Energetická účinnost dřevostaveb v extrémních klimatických podmínkách

 

 V posledních desetiletích se s rostoucím zájmem o udržitelné a energeticky úsporné bydlení dostávají dřevostavby do popředí zájmu nejen ekologicky smýšlejících jednotlivců, ale i širší veřejnosti. Dřevo jako stavební materiál nabízí řadu výhod, a jednou z nich je právě vysoká energetická účinnost. Avšak jak si dřevostavby vedou v extrémních klimatických podmínkách, jako jsou mrazivé zimy nebo horká léta? Tento článek se zaměří na analýzu chování dřevostaveb v těchto podmínkách a prozkoumá, jaké konstrukční prvky přispívají k jejich vysoké energetické účinnosti.

Dřevostavby v mrazivých podmínkách

V chladném klimatu je udržení tepla uvnitř budovy klíčové nejen pro komfort obyvatel, ale také pro energetickou efektivitu. Dřevostavby mají v tomto ohledu několik výhod, které jim umožňují dobře odolávat mrazivým zimám.

  1. Vícevrstvá konstrukce - Moderní dřevostavby často využívají vícevrstvou konstrukci stěn, která zahrnuje izolační materiály jako například minerální vlnu nebo foukanou celulózu. Tyto vrstvy zvyšují tepelný odpor stěn a minimalizují tepelné mosty, což výrazně zlepšuje energetickou účinnost stavby.
  2. Tepelně izolační okna a dveře - Kvalitní okna a dveře s nízkým součinitelem prostupu tepla (U) jsou klíčové pro minimalizaci úniku tepla. Dřevostavby často využívají okna s trojskly a speciálními rámy, které dále zvyšují izolační schopnosti budovy.
  3. Vzduchotěsnost - V zimních měsících je nezbytné minimalizovat nechtěné úniky tepla. Moderní dřevostavby jsou navrženy tak, aby byly co nejvíce vzduchotěsné, což zajišťuje, že teplo zůstává uvnitř budovy a zároveň zabraňuje pronikání chladného vzduchu zvenčí.

Dřevostavby v horkém klimatu

V horkém klimatu je hlavním cílem zabránit přehřívání interiéru a udržet příjemnou vnitřní teplotu bez nutnosti nadměrného používání klimatizace. Dřevostavby mají několik vlastností, které jim umožňují efektivně čelit těmto výzvám.

Přirozené větrání - Dřevostavby často využívají konstrukční prvky, které podporují přirozené větrání. Správně navržené otvory pro větrání umožňují přirozený průchod vzduchu, což pomáhá udržovat interiér chladný.

  1. Přirozené větrání - Dřevostavby často využívají konstrukční prvky, které podporují přirozené větrání. Správně navržené otvory pro větrání umožňují přirozený průchod vzduchu, což pomáhá udržovat interiér chladný. 
  2. Stínicí prvky - V horkém klimatu je důležité minimalizovat přímý sluneční svit dopadající na okna a stěny. Dřevostavby mohou být vybaveny přesahy střech, žaluzie nebo pergoly, které poskytují stín a snižují přehřívání interiéru.
  3. Využití reflexních materiálů - Použití reflexních materiálů na střechách a vnějších stěnách může odrážet část slunečního záření a tím snížit množství tepla, které se dostává do budovy. Tím se snižuje potřeba chlazení a zvyšuje se energetická účinnost.

Vlastnosti dřeva jako stavebního materiálu

Dřevo je přirozeně izolační materiál, který má schopnost regulovat teplotu v interiéru. Díky své buněčné struktuře dokáže dřevo zadržovat vzduch, což z něj činí efektivní tepelný izolant. Tato vlastnost je klíčová pro udržení stabilní teploty uvnitř budovy, což se projevuje jak v chladném, tak v horkém klimatu.

Nízká tepelná vodivost - Dřevo má nízkou tepelnou vodivost, což znamená, že teplo se jím přenáší pomalu. Díky tomu se v zimě udržuje teplo uvnitř a v létě zase venku, což snižuje potřebu vytápění či chlazení.

  1. Nízká tepelná vodivost - Dřevo má nízkou tepelnou vodivost, což znamená, že teplo se jím přenáší pomalu. Díky tomu se v zimě udržuje teplo uvnitř a v létě zase venku, což snižuje potřebu vytápění či chlazení.
  2. Akumulace tepla - Dřevo má schopnost akumulovat teplo a postupně ho uvolňovat. To znamená, že během dne může dřevostavba nasávat teplo a v noci ho pomalu uvolňovat, čímž přispívá k rovnoměrnější teplotě v interiéru.

Role moderních technologií

Moderní technologie hrají klíčovou roli v optimalizaci energetické účinnosti dřevostaveb. Mezi nejvýznamnější patří:

  1. Inteligentní systémy řízení klimatu - Moderní dřevostavby často integrují inteligentní systémy řízení vytápění, ventilace a klimatizace (HVAC). Tyto systémy umožňují efektivní regulaci vnitřní teploty a vlhkosti, což zvyšuje komfort a snižuje energetickou spotřebu.
  2. Pasivní solární design - Navrhování dřevostaveb s ohledem na orientaci ke slunci a využívání solárního záření pro vytápění může výrazně snížit energetické náklady. Velká okna na jižní straně a vhodné materiály na podlahách a stěnách mohou akumulovat teplo ze slunce, které je pak uvolňováno během noci.
  3. Obnovitelné zdroje energie - Solární panely, tepelná čerpadla nebo větrné turbíny mohou být integrovány do dřevostaveb, čímž se minimalizuje závislost na fosilních palivech a zvyšuje se energetická soběstačnost budovy.

Srovnání s tradičními stavebními materiály

V porovnání s tradičními stavebními materiály, jako jsou cihly nebo beton, mají dřevostavby několik výhod, které jim pomáhají udržet energetickou účinnost v extrémních klimatických podmínkách.

  • Rychlost ohřevu a chlazení - Díky nízké tepelné kapacitě se dřevo rychle ohřívá i chladí, což umožňuje rychle reagovat na změny venkovních teplot bez potřeby nadměrné energie.
  • Nižší uhlíková stopa - Výroba dřevěných prvků má nižší uhlíkovou stopu než výroba tradičních stavebních materiálů, což přispívá k celkové udržitelnosti stavby.

Závěr

Energetická účinnost dřevostaveb v extrémních klimatických podmínkách je výrazně ovlivněna jak přirozenými vlastnostmi dřeva, tak i moderními konstrukčními a technologickými řešeními. Díky nízké tepelné vodivosti, schopnosti akumulovat teplo a možnostem přirozené ventilace jsou dřevostavby schopny udržet komfortní vnitřní prostředí i při extrémních teplotách. Správně navržené a udržované dřevostavby tak nejen že poskytují vysoký komfort bydlení, ale také výrazně snižují energetickou náročnost, což je přínosem jak pro majitele, tak pro životní prostředí.


Jan Talášek

SEO specialista

S firmou ROVAX spolupracuje na tvorbě obsahu v oblasti výstavby dřevostaveb a dřevostaveb na klíč.




ROVAX, spol. s r.o.

Firma ROVAX je na trhu již od roku 1994. Jedná se o rodinnou českou firmu, která zajišťuje celý proces výroby dřevostaveb na klíč. Od návrhu až po realizaci. V dnešní době kolektiv čítá asi 80 zaměstnanců, kteří realizují všechny kroky procesu výstavby rodinných domů.

Za historií firmy se skrývá nejen kvalitně provedená práce, ale také neustálé vzdělávání v oblasti vývoje technologií a trendů. A jestli platí, že nejlépe se člověk učí zkušenostmi, pak to byli právě zakladatelé firmy, kteří zrealizovali vůbec první moderní dřevostavbu technologií „TWO BY FOUR“ na území České republiky.

Více informací na https://drevostavbybrno.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení