Mají děti ve škole problém se soustředit? Jsou unavené a neklidné? Příčinou nemusí být porucha soustředění, ale třeba špatný pitný režim. I pít se musíme naučit

Redakce, 21.8.2024
prvňáček ilustrační

Děti nám často nastavují zrcadlo a ani pitný režim není výjimkou. Pokud sami pijeme málo a nevhodné nápoje, u dětí to bude nejspíše podobné. Jenže nedostatek příjmu tekutin způsobuje řadu více či méně závažných problémů, které mohou zhoršovat i školní prospěch. Jak děti podpořit, aby pily dostatečně? Kolik by měly přijmout tekutin během dopoledne, dne? Jak zjistit, zda přijímají dost tekutin? Čím děti motivovat? Prozrazuje MUDr. Jana Ježková, vedoucí Asistenční služby OZP.

Proč děti málo pijí? Většinou proto, že nejsou zvyklé, nevzpomenou si anebo nemají čas, protože jsou zaujaté jinou činností. Zkrátka nemají pocit žízně. Jenže pokud se napijí až tehdy, kdy jsou vyprahlé, je už pozdě.

„Měli bychom si uvědomit, že i pít se musíme naučit. Zní to banálně, ale umět správně pít je vlastně dovednost. Proto bychom našim dětem měli vysvětlit, jak hodně pít, kdy pít a co pít. Ale hlavně bychom jim měli jít příkladem. Správný pitný režim spolu se zdravou výživou, dostatečným spánkem a psychickou pohodou je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro to, abychom byli zdraví. Proto pitný režim hraje velkou roli v našich preventivních programech,“ vysvětluje MUDr. Jana Ježková, vedoucí oddělení Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP .

OZP jako zdravotní pojišťovna připravila celou řadu STOP programů zaměřených na prevenci civilizačních chorob. Předcházet mnoha onemocněním můžeme ale i díky spoustě činností, které jsou součástí běžného dne. A jednou z nich je právě správný pitný režim.

Pitný režim ve škole

Kolik by děti měly vypít tekutin během školní výuky? Odpověď se odvíjí nejen od délky vyučování, věku i váhy dítěte, ale také od teploty, vlhkosti a náročnosti činností, jimiž se dítě zabývá. Potřeba tekutin bude menší, pokud děti pouze sedí v lavici v normální teplotě oproti sportování na školním hřišti za horkého dne.

„Obecně se ale dá říci, že by děti měly za dopoledne vypít minimálně třetinu denního příjmu tekutin, druhou třetinu při odpoledních aktivitách a cca třetinu k jídlu - ráno, poledne, večer. Určitě ovšem není dobré před spaním „dopíjet“ deficit. Plný močový měchýř totiž může způsobit nutnost vstát během spánku, a tím ho přeruší,“ pokračuje lékařka z OZP.

Doporučený pitný režim pro děti podle váhy:

· 60 – 80ml/kg/den - děti mezi 6. až 10. rokem (tzn. 10letý chlapec o váze 32 kg by měl vypít mezi 1920 – 2560 ml tekutin za den)

· 50 - 70ml/kg/den – děti mezi 11. až 14 rokem

„Pokud není přísun tekutin dostatečný a průběžný, projeví se to na výkonu dětí. A to nejen fyzickém, ale i duševním. Hůře se soustředí a pomaleji reagují. Mohou být unavené a spavé, nebo naopak roztěkané a neklidné. Zejména v horkých dnech může dojít i ke zhoršení termoregulace a stoupá riziko přehřátí - může dojít k mdlobám, nevolnosti či zvracení. Z dlouhodobého hlediska mohou děti s nedostatečným příjmem tekutin trpět nepříjemnou zácpou,“ popisuje vedoucí Asistenční služby OZP.

Jaké příznaky by měly sledovat děti i rodiče?

Dětem je třeba vysvětlit, že by se určitě měly napít, pokud je bolí hlava, pociťují sucho v ústech nebo třeba pálení očí. V závažných případech může být velká dehydratace i život ohrožující, zejména u nejmenších dětí. Rodiče by si měli uvědomit, že prázdná lahev ze školy nemusí znamenat, že ji dítě vypilo.

„U dětí bych se coby rodič zaměřila nejen na sledování množství přijatých tekutin, ale také na to, jak často chodí močit. U menších dětí bych sledovala i barvu moči. Pokud by byla příliš tmavá, je to signál nedostatku tekutiny a dítě by se mělo napít. Je vhodné mu nabídnout vodu, slabý čaj, který může být třeba ovocný, nebo naředěný kvalitní 100% džus. Dalším indikátorem nedostatečného přísunu tekutin může být již zmiňovaná únava, malátnost a neklid,“ doplňuje MUDr. Jana Ježková.

Rady a tipy MUDr. Jany Ježkové, vedoucí Asistenční služby OZP, jak naučit děti lépe pít, jak jim pomoci si tento návyk osvojit:

· Přizvěte děti k rozhodování, co budou pít.

· Nechte děti vybrat si lahev do školy, doma může mít oblíbený hrnek nebo sklenici.

· Udělejte si z pití hru - do vody se dá přidat bobulové ovoce, bylinka (máta), plátek okurky nebo citronu.

· „Schovejte“ vodu do polévky, zeleniny a ovoce.

· Nezapomínejte na brčko – můžete si třeba udělat závod, kdo vypije dřív brčkem obsah menší sklenice (není ani ideální vypít naráz více než 2 dcl, aby nedošlo k přetížení ledvin).

· Udělejte si domácí rituály s pitím – u jídla se automaticky pije, u čištění zubu se pije, pokud má dítě léky nebo vitamíny, zapíjí je velkou sklenicí vody apod.

· Bavte se s dětmi, vysvětluje jim potřebu přijímat vodu – třeba to demonstrujte na zalévání květin. I my lidé potřebujeme vodu stejně jako kytičky. U starších dětí se dá argumentovat i „vědecky“ – buňky potřebují vodu k životu, u sportovců poukázat na zlepšení výkonu apod.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky