Nový software Loxone umí optimalizovat provoz klimatizací dle předpovědi počasí i s ohledem na spotové ceny

Redakce, 15.8.2024

Společnost Loxone, specialista na automatizaci domácností a komerčních budov, uvádí na trh novou verzi vlastního softwaru pro řízení klimatizací. Ten přináší skokový posun v jejich řízení: ještě větší uživatelský komfort a energetickou účinnost systému. Aktualizace softwaru přináší řadu benefitů jako například zlepšení automatizace provozu zohledňující spotové ceny elektřiny nebo také předpověď počasí. Díky tomu je možné budovy chladit či vytápět ekonomicky za tu nejvýhodnější cenu a výrazně tak snížit provozní náklady. Což potvrzuje testovací provoz na rodinném domě v Českých Budějovicích, kde se po instalaci nového softwaru snížila spotřeba energie o 80 %.

V letním období, kdy teploty často dosahují tropických hodnot, je pro řadu firem i domácností klimatizace naprosto nepostradatelná, a to i přes svůj nákladný provoz. Zároveň se však nacházíme v době, kdy se firmy i instituce zabývají snižováním dopadů své činnosti na životní prostředí, se kterou jde ruku v ruce snižování energetické náročnosti budov. Klimatizační jednotky jsou v budovách obrovským žroutem energie, a proto jsou v této souvislosti často diskutované. Společnost Loxone se proto systematicky věnuje všem možnostem, jak pomocí automatizace provoz klimatizací i vytápění optimalizovat.

Významným prvkem systému Loxone je centrální ovládání klimatizací v jednotlivých místnostech. Venkovní jednotka systému klimatizace totiž může buď topit, nebo chladit, ale ne obojí současně. Všechny vnitřní jednotky proto musí být provozovány ve stejném režimu. Hotová softwarová komponenta (tzv. Funkční blok) s názvem Centrální ovládání klimatizací zaznamenává požadavky připojených pokojových regulátorů na chlazení a vytápění a zajišťuje tak inteligentní a efektivní řízení klimatizace. Je jedno, zda jde o jednu klimatizační jednotu v bytě nebo obří komerční instalaci. Loxone nyní zvládne komplexní řízení v libovolném rozsahu. Proti specializovaným systému nabízí hlavně integraci do celého ekosystému budovy. Takže do řízení zapojí třeba senzory přítomnosti osob, energetický management či automaticky vypne klimatizaci, když někdo otevře okno.

„S aktualizovaným chytrým řešením Loxone Config a aplikací Loxone v této nové verzi 15.1 přinášíme uživatelům ještě větší uživatelský komfort. Novinkou je například, že nyní optimalizátor spotových cen zohledňuje také vysoký a nízký tarif během dne. Optimalizace spotřeby je tak ještě efektivnější. Chytré řešení tak umí spustit klimatizaci ve chvíli, kdy je cena elektřiny příznivá. Může třeba chladit do zásoby nebo i záměrně zvýšit výkon v době, kdy je cena záporná. Navíc umí ve svých výpočtech zohledňovat data o počasí pro následujících 48 hodin a podle toho si rozvrhnout vytápění či chlazení opět s ohledem na nejvýhodnější cenu. Nespornou výhodou je také nové propojení s OCPP (Open Charge Point Protocol). S ním mohou vaši autonabíječku využít majitelé rozšířených karet a automaticky se jim naúčtuje spotřeba. Kromě podpory efektivního energetického managementu jsme neopomněli zlepšit uživatelské rozhraní. Upravili jsme stávající schéma systému, kde si mohou uživatelé pohodlně vizualizovat celé systémy a půdorysy přehledněji a s novými funkcemi,“ zmínil hlavní výhody Pavel Lískovec, Brand Manager Loxone CZ.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky