Dotace na výměnu starého kotle do konce srpna. Využijte poslední šance

Redakce, 20.8.2024

Pouze pár týdnů zbývá do momentu, kdy v České republice definitivně zamáváme starým kotlům na pevná paliva. Zákaz bude platit ve všech objektech určených k bydlení, včetně chalup a rekreačních chat. Bude zakázáno používat kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy. Domácnosti mají poslední možnost si zažádat o kotlíkové dotace. Tento dotační program také skončí 31. srpna. Ministerstvo životního prostředí má připravené další programy, které budou i nadále podporovat výměnu ekologicky nešetrných kotlů.

Státní fond životního prostředí v minulých letech vypsal program kotlíkové dotace, a to především pro rodiny s nižšími příjmy, aby si mohla široká populace dovolit výměnu starých neekologických kotlů, zpravidla vyrobených ještě před rokem 2000. Od září vstupuje v účinnost zákon o ochraně ovzduší, který nejen že zakazuje tyto staré kotle, výrazně se mění i struktura dotační podpory.

Právě program kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti s posledním srpnem skončí. Zároveň se již nebude žádat o dotační podporu prostřednictvím krajů, tak jak tomu bylo dosud právě u kotlíkových dotací. Financování se více centralizuje do rukou Státního fondu životního prostřední. „Program běží od roku 2015 a je administrován krajskými úřady. Chceme systém sjednotit a více zjednodušit podání žádosti pro skupiny obyvatel s nízkými příjmy. Na podporu těchto skupin obyvatel je určen již zavedený program Nová zelená úsporám Light,“ popisuje novou situaci mluvčí Ministerstva životního prostředí, Veronika Krejčí.

Cílem je vyměnit nežádoucí a ekologicky nešetrné kotle. Ne rozdat hromadu pokut 

Důležité je, že pokud lidé nestihnou do konce srpna staré kotle fyzicky vyměnit, a přesto na nový kotel ještě chtějí čerpat dotaci, stále mají šanci. Nerozhoduje totiž den uskutečnění fyzické výměny kotle, ale moment, kdy jste o dotaci požádali a provedli objednávku nového kotle u certifikovaného distributora. „Výměna starého kotle je investicí nejen do čistšího ovzduší, ale také do zásadních úspor ve vytápění. Dnešní moderní kotle jsou určitě efektivnější, ale také šetrnější k životnímu prostředí. Rozhodně bych s využitím poslední příležitosti požádat o kotlíkovou dotaci neváhal,“ říká obchodní ředitel předního výrobce kotlů na biomasu Blaze Harmony, Jaromír Maňák.

Ministerstvo proto apeluje na majitele kotlů, aby celou situaci ještě na poslední chvíli důkladně zvážili. V případě, že kontrola zjistí, že lidé stále i po zákazu využívají staré neekologické kotle, hrozí pokuta ve výši několika desítek tisíc korun. „Od spuštění příjmu v letních měsících roku 2023 do konce dubna 2024 jsme na krajích zaevidovali tři tisíce žádostí o výměnu neekologických kotlů. Následně za necelé dva a půl měsíce, tedy od května do začátku července, dorazilo téměř jednou tolik žádostí,“ popisuje zvýšený zájem Veronika Krejčí.

Ačkoliv Ministerstvo životního prostředí žádnou komplexní databázi nemá k dispozici, odhaduje, že počet starých kotlů horších než 3. emisní třídy v tuzemsku není více než 150 tisíc. „Z kotlíkových dotací bylo podpořeno na 130 tisíc výměn starých kotlů a dalších více než 50 tisíc výměn různých neekologických typů vytápění jsme podpořili z programu Nová zelená úsporám,“ doplňuje Veronika Krejčí, tisková mluvčí ministerstva.

 

 

Nové programy a možnosti dotační podpory

Především pro starobní důchodce, příjemce invalidního důchodu 3. stupně, domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě, kteří nestihnou požádat v rámci kotlíkové dotace, bude od 1. září k dispozici program Nová zelená úsporám Light. Pro ostatní skupiny obyvatel je aktivní program Nová zelená úsporám, který pokrývá nejen výměnu emisně nejméně šetrných kotlů, ale i výměnu všech kotlů na koks, uhlí a další neekologické zdroje energie. „Staré kotle sice stále fungují a někdy nevidíme důvod je měnit, ale z pohledu úspor na spotřebě dřeva a šetrnosti k životnímu prostředí je investice do nového kotle dobrou volbou“ ujišťuje Jaromír Maňák ze společnosti Blaze Harmony. Strategickým cílem státu je, aby od roku 2034 nikdo nepoužíval k vytápění uhlí. K naplnění tohoto cíle je ministerstvo odhodláno alokovat výrazné množství finančních prostředků.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky