Zkroťte svou fotovoltaiku, ať vás nestojí peníze zbytečně

Redakce, 22.8.2024
fotovoltaika ilustrační

Majitelé fotovoltaik v poslední době čelí riziku nečekaných nákladů. V první řadě se někteří dodavatelé odhodlávají k zavedení speciálních poplatků za takzvané náklady na odchylku. Velmi jednoduše řečeno, přirozená nepředvídatelnost slunečního svitu vede k tomu, že je třeba rovnováhu energetické sítě často zajišťovat drahým nákupem chybějící elektřiny nebo naopak platit vysoké ceny za odčerpání jejího přebytku. Jednotliví dodavatelé musí správci sítě hlásit předpokládanou spotřebu, a když se netrefí, správce jim naúčtuje, co chybělo nebo přebývalo. Na tyto výdaje chtějí někteří dodavatelé od solárníků nově přispět.

V druhé řadě mohou majitele fotovoltaik přijít draho přetoky do sítě v době stále častějších mínusových spotových cen a do třetice mohou výkon své elektrárny omezovat sami majitelé nedostatečnou péčí, aniž by si to uvědomovali.

Jednoduché návyky každého solárníka

Požadovat po solárních zákaznících příspěvek na náklady s vyrovnáváním sítě není jediná možnost, jak se vypořádat s přetoky nebo přečerpáním sítě. Sami dodavatelé mají v rukou nástroje, jak předvídat spotřebu a hlásit správci sítě co nejpřesnější očekávaná čísla.

„Používáme pokročilá softwarová řešení včetně umělé inteligence. Zásadní je predikce osvitu, počasí a lokalizace zdrojů. Využíváme strojové učení spotřeby, různé matematické modely a podobné věci. Je to poměrně složitá věda, ale patří to mezi základní kompetence dodavatele energií,“ popisuje ředitel TEDOM energie Jakub Odložilík.

S poplatkem za náklady na odchylku může klient udělat jediné, a to najít si dodavatele, který takový poplatek zatím neúčtuje, protože zvládá lepší predikce a zároveň má chytře nastavené, z jakých zdrojů nakupuje energii a jaké má portfolio zákazníků.

Vyhnout se prodeji elektřiny do sítě za mínusové ceny ve špičce, případně nečerpat energii, když jsou její ceny maximální, to jsou základní denní návyky, které by si měl osvojit každý solárník.

Základem je pořízení dobrého střídače a nastavení jeho ovládací aplikace. Jedná se o klíčovou součást fotovoltaického řešení, která plní funkci řídící jednotky. K tomu lze poměrně levně pořídit spínač, který vypne přetok, jakmile jde cena do mínusu.

„To nejmenší je dávat si pozor na mínusové ceny a neposílat v nich nic do sítě. Pak je důležité sledovat takzvané spready mezi cenami. V nízkých cenách nabíjet a ve vysokých jet nejlépe na baterii. Nic složitého,“ vysvětluje odborník a zkušený solárník.

Boom přinesl příliv nezkušených uživatelů a nedokonalá řešení

S boomem fotovoltaických elektráren především v letech 2022 a 2023 na trhu přibylo i nestability. Spotové ceny se hlavně v letních dnech rozkolísaly dříve nevídaným způsobem. Také následkem toho nyní stoupá prodej již zmíněných baterií. Jen trochu promyšleným používáním může spotřebitel výrazně ušetřit.

Baterie je základ všeho. Tak třeba 7. srpna, když bych nabíjel ve 14 hodin a použil to ve 21, rozdíl mezi cenami byl neuvěřitelných 150 eur. Ten rozsah už je takový, že je ke zvážení pořídit si baterii jen tak a plnit ji ze sítě, bez fotovoltaiky,“ vysvětluje Jakub Odložilík na příkladu z konkrétního dne.

Fotovoltaika, které se majitel alespoň minimálně nevěnuje, nemá v lepším případě na úspory v domácnosti žádný efekt, v tom horším z ní může vycucnout nečekané peníze. Pryč jsou doby, kdy skoro každý nový solárník byl zároveň technologický nadšenec, který se sledování domácí energetiky věnoval podobně jako domácímu mazlíčkovi.

„To každého baví jen chvíli. Nyní naopak zaznamenáváme případy, kdy přes vzdálený monitoring fotovoltaik, ze kterých vykupujeme elektřinu, poznáváme, že zařízení není nastavené správně, nefunguje efektivně, případně nefunguje vůbec. Něco se na něm pokazilo, a klient to třeba ani netuší, protože to pořádně nesleduje,“ popisuje Jakub Odložilík.

Extrémní poptávka po fotovoltaických elektrárnách přinesla vedle přílivu nových nezkušených provozovatelů také tlak na dodavatele. Někteří z nich nebyli schopni projekty vůbec dodat, nebo je dokončili pouze částečně. Na trhu je tak množství řešení, která nejsou navržená, sestavená a nastavená tak, jak by měla být. Jejich majitelé to pravděpodobně zjistí až při prvních problémech.

Vývoj spotových cen lze sledovat na webu operátora trhu:

https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trhy/elektrina/vnitrodenni-trh



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky