Komentář: Proč je teď správný čas investovat do bydlení?


Pro stavební sektor představuje letošní rok fázi očekávání a postupného růstu. Navzdory tomu, že u Čechů přetrvává obliba bydlení ve vlastním, úrokové sazby se snižují jen pomalu. Tato – téměř stagnace – brzdí rychlejší oživení trhu, situace však není černobílá.

S přelomem roku jsme mohli pozorovat pokles úrokových sazeb a stav na trhu se začal postupně zlepšovat. Znovu se objevili zájemci o hypotéky a podle údajů České bankovní asociace začal počet nových hypotečních úvěrů opět růst. Důvěra spotřebitelů v trh se obnovovala.

Podle dat služby Sreality.cz došlo v Praze zároveň k výraznému zkrácení doby, po kterou jsou byty na prodej inzerovány. Zatímco v červnu 2023 byla průměrná doba inzerce 109 dnů, tento červen se snížila na pouhých 84 dnů. Tento trend se podobně projevuje i v dalších regionech po celé České republice.

V roce 2023 bylo současně vydáno nejméně stavebních povolení pro stavby pro bydlení za posledních 10 let. Jak ale vidíme, poptávka stále roste. V nadcházejících měsících by mohl představovat naději nový stavební zákon, který má za cíl urychlit a zjednodušit proces povolování staveb. I když první zkušenosti s tímto zákonem nemusí být zcela pozitivní, postupem času může dojít ke zlepšení situace.

Banky však na situaci reagují chladněji. Rychlost, kterou momentálně dovedou snižovat hypoteční sazby, není pro zájemce uspokojivá. Znatelnějšího oživení trhu jsme se tak zatím nedočkali. V reakci na pomalé snižování sazeb investoři mnohdy odkládají realizaci svých stavebních projektů. Přesto by měly měsíční splátky hypoték do konce roku klesnout, a sice díky rostoucí konkurenci mezi bankami. Tento konkurenční tlak by mohl mít potenciál postupně přilákat více investorů a stimulovat nové stavební projekty.

Osobně zastávám názor, že je ale koupě vlastního bydlení vždy moudrým rozhodnutím, zejména kvůli trvale rostoucí hodnotě nemovitostí. Vlastní bydlení představuje pro investory jednu z nejvýhodnějších dlouhodobých investic. Navíc – s ohledem na stabilní růst nemovitostního trhu – nabízí tento typ investice nejen ochranu proti inflaci, ale i zhodnocení vložených prostředků.

Predikce cenového vývoje na stavebním trhu bohužel stále ukazují opak toho, co by si investoři přáli. Pokles cen materiálů a nákladů na stavební práce výrazněji neklesá. Aktuální údaje Českého statistického úřadu ukazují, že stavební práce v červnu meziročně vzrostly o 2,2 %, což oproti květnovému růstu (0,2 %) představuje viditelné zrychlení. Na stavebním materiálů lze ušetřit pouze nepatrně – v červnu meziročně zlevnil o 1,1 %. I přesto je možné využít současné podmínky ve svůj prospěch. Ceny jsou po několika měsících stabilizované a nejsou očekávány žádné dramatické změny. Investoři by proto neměli otálet – stavební materiály jsou s ohledem na situaci dostupné, zásobování je plynulé a je k dispozici dostatek kvalifikovaných řemeslníků.

Jak již bylo nastíněno výše, počet nových stavebních projektů neustále klesá. Podle květnových údajů ČSÚ bylo zahájeno 2 819 bytů, což představuje pokles o 18,2 % napříč různými kategoriemi. V květnu bylo dokončeno 2 905 bytů – to je meziroční pokles o 2,1 %. Stagnující investoři by tak měli přehodnotit své strategie, aby se těmto změnám na trhu přizpůsobili.

Autorem komentáře je Jan Hamr, provozní ředitel společnosti DMG Stav.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy