicí 3,4 tisíce, zatímco v roce 2020 činil kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů podle Hypomonitoru ČBA v červenci vzrostla z červnových 5,05 procenta na červencových 5,07 procenta. Hypotéky tak sice zůstávají na nejnižší úrovni od přelomu let 2021 a 2022, nicméně po předchozí stagnaci začalo dokonce jejich zdražování. Z pohledu posledních dvou dekád přitom zůstávají hypoteční sazby stále nadprůměrně vysoké. Na podobných či ještě mírně vyšších úrovních byly naposledy v letech 2008 a 2009.

Průměrná výše hypotéky v červenci vzrostla na 3,77 milionu korun a opět tak o něco posunula rekordní hodnotu. Nejnižší úrovně dosáhla loni v lednu, kdy klesla až na 2,83 milionu korun. Tento růst umožňuje hlavně to, že klienti díky zmírnění limitů ze strany České národní banky (ČNB) dosáhnou na vyšší hypotéku. Vliv mají i vyšší ceny nemovitostí.

Poslední vývoj ukazuje, že se stále více projevuje takzvaný Korcův hypoteční paradox. Zatímco centrální banka neustále snižuje základní úrokové sazby, komerční banky na to v podstatě nereagují a jak nyní vidíme, dokonce hypotéky zdražují. Základní úrokové sazby klesají od konce loňského roku čtyřikrát rychleji, než jak klesá hypoteční sazba. Aby byl ten paradox ještě větší, na nejnižších úrovních od přelomu let 2021 a 2022 jsou i dlouhodobé úrokové swapy, jen za poslední měsíc klesly o čtvrt procentního bodu. Prostor pro levnější hypotéky je tak čím dál větší a banky by ho měly konečně využít. Výraznější zlevnění hypoték totiž zlepší dostupnost bydlení, která je stále velmi špatná.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky