Tipy, jak ušetřit při zařizování interiéru

Vysoké ceny nových bytů, domů i nájmů, vysoké náklady na energie – zkrátka, když jde o bydlení, peníze se jen kutálejí. Ušetřit při vybavování domova se tak hodí téměř vždy...

Každá rada, jak pořídit levněji, je opravdu nad zlato. Jaké jsou možnosti, když je třeba zařídit novou domácnost, ale nedostává se finančních prostředků?


Akce, výprodeje a speciální nabídky

V průběhu roku přicházejí prodejny a obchodníci s různými slevami i speciálními předsezonními a posezonními nabídkami. Mnohdy se tak dají koupit vysněné výrobky s 50% i vyšší slevou. Chce to jen vyhradit si čas a průběžné procházet letáky či slevové sekce e-shopů s vybavením interiéru.

Náš tip: Při pořizování kuchyňské linky je moudré prostudovat nabídky různých studií a využít aktuálních slev nebo akcí, jako je např. doprava a montáž za korunu či spotřebič zdarma apod.


Vybavení z druhé ruky

Internet a sociální sítě výrazně rozšířily možnosti, jak přijít k nábytku a dalším předmětům, o které už jiní nestojí. Vyplatí se prostudovat nabídky on-line bazarů či skupiny na Facebooku, kde lidé takové kousky nabízejí výměnou za spotřební věci (tzv. swap) či rovnou za odvoz. Lze tak za hubičku sehnat jak kvalitní výrobky, které budou ještě mnoho let sloužit, tak provizorní vybavení na přechodnou dobu.


Vintage nábytek

Možná mají příbuzní či známí na půdě nějaké letité skvosty, pro které nemají využití. Nebo v okolí někdo zrovna vyklízí pozůstalost a zděděný nábytek považuje jen za nechtěné harampádí. Starý nábytek se přitom může proměnit v honosný šperk interiéru. Stačí ho třeba jen přetřít, slepit či přečalounit! Nemusí to být řešení jen pro fanoušky starožitností – každý kousek se dá přetvořit k obrazu svému pomocí barev (skvěle vypadají ty křídové), washi pásek a tapet či nových úchytek (co takhle kožené nebo keramické!) a proměnit jako mávnutím kouzelného proutku v atraktivní i originální vybavení.


Vlastní výroba a upcyklace

Velkou část z hodnoty produktu představuje lidská práce na něm. Proto pokud si někdo vyrobí nábytek a doplňky vlastnoručně, výrazně ušetří. A co teprve, když se jako materiál použijí věci, které už někdo nepotřebuje! Třeba dřevěné bedýnky, palety, košíky nebo staré lodní kufry. Šikovné ruce z nich udělají praktické police, prostornou knihovnu, venkovní i vnitřní pohovku či netradiční koferenční stolek… Pěkné designové kousky zvládne vyrobit téměř každý i sám – spoustu návodů je třeba na Möbelix blogu v sekci Tipy a triky.

Vděčným a levným materiálem mohou být také OSB desky. Kutilové z nich mohou „spíchnout“ netradiční TV stolek, pohovku nebo dokonce originální kuchyňskou linku či zahradní bar. Inspirace na internetu, třeba na sítích Pinterest nebo Instagram, je víc než dost. Zkrátka, je to jen o kreativitě a fantazii!

Zdroj: Möbelix



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky