Nejlepší péče o vířivku: Odborné tipy pro čistou a zdravou vodu

Redakce, 22.8.2024
letní vířivka děti ilustrační

Léto je ideálním časem pro relaxaci ve vířivce, abyste si ale mohli užívat čistou a zdravou vodu, je třeba věnovat čas pravidelné údržbě. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak na to.

Horké měsíce přinášejí více času stráveného venku a pro mnohé také častější používání domácí vířivky. Pro relaxaci a pohodu, kterou si budete užívat se svojí rodinou nebo přáteli, je ale zcela zásadní péče, kterou vířivce věnujete. Proč je důležité čistit vířivku pravidelně a jak na to?

Pravidelná rutina

Čistá voda ve vířivce není jen otázkou estetiky, ale především zdraví. Pravidelné čištění a používání správných přípravků jsou základními předpoklady pro to, aby vířivka byla příjemná pro každodenní použití,“ říká Martin Knotek z rodinné firmy HANSCRAFT, která se zabývá výrobou vířivek a saun.

Zatímco čistota vody v bazénu je důležitá, ve vířivce je naprosto zásadní. Teplota vody bublinkové lázně je vyšší než v bazénu, což s sebou nese riziko rychlejšího množení bakterií a růstu řas. Také objem vody ve vířivé vaně je mnohem menší než v bazénu, je to okolo 1000 litrů vody. Pravidelné čištění a kontrola chemických parametrů jsou proto nezbytné.

Tvrdost a pH vody

Koupili jste si právě první vířivku, a s bublinkami tak teprve začínáte, nebo pořád tápete, jak kvalitu vody poznat? Nejpodstatnější parametry jsou dva: tvrdost a pH vody.

Tvrdost vody je důležitý parametr, který může ovlivnit životnost vířivky. Především pokud napouštíte vodu ze studny, voda mívá vyšší tvrdost a může po čase zničit součásti vířivky, ve kterých proudí voda. Pro tyto účely existují regulátory tvrdosti, které použijete vždy jen po napuštění čerstvé vody do vířivky, což při správné údržbě vody není časté.

Druhým důležitým faktorem je pH. Ideální hodnoty pH se uvádějí různé, z naší dlouhodobé zkušenosti se nám ale nejvíc osvědčila úroveň pH 7, případně v rozmezí 6,8 - 7,6. Udržovat správné pH vody je zásadní pro správnou funkčnost chemie, která se do vířivé vany přidává,” dodává Martin Knotek. Jednoduché a spolehlivé testování zajistí testovací proužky, kapičkový tester, případně elektrické testery, z nichž některé můžete ovládat i přes aplikaci v telefonu, která také zaznamenává statistiky a trendy.

 

Správné přípravky jsou základ

Oba výše zmíněné parametry drží na uzdě správná chemie, rozhodně ale neplatí, že je identická s tou, již nakupujete do bazénu. I v tomto případě platí, že přípravky pro vířivky si musí umět poradit s vyšší teplotou vody, než mají bazény. Základní sada by měla obsahovat dezinfekční prostředky, pH regulátory a čisticí přípravky. Na trhu je jak chemie s chlorem, tak chemie na bázi aktivního kyslíku, která má ovšem o něco nižší účinnost, ale je zcela ekologická.

Pokud zatím nejste vířivkoví profíci, zkuste ty s chlorem, které jsou jednoduché na používání a perfektní výsledek je skoro jistě zaručen. Navíc se nemusíte bát zdravotního rizika, při správném dávkování a spuštěné filtraci vířivky žádná nehrozí.

Jak často a jakým způsobem čistit vodu i další součásti

Kromě vody je důležité věnovat pravidelnou pozornost filtraci, již zanáší nejen vodní kámen, ale i šupinky kůže a tuk. „U čištění filtrů platí jednoduché pravidlo - kolik lidí vířivku využívá, tolikrát týdně by se měly čistit. Pokud ji pravidelně používají tři až čtyři lidé, čištění by také mělo probíhat třikrát až čtyřikrát týdně. V případě používání kartušového filtru stačí propláchnout hadicí a pro důkladnější umytí stačí na hadici připojit speciální přípravek, doporučuje Martin Knotek.

Se zajištěním bezchybné kvality vody pomůže pravidelná obměna její části nebo rovnou čištění celé vířivky. Při častém užívání měňte třetinu vody aspoň jednou měsíčně, aby se odstranily nahromaděné nečistoty a chemické zbytky. Kompletní výměna vody by měla probíhat minimálně dvakrát za sezonu. Ať už máte nafukovací nebo akrylátovou vířivku, vybírejte čisticí prostředky, které jsou určené pro daný povrch. U akrylátu citlivého na poškrábání si pak vezměte na pomoc houbu, nafukovací vířivka z PVC snese i jemný kartáč.

Udržování čisté vířivky během léta je klíčové pro zajištění její dlouhé životnosti a vaší spokojenosti. Pravidelné používání správné chemie, kontrola pH, dezinfekce vody a specifická péče o různé typy vířivek vám umožní plně si užívat relaxaci bez starostí.

Tip odborníka:

Nejdůležitější pro čistotu vody jsou chemie a filtrace. Filtrace funguje automaticky, ale pro vířivky, kde je provoz intenzivní, se dá dokoupit a přimontovat písková filtrace, která má veliký výkon a voda bude opravdu čistá a navíc rychle. Existují i systémy, které dokážou do vířivky dávkovat chemii automaticky. Zákazníci se také často bojí používat aroma vůně do vířivek, když ale použijí speciálně upravené aroma pro vířivé vany, nehrozí trvalé znečištění filtru, a naopak se zážitek z víření může stát ještě příjemnějším.

3 tipy na usnadnění péče o vířivku

1. Spoustu práce ušetříte díky správnému výběru vířivky. Kvalitní výrobky mají jak účinnou filtraci, tak i UV lampu, jež pomáhají vodu dezinfikovat.

2. Před každým vstupem do vířivky se důkladně osprchujte. Významně tím snížíte množství šupinek z kůže a tuku, které zanášejí filtraci.

3. Nezapomínejte na termokryt. Nejen, že snižuje náklady na vyhřívání vody, ale brání také jejímu znečišťování.

Jak na čištění vířivky v 7 bodech

1. Pravidelná údržba vířivky je klíčová pro zdraví a čistotu vody.

2. Používejte chemii určenou pro vířivky, nikoli pro bazény.

3. Ideální pH vody ve vířivce je 6,8 - 7,6.

4. Pokud máte doma tvrdší vodu, použijte regulátor tvrdosti dle návodu, a to po prvotním napuštění, ale i po každém dopuštění vody do vířivky.

5. Pokud používáte chemii s chlorem, vířivku pravidelně vyvětrejte odklopením termokrytu. Zkuste ale také kyslíkovou chemii, která je zdravotně nezávadná a ekologická.

6. Filtry čistěte tolikrát týdně podle toho, kolik lidí vířivku pravidelně používá, vodu kontrolujte a upravujte jednou týdně.

7. Třetinu vody měňte každý měsíc, kompletní výměnu proveďte dvakrát za sezonu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky