Nejčastější chyby při stavbě dřevostavby

Redakce, 22.8.2024
dřevostavby ilustrační

Dřevostavby se dnes těší velkému zájmu, a to i díky řadám výhod, které nabízí. Jsou ekologické, nízkonákladové a svou roli zde nesporně hraje i samotná rychlost výstavby, která oproti tradičnímu zděnému domu trvá pouze několik měsíců. I tak je však bydlení v dřevostavbě zahaleno množstvím stereotypů, od snadného vzniku plísní, přes špatnou akustiku až po krátkou životnost stavby. Přestože se u moderních dřevostaveb těchto věcí uživatelé obávat nemusí, existují faktory, které životnost domu a jeho výstavbu zásadně ovlivní.

Jakých nejčastějších přešlapů, které sníží životnost nebo alespoň zásadně prodlouží výstavbu, se lidé při stavbě dřevostavby dopouští?

Volba nevhodného pozemku

Přestože by se mohlo zdát, že stačí mít vybraný pozemek dostatečně velký a zarovnaný, není tomu tak a parametrů, které musí pozemek splňovat, je velké množství. Výběr pozemku je zásadní pro budoucí podobu domu i pro jeho cenu, což platí obecně pro všechny typy staveb, nejen pro dřevostavby. Volba pozemku s sebou nese úskalí specifických podmínek územního plánu či dalších místních regulativů, velký vliv v ceně domu hraje rozložení a přístupnost inženýrských sítí, podloží pozemku, také majitele sousedních parcel a další a další věci. Pro výstavbu prefabrikované dřevostavby (montáž již vyrobených panelů montovaných na stavbě) musí lidé přemýšlet o přístupnosti nákladního vozu a jeřábu. „Pozemek by měl být přístupný nákladnímu autu s návěsem o délce 18 metrů, což lze však v krajních případech řešit překládkou na menší auto či za traktor. Co však na pozemek musíme dostat je jeřáb s nosností 35 tun, bez něhož nejsme schopni dům smontovat,“ říká vedoucí projekce ATRIUM dřevostaveb Jan Šebek s tím, že nejlepší variantou je nechat vybraný pozemek posoudit odborníky (projektantem či hydrogeologem), kteří dokáží pozemek kvalifikovaně posoudit, říct o jeho úskalích a případně i odhadnout vícenáklady, které by kvůli charakteristikám pozemku mohly vzniknout.

Výběr dodavatele by neměl určovat marketing

Dodavatelů dřevostaveb v Česku není málo a problematickým je často právě i výběr toho, kdo vysněný domov zhotoví. Zásadními faktory přitom bývají cena anebo marketing. Ani jeden z těchto faktorů by však neměl hrát větší roli než reference firmy, ale třeba i její mzdové náklady. Díky nim lze zjistit, zda se nejedná o firmu o dvou či třech zaměstnancích, ale o stabilní společnost s vlastními zaměstnanci. Adekvátním ukazatelem může být i to, jaké má daná firma finanční ztráty či zisky. Přístup k těmto informacím umožňuje například web justice.cz, kde je lze dohledat na základě účetních uzávěrek. Ověřit takto dodavatelskou firmu je velmi důležité, jelikož u stabilní a férové firmy se nemusíme například bát o řešení případných reklamací či v nejhorším případě jejího krachu. Samozřejmostí by pak měla být volba certifikovaného dodavatele, který bude pracovat s certifikovanými a kvalitními materiály, jelikož použití kvalitních materiálů je speciálně v dřevostavbě zásadní věcí.

Základová deska nejlépe od dodavatele dřevostavby

Pro stavitele zděných domů není centimetrová odchylka větší problém, při stavbě dřevostavby však hraje roli každý milimetr. Ideální variantou je proto podle dodavatelů dřevostaveb výroba základové desky u totožné firmy, od které si klienti nechávají dodat samotnou dřevostavbu. „Pokud se klient rozhodne pro jiného zhotovitele, často se stává, že spodní stavba nevyhovuje a stavbyvedoucí ji nepřevezme nebo se musí různě upravovat,“ říká Jan Šebek s tím, že již zažil i situace, kdy byla deska kratší, než měla být, a dům by tak levitoval nad zemí. „V tom případě stavbyvedoucí po konzultaci s projekčním oddělením nařídí nápravu, což má za následek nemalé finanční vícenáklady, nervy pro investora, který bude řešit zodpovědnost za vzniklou chybu s dodavatelem desky, a v neposlední řadě zhoršení funkčnosti projektu jako celku,“ dodává Šebek. Problematická ale může být i špatná rovinatost, kterou ATRIUM dokáže vyrovnat stavebními podložkami pod stěny, nicméně pokud je rozdíl větší než dva centimetry, opět vrací základovou desku zpět jejímu realizátorovi. Ten musí desku srovnat, čímž se prodlužuje její předání a termín montáže. Zároveň musí mít základová deska přesné rozměry a pravé úhly a také musí mít přesně umístěné vývody pro kanalizaci, vodu, přívod elektřiny podle projektové dokumentace. V opačném případě se deska opět vrací k předělání, čímž se prodlužuje termín montáže a zvyšují se náklady. V případě, že spodní stavbu dodává dodavatel dřevostavby, najímá si vždy již pro něj ověřené a kvalitní firmy, se kterými má dlouhodobé zkušenosti a za práci této firmy sám ručí a sám kontroluje její kvalitu, kdy při opačné variantě tato zodpovědnost za dodavatele desky je na investorovi.

Snaha ušetřit

S předchozími body jde ruku v ruce snaha snížit náklady na nový dům a tlak na co nejnižší cenu, a to často na těch nejméně vhodných místech. Jistě není cílem zbytečně rozhazovat peníze, zároveň je ale vhodné nový dům konzultovat se skutečnými odborníky, kteří se zaměřují na dřevostavby. V opačném případě může být výsledkem použití nekvalitních materiálů a nekvalifikovaných pracovníků například kondenzace či zatékání do dřevěné stěny, což je pro dřevostavbu po celkem krátkém čase smrtelné. Dřevostavba je oproti jiným konstrukčním systémům daleko více závislá na kvalitním provedením detailů, což dokáží zajistit pouze ti, co se dřevostavbami delší dobu zabývají. V případě zájmu o dřevostavbu je tak nejlepší poptat více certifikovaných firem a vyhodnotit, která je pro zájemce nejvýhodnější, co se poměru kvality a ceny týče.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky