Město Hradec Králové chce nakoupit nové byty

Hradec Králové plánuje v následujících letech pořídit několik desítek nových bytů pro občany v bytové nouzi. Určeny budou především pro osoby se zdravotním postižením, invalidní důchodce či rodiny s dětmi, které splní podmínky stanovené dotační výzvou. Jedná se o městský projekt s názvem Mít domov, jehož příprava byla zahájena schválením záměru nákupu bytů radními města na jejich včerejším zasedání. Na projekt bude radnice žádat o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
Tisková zpráva
 

 
 
„Uvědomujeme si, že nedisponujeme dostatkem městských bytů, které bychom mohli využívat k pronájmu osobám v bytové nouzi. Vycházíme proto z Koncepce rozvoje bydlení se sociálním aspektem, strategického materiálu, který do budoucna s navýšením takových bytů v městském bytovém fondu počítá. Nájemní jednotky budou k dispozici především mladým rodinám s dětmi, osobám se zdravotním postižením, invalidním důchodcům nebo mladým lidem, kteří opouštějí ústavní zařízení či pěstounskou péči. Využívat by je měli tací, kteří jsou schopni dodržovat podmínky nájemního vztahu,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast správy majetku města Pavel Vrbický.

Radnice by tak do roku 2028 mohla nakoupit až třicet bytů různých velikostí. Na jejich pořízení bude žádat o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. „Spoluúčast zatím vidíme na 13,5 milionu korun při zakoupení bytů za cenu 68 tisíc korun za metr čtvereční a při celkových výdajích 90 milionů korun. Přesná čísla i počty bytů se budou ale odvíjet od aktuální situace na nemovitostním trhu,“ doplňuje náměstek Vrbický s tím, že první hradecké byty by město chtělo začít shánět již v příštím roce. Jednat by se mělo navíc o takové, u kterých se nepředpokládá další rekonstrukce.

Cena nájemného v těchto bytech by neměla překročit 84,7 koruny za metr čtvereční, měnit se ale může s ohledem na inflaci a další okolnosti. „Můžeme jít až na polovinu tržního nájemného, které určuje Ministerstvo financí. Částka je hodně pohyblivá a odvíjí se od aktuální situace. Maximální příjem žadatele o byt přitom může být poměrně vysoký. Například v případě jednotlivce jde aktuálně o částku ve výši 32 978 korun, u rodiny se dvěma dětmi do 13 let pak dosahuje limit výše 69 254 korun,“ upřesňuje náměstek Vrbický.

Samotný záměr koupě bytů a přípravu projektu s názvem Mít domov na svém včerejším jednání schválili radní města. Celý projekt je ale třeba ještě zařadit do akčního plánu města, který je průběžně aktualizován hradeckými zastupiteli.


Kateřina Rohlíčková
tisková mluvčí MmHK
 
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 14.8.2024 / 14.8.2024


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika